Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Asanalar  (Okunma sayısı 2363 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Beyz

  • Ziyaretçi
Asanalar
« : 22 Haziran 2009, 20:08:46 »
Yoga sisteminde insan doğayla birleştiği için doğada bulunan her şeyin olumlu özelliklerini kendi bünyesinde geliştirmektedir. Böylece birey dağların sebat ve sağlamlığını, nehirlerin akıcılığını ve esnekliğini, ormanların canlılığını, göllerin sükunetini, yağmurların merhametini, rüzgarların hızını, karların temizliğini, ateşin sıcaklığını, yıldırımın gücünü, suyun hayat vericiliğini, havanın yumuşaklığını, ağaçların soyluluğunu, okyanusun büyüklüğünü, güneşin bağımsızlığı ve vericiliğini, ayın sakinliğini, gökyüzünün huzurunu ve toprağın sabırlılığını kendine aşılamaktadır.

Asanaların isimleri önemlidir ve evrim prensibini vurgulamaktadır. Bazı duruşlara Vrikşa (ağaç) ve Padma (nilüfer) gibi bitki isimleriverilmiştir; bazıları Şalabha (çekirge) ve Vrişçika (akrep) gibi böceklerin isimlerini taşımaktadır; bazıları ise Matsya (balık), Manduka (kurbağa), Kurma (kambumbağa), Bhujanga (kobra) ve Nakra (timsah) gibi suda yaşayan hayvanların ve sürüngenlerin isimlerini taşımaktadır. Kukkuta (horoz), Baka ( balıkçıl), Mayura (tavus kuşu), Hamsa (kuğu) ve Kapota (güvercin) gibi kuş isimlerini taşıyan duruşlar da mevcuttur. Bazı duruşlar ise Şvana (köpek), Vatayana (at), Uşta (deve), Sımha (aslan) gibi dört ayaklı hayvanların isimleri ile anılmaktadır.

Bazı duruşlar ise Bharadvaja, Kapila, Vasiştha ve Vişvamitra gibi bilgelerin isimlerini taşır. Böylece duruşları uygulayarak bireyin bedeni, birçok mahluka benzeyen formları alır. Bununla birlikte bireyin zihni hiçbir mahluku küçümsememeyi öğrenir. Küçücük böcekten mükemmel bir bilgeye kadar bütün canlılarda bulunan ruhlar evrensel ruhun parçacıklarıdır. Birey evrensellikte birlik bulmaktadır. Doğru yapılan duruşta evrensel enerji bireyin bedeninde çabasız ve devamlı olarak akmaktadır.

Asanaların uygulanması farklı varlıkların olumlu özellik ve yönlerinin insanoğlunda tezahür etmesini sağlamaktadır. Birey aslanın korkusuzluğuna, kobranın hızına, köpeğin atikliğine, kablumbağanın sabrına, kartalın keskinliğine, ağacın dengeliliğine, nilüferin temizliğine, çekirgeniz uyanıklığına, kuğunun zarifliğine, devenin dayanıklılığına, kedinin esnekliğine, kaplanın gücüne sahip olur. Duruşu yaparken bedene verilen şekil enerjinin ilgili organlara akmasını sağlar, organizmaya canlılık verir ve şekli alınan varlığın özelliklerinin geliştirilmesine yardım eder. Örneğin, bir süre dengeleyici Vrikşasana, yani ağaç duruşu uyguladıktan sonra, kazanılan fiziksel denge zihinsel ve duygusal olarak bireyin bakış açısına da yansımaktadır. Böylece birey karakterine olumlu özellikler eklemiş olur.

Yoga Nedir? Ne Değildir? adlı kitaptan alıntıdır.

Sevgiler,

zekiye

  • Ziyaretçi
Ynt: Asanalar
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2009, 22:34:15 »
teşekkürler beyzacığım ;q

paylaşım süperdi ;n

Çevrimdışı kurt e. inhan

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 1212
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Asanalar
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2009, 09:13:32 »
Çok şık bir paylaşım olmuş..Teşekkürler Beyza Hn.. ;n
Kurt E. İnhan

duygu_akartuna

  • Ziyaretçi
Ynt: Asanalar
« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2009, 10:24:50 »
Beyza'cığım müthiş paylaşımın için teşekkür ederim.

 ;n