Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Tohumları Çimlendirme  (Okunma sayısı 6781 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Tohumları Çimlendirme
« : 29 Şubat 2008, 10:26:43 »
..........www.yogadukkani.com 'a  Buğday çimi filizlendiricisi ve çim sıkma makinası gelmiştir.........

Taze ürün elde etmek için baharı beklemeye gerek yoktur. Günlük gereksinimi karşılayacak kadar taze ürünü evde ufak çapta ve basit ir tarzda elde edebiliriz.

Her tohumda uyanmaya hazır bir enerji vardır. Tohumdaki enerjiyi aktif bir duruma getirmek için iraz su, biraz ısı, biraz da dikkat yeterlidir. Enerji kaynakları gittikçe azalmakta, soluduğumuz hava kirlenmekte, yenen besinlerin değeri düşmekte. Bu olumsuz etkenler karşısında gövdenin gereksinimini karşılayacak yeni bir enerji kaynağı aramaya değer. Uzmanlara göre besinin değerini artırmanın en kısa yolu, bazı bitkileri çimlendirerek yemektir. Bitkiler çimlendirildiğinde bileşimlerindeki vitaminlerin, minerallerin, enzimlerin değeri artar.

Vitaminler üzerindeki araştırmalarıyla tanınan Prof. Stepp, B1 vitaminin ensülin hücrelere ulaşmasını kolaylaştırarak şekeri düşürdüğünü ileri sürer. Her ne kadar açıklaması daha yapılmamışsa da, E vitamininde de benzeri özellikler bulunmuştur. Çimlendirilmiş buğday bu vitaminlerin özelliklerini kendinde toplandığından, şeker hastalarına büyük yarar sağlayabilir. Günde 5-6 çorba kaşığı çimlendirilmiş buğday yiyen şeker hastalarının kan ve idrarında şekerin düştüğü görülür. Böylece kullanılan ensülin miktarı azaltılabilir. Kabızlıktan şikâyetçi olanlara da salık verilir, çünkü kepeği bağırsakta bir "süpürge" görevini görür.

Eğer zihnen yorgunsanız, çocuklarınızın büyümesiyle ve gelişmesiyle ilgileniyorsanız, gebe iseniz, doğan çocuğunuzu emzirmek istiyorsanız, hastalıktan yeni kalkmışsanız çimlendirilmiş buğdayı unutmayın. Pek az besin maddesi çimlendirildiğinde böylesine değişebilir. Bu değişme aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

100 gr                       Fosfor   magnezyum   Kalsiyum

Kuru tohum                    423           133                45
Çimledirilmiş tohum   1050            342               71
Beyaz Ekmek                   86             0,5               14
Has Buğday                   200            90                  50


Yenmesi gereken normal günlük miktar 1-3 tatlı kaşığı dolusudur. Başlangıçta 2-3 hafta bu miktarı aşmamalı. Bu kür 2-3 ayda bir tekrarlanabilir. Bu besin çok enerji verdiğinden, gergin ve sinirli olanlar sakınmalıdır. Çimlendirilmiş buğdayı salataya, çorbaya, yemeklere, buğdaydan yapılmış bir bulamaca katarak yiyebilirsiniz.

Çimlendirilmiş buğdayın yapımı:
Buğday geceden yıkanır, cam ya da porselen bir kâseye konur. Üzerine yüzeyini bir parça örtecek kadar ılık su eklenir ve 24 saat bekletilir. (Mevsim yaz ise normal ısıda su konur.) Sonra süzülür ve ertesi sabaha kadar susuz bırakılır. Sabahleyin buğdaylar suyla çalkalanır, yani nemli kalmaları sağlanır ve akşama kadar bekletilir. Akşam yine sudan geçirilir. Buğdayın sudan geçirilmesi sürekli nemli kalması içindir. Buğday suyla çalkalanırken kabı ya da süzgeci silkelemeli. Böylece taneler birbirinden ayrılarak aralarına hava girer ve kabarmaları kolaylaşır. Buğday yazın 2, kışın 4 günde yeşerir. Odanın ısısı 12C'den aşağı düşerse tohumlar asitleşir, 18C'den yukarı olursa sertleşmeye yüz tutar ve çimlenmez. Çimleninceye kadar buğdayların nemli kalması sağlanmalıdır. Buğdaylar 1/2 cm. çimlendiğinde kullanılmaya hazırdır. Çimlenen buğdayın hem tohumu, hem filizi yenir.

Aşurelik buğday çimlendirmeye elverişli değildir, çünkü bir işlem görmüştür. Kullanılan buğday zarı alınmamış ve kimyasal gübre ile yetişmemiş buğday olmalıdır.

Tahılın ve kuru sebzenin çimlendirilmesi:
Tahılın ve kuru sebzenin proteinleri birbirlerini tamamladığına göre, bu tür besinleri aynı zamanda çimlendirerek yemek daha yararlı olur. Her tür tahıl (buğday, arpa, çavdar vb.) kuru sebzeyi (mercimek, nohut, kuru fasülye, börülce vb.) çimlendirebiliriz.

Uyarı: Soya fasülyesi çimlendirilecekse yeşil cinsten olanı seçmeli, sarısı çimlendirmeye elverişli değildir, çünkü çimlenmişi bazı enzimlerin etksini kösteklemektedir.

Bir cam kavanozun ya da cam kâsenin içine 2 çorba kaşığı mercimek ve üstünü örtecek kadar ılık su konur. Başka bir kavanoza da 2 çorba kaşığı buğday ve üstünü örtecek kadar ılık su konur. Ertesi gün her kavanozun üstüne temiz, çift katlı bir tülbent koyarak süzülür (naylon süzgeç de olabilir). Süzülen su atılmaz. Bu suyun içinde değerli vitaminler vardır.

İstenirse içilir ya da bir yemeğe konabilir. Suyun iyice süzülebilmesi için tülbentle kapatılmış kavanozun ağzı yana yatırılır, loş bir yere koyarak üzerine temiz bir bez örtülür. Suyla çalkalayıp süzme işlemi günde 2-3 kez tekrarlanmalıdır. İster tahılın, ister kuru sebzenin çimlenebilmesi için nemli bir ortam gereklidir. İkinci günün sonunda (kışsa 3 gün; bazı tohumlar 5 gün de gerektirebilir) tohumların çimlenmeye başladığı görülür. Filizler kendi tohumunun boyuna vardığında, tohumlar kullanılmaya hazırdır. Filizi ve tohumu hepsi yenir. Filizler tohumdan fazla büyümemeli ve buzdolabında saklanmamalıdır. Çünkü yenir duruma gelen tohumlar buzdolabına konursa, çimlenme devam eder. Oysa filizler tohumun boyunu bulunca kullanılmalıdır.

İri tohumlar (nohut, fasülye vb.) 24 saat kavanozun içinde durduktan sonra çukur bir tabağa alınırsa çimlendirme daha kolay olur. Çünkü iri tohumlar birbirlerinin üzerine gelince hava alamadığından çimlenmeleri zorlaşır. Çukur tabağın içine koyarken tanelerin elden geldiğince birbirleri üzerine binmemesine dikkat etmeli.

Bunları nasıl kullanmalı? Birer avuç salataya, çorbaya, sandviçe ya da herhangi bir yemeğe koyarak yenebilir. Hayal gücümüzü kullanacak olursak bunları kullanacak başka yerler de bulabiliriz, kuşkusuz.

Çimlendirilmiş besin maddeleri genellikle çiğ yenmelidir. Ancak pişirelerek de yenebilir.

 

 

MÜHEYYA İZER`inBitkisel Protein ile DENGELİ BESLENME
adlı kitabından

 
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2010, 10:56:21 Gönderen: Mert Güler »
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

Çevrimdışı Mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 192
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Tohumları Çimlendirme
« Yanıtla #1 : 29 Şubat 2008, 10:40:23 »
..........www.yogadukkani.com 'a  Buğday çimi filizlendiricisi ve çim sıkma makinası gelmiştir.........

Geçtiğimiz günlerde basında yer aldığı gibi, anti-aging araştırmalarının yeni gözdesi buğday çimlerinin ya da filizlerinin suyu! Hiç dikkat ettiniz mi... Tamamen etobur olan kedi ve köpekler bile zaman zaman çim yerler. Çünkü doğadaki tüm canlılar gibi onlar da kendilerine neyin yararlı olduğunu içgüdüleri sayesinde çok iyi bilirler. Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi yenilebilir canlı klorofil için bildiğimiz en uygun ve en zengin doğal kaynaktır. İçeriğindeki klorofil oranı yüzde 70'i bulur.


KANI TEMİZLER

* Klorofil neden bu kadar önemlidir? Klorofil güneşin yaşam veren gücünün bir başka formudur. Bu madde bitki yaşamının temelidir. Biliyorsunuz ki bitkiler şu güzel dünyamızı, akıl almaz mükemmellikteki sistemi ayakta tutan en önemli etkendir. Yağmur ormanlarının azalmasıyla başımıza neler gelebilir, düşünmek bile istemiyorum... Klorofilin besin olarak önemi, 1911 yılından bu yana inceleniyor. Klorofilin en önemli özelliklerinden birisi, insan kanında oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri olan hemoglobinle hemen hemen aynı kimyasal yapıya sahip olmasıdır. Klorofil ağızdan alındığında, kırmızı kan hücrelerine hemen karışır ve kanımızı temizler. Klorofil dokuların iyileşme hızını arttırır. Bu nedenle uzun yıllardır kanserli hastaların tedavisinde kullanılıyor.

