-KLASİK YOGA- => Klasik Yoga Dünyası... => Beslenme => Konuyu başlatan: muhterem - 06 Mart 2008, 13:11:22
-
Her ne kadar yemek yemek bir gereksinimse de, çoğu kez aç değilken de yeriz. Gelişigüzel yemek iyi sonuç vermez. Gerçek açlıkla yalancı açlığı ayırt etmek gerekir. Gerçek açlık bedenin besine karşı bir isteği olduğunu gösterir. Yalancı açlık ise sinir ya da başka bir nedenle midenin, bazen de gözün ve damağın uyarılmasından ileri gelir. (Böyle bir durumda ağır su içmek bu yalancı açlık duygusunu giderir.)
Günlük besin elden geldiğince sade bir biçimde hazırlanmış olmalı. Aynı çok çeşitli yemek insanı aşırı yemeye sürükler ve mideyi yorar. Aşırı besin aşırı kilo demektir.
İlk yenen çiğ birşey olmalı. Çünkü önce çiğ besin yenirse, öteki besine midede daha az yer kalır. Ayrıca yenen ilk besin çiğ olursa, piston işini görerek bağırsakların çalışmasını da sağlar.
Acı baharattan kaçınmalı, bunların yerine tatlı olanlar (tarçın, karanfil, kimyon, küçük hindistancevizi v.b.) yeğlenmeli. Soslara ve yemeğe konan başka tat ve çeşni vericilere gelince, bunların da zarar vermeyenlerