Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: karbonhidrat & şeker  (Okunma sayısı 1728 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı duygupadr

  • Üye
  • *
  • İleti: 132
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
karbonhidrat & şeker
« : 21 Kasım 2007, 11:54:04 »
Karbonhidrat Tüketimini İhmal Etmeyin
Karbonhidratlar, beslenmenin makro 3 ögesinden biridir. Doğada genellikle kompleks halde  bulunan bu moleküller enerji ve vücudun yapı taşı şeklinde kullanılırlar. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak'ın verdiği bilgilere göre, insan beslenmesinin enerjisinin yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan, yüzde 30’u yağ moleküllerinden, yüzde 12-15’i de protein moleküllerinden gelmelidir. 1 gramı 4 kcal enerji veren bu  moleküller vücudumuzda enerji gerektiren tüm faaliyetlerin en temel enerji kaynağıdır.
Çocukların günlük beslenme programının bir öğününde mutlaka karbonhidratlı bir besin bulunmalıdır. Sık sık, az az  beslenmenin önemli olduğu sağlıklı beslenme şablonunda şöyle bir beslenme programını örnek olarak verebiliriz:
 
7:30: Kahvaltı   
Esmer  ekmek
 
10:30: Meyve
 
12:30: Esmer ekmek, çorbalar, işlenmemiş kepekli pilav-makarna, patates, mercimek, nohut, fasulye, tüm  sebzeler.
 
15:30: Meyve
 
19:30: Esmer  ekmek, çorbalar, işlenmemiş kepekli pilav-makarna, patates, mercimek, nohut veya fasulye, tüm sebzeler.
 
22:30: Meyve
 
Yukarıdaki gibi karbonhidrat dağılımı sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Beslenme  biliminde çok temel basit bir bilgi vardır. Dalındaki yiyecek ile ağzımız arasında ne kadar kısa mesafe varsa o denli sağlıklıdır. Özellik karbodhidrat içeriği yüksek besinlerde bu bilgi çok önemlidir. Toz şeker (sükroz) bilindiği gibi şeker pancarından rafine edilerek besin sanayinden çıkmış bir üründür. Toz şekerle yapılan yiyeceklerin (kekler, pastalar, tatlılar) kanserojen olduğunu da unutmamak gerekir.
 
Karbonhidratlar Hangi Besinlerden Seçilmeli?
 
Ayrıca kan şekerimizi fizyolojimize uygun olmayan bir hızda yükseltiğinden bu tür besinler şeker hastalığına, şişmanlığa sebep olmaktadır. Ama meyvenin doğal halindeki aynı tadı veren molekül fruktozun bu etkileri kesinlikle yoktur. Nitekim şeker hastalarına bile meyve önerilmektedir.
Bu nedenle günlük hayatımızın özellikle çocukların beslenmesinde önemli parçası olan  karbonhidratları , esmer ekmek, çorbalar, işlenmemiş kepekli pilav-makarna, patates, mercimek, nohut, fasulye, sebze ve meyve gibi besin türlerinden seçmeliyiz.
 
"Şeker İhtiyacı" Diye Bir Kavram Yok!
 
Doğum günleri çocukların hayatında oldukça önemli günlerdir. En güzel elbiseler  giyilir. Herkesin ilgi odağı doğum günü çocuğudur. Bu ritüelin en önemli parçalarından birisi de doğumgünü pastasıdır. Ancak pastalar, çocuklarımıza ödül olarak sunduğumuz çikolata, şeker ve gofretler çocuklarda şeker, kanser, şişmanlık gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
Ayrıca unutulmamalıdı r ki; “şeker ihtiyacı” diye bir kavram yoktur. İnsan organizmasının basit şeker  değil, yukarıda belirtilen kompleks karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle çocuklarımızı çikolata, gofret, kek, pasta gibi tüm tatlılardan mümkün olduğunda uzak tutmalıyız.


Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony - Gandhi

irem

  • Ziyaretçi
Ynt: karbonhidrat & şeker
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2007, 12:20:06 »
Aradığım bazı bilgilerin yanıtını buldum,teşekkür ederim Duygu :)

Çevrimdışı duygupadr

  • Üye
  • *
  • İleti: 132
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: karbonhidrat & şeker
« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2007, 13:30:26 »
rica ederim:)ayrıca ben tesekkur ederim nerdeyse her mesajıma guzel cevaplar yazıp beni motive ettigin icin:)
Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony - Gandhi