* Buğday çimi ile mükemmel detox! Araştırmalara göre, buğday çiminde 20 çeşit amino asit, diğer gıdalarda bulunmayan yüzlerce farklı enzim bulunmaktadır. Organik toprakta yetişen buğday filizleri, 102 doğal mineralin 90 tanesini içinde barındırır. Bu gerçekten istisna sayılacak bir zenginliktir. Buğday çimi taze olarak tüketilirse; :-):-):-):-)bolizmayı uyarır, tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar, lenf sistemini temizler, kalbin fonksiyonlarını arttırır, kan basıncını normalleştirir, kolesterolü düşürür, iç organlarımızı özellikle rahmi, akciğerleri, karaciğeri, böbrekleri ve bağırsakları temizler. Sindirim sisteminde kötü koku yaratan bakterileri yok eder. Buğday çimi bir sağlık ve gençlik iksiridir. Bir bardak buğday çiminde, 5000 mg klorofil ve 92 mineral dışında hiç küçümsenmeyecek oranda vitaminler bulunur. Bunların başlıcaları 2000 mg ile C vitamini, 360 mg. E vitamini, F, K ve B grubu vitaminleridir. Buğday çimeni suyu; havuç suyu, sebze suları ve diğer meyve suları ile karşılaştırıldığında, onlardan daha güçlü detox etkisi olan bir maddedir.

* Buğday çimi ve cildimiz: Buğday çimi suyu; başta sedef ve egzema olmak üzere, yara, yanık, kaşıntılar, güneş yanıkları, böcek sokmaları ve her türlü cilt tahrişine iyi gelir. Az miktarda kullanıldığında diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önler. Gargara yapılırsa boğaz enfeksiyonlarını iyileştirir. Saçlı deriye sürerseniz, saçlarınızın kalitesini yükseltir.

PİŞİRMEDEN TÜKETİN

Başucunuza buğday çimi ektiğiniz bir saksı koyarsanız, gece boyunca havası temizlenmiş, bol oksijenli bir odada güzel güzel uyursunuz.

* Önerilen doz: Buğday çimi tazeyken yararlıdır. Pişirecek olursanız tüm değerini kaybeder. Sağlığınızı korumak için günde 2-8 yemek kaşığı kadar içmeniz yeterlidir. Tedavi amacıyla kullanılacaksa günlük doz 8-16 yemek kaşığına kadar çıkarılabilir. Tabii hepsi birden içilmez. Bu dozlar gün içinde bölünerek alınmalıdır.

En iyisi taze sıkılmışı

Buğday çimi suyu, yurtdışında tablet ve toz olarak satılsa da en iyisi taze sıkılmış olarak kullanmaktır. En pratik çözüm, evinizde yetiştirmektir. Bu amaçla;

* İstediğiniz büyüklükte bir saksıyı organik toprakla doldurun. Buğdayları ekmeden önce 1 gece suda bekletin. Güzelce sulanmış toprağa buğdayları ekin. Üzerini ince bir toprak tabakası ile örtün. Toprağın üzerine 4-8 parça iyice ıslatılmış gazete kağıdı yerleştirin. Bunun üzerine de gazete kağıdının kurumaması için ince bir naylon örtü koyun. Ama kenarlarını saksının içine sıkıştırmayın. Çünkü tohumların hava alması gerekir. Dört gün sonra örtüyü açarak yeşilliği sulayın.

* Saksınız gölge bir yerde olmalı, direkt güneş ışığı ile temas etmemelidir. Günde 1 kere sulamanız yeterlidir. Buğday çimleri yerini severse, 7. günde iyice büyümüş olurlar. Yeşillik 12-15 cm kadar uzadığında, ihtiyacınız kadarını, olabildiği kadar dibinden kesin. Vitamin ve minerallerin çoğu bitkinin dibine yakın yerdedir. Sonra isterseniz salatanın üzerine doğrayın ya da en iyisi suyunu çıkarıp taze iken için. İsterseniz diğer meyve suları ile karıştırabilirsiniz. Tadı pek güzel sayılmaz!

not: tereciye tere satmak gibi olmasın ama paylaşmak istedim.
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2010, 10:56:45 Gönderen: Mert Güler »
Mutlu olmak istiyorsak,
hayatın cisimde değil,
ruhta olduğuna inanmalıyız.

Tolstoy

Çevrimdışı Mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 192
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Tohumları Çimlendirme
« Yanıtla #2 : 29 Şubat 2008, 10:43:24 »
kaynak:bir sitenin sağlık yaşam portalından alıntıdır.
Mutlu olmak istiyorsak,
hayatın cisimde değil,
ruhta olduğuna inanmalıyız.

Tolstoy

Çevrimdışı Mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 192
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Tohumları Çimlendirme
« Yanıtla #3 : 29 Şubat 2008, 11:07:48 »
bu arada buğday aşurelik buğday olmayacakmış arkadaşlar. İşlenmemiş buğday olacakmış.
Mutlu olmak istiyorsak,
hayatın cisimde değil,
ruhta olduğuna inanmalıyız.

Tolstoy

Çevrimdışı merih

  • Üye
  • *
  • İleti: 85
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Tohumları Çimlendirme
« Yanıtla #4 : 29 Şubat 2008, 11:28:16 »
 ;n

Benim buğday çimlendirme işinde aşurelik buğday kullanarak bir denemem olmuştu hihi başarılı olamadım. Tekrar deneyeceğim..

İzmir'de taze sıkılmış çimen suyu satan büfeler var, :) çimlendirme işlemini de aynı mekanda yapıyorlar. Hatta bazen,  çimenlerimiz şu anda kesim için uygun boyda değil cevabı ile bile karşılaşabiliyorsunuz :(.


Sevgiyle kalın,