Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: A vitamini  (Okunma sayısı 1728 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

janbi

  • Ziyaretçi
A vitamini
« : 27 Eylül 2007, 19:11:07 »
A vitamini yağda eriyen vitaminler grubuna girer.Sindirim sistemin içerisinde  tam olarak emilebilmesi için yağlara ve minerallere gereksinim duyan bu vitamin karaciğer içerisinde depolanır.Miktarı Retinol Equivalant ile ölçülür.Isıya ve pişirmeye dayanıklıdır.

      Bağışıklılık sisteminin kuvvetlenmesinde , diş , diş eti ve kemik gelişimin de , gece ve gündüz  olarak sağlıklı görme kabiliyetine sahip olmada , sağlıklı bir cilt , tırnak ve saç  yapısına sahip olmada önemli rol oynar.

    Dokuların bakım ve onarımını da sağlayan bu vitamin   protein  sentezine katkı sağlar ve  tümörlerde görülen hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasını önler.Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar, vücudun direncini arttırır.İştah ve işitmede de etkin olduğunun altı çizilir.

     En önemli özelliğinin gece görme kabiliyetini desteklemesi olduğu belirtilmektedir.

    A vitamini karaciğer tarafından bir kaç ay yeticek şekilde depolanabilir.Aşırı alımı zehirlenme etkisi gösterebilir.Kronik toksisite, aylarca günlük gereksinimin 10 kat kadar veya daha fazla alınması durumunda ortaya çıkar.Çocuklarda zehirlenme 300000 Retinol Equivalant A vitamini alımıyla oluşur. Yetişkinler de ise genellikle günde 100000 Retinol Equivalant A vitamininin aylar boyu alınması ile oluşur.

  
   Kaynakları :

   Hayvansal gıdalar: Karaciğer, kuzu ciğeri, tüm kırmızı etler, balık, tereyağı, süt, süt yağı, peynir, yumurta, yoğurt,
 
   Bitkisel  gıdalar : portakal, elma, karpuz, kavun, erik, şeftali ve üzüm , havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kereviz ,  domates, sarımsak, balkabağı, lahana, kuru kayısı, brokoli, maydanoz

   Eksikliğinde:
  
   Gözde ve deride keratoz , kseroftalmi (göz akı ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliküler hiperkeratoz (bir deri hastalığı) ve gece körlüğü , bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme, akne (sivilce) oluşumunda artış, kilo kaybı , uykusuzluk , yorgunluk, diş, dişeti ve kemiklerde deformiteler , cilt bozuklukları A vitamini eksikliğinin yol açabileceği  şeylerdir.

    Fazla kullanımı :

    Fazla A vitamini alımı karaciğer bozuklukları, mide bulantısı ve kusma, saç dökülmesi (saçlar çabuk kopar), başağrısı, eklem ağrıları, dudak çatlamaları, saç kuruluğu, iştah kaybı, avuçlarda ve ayak tabanlarında ciltte sarı-kavuniçi renk değişikliği , adet düzensizliği , ishal gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

    
   Dozaj :

    Günlük gereksinim süt bebeklerinde  350 mcg RE, küçük çocuklarda 400-500 mcg RE , yetişkin kadınlarda 800 mcg RE ve yetişkin erkeklerde 1000 mcg RE olarak belirlenmiştir.


    Bunları biliyormuydunuz :

    A vitamini kırışıklıkların yok edilmesinde etkilidir.
    Dıştan uygulandığında sivilce çıbanının temizlenmesi ve önlenmesinde etkilidir.
    Kolestrol düşürücü ilaçlar A vitamini emilimini azaltır.
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2007, 11:30:19 Gönderen: janbi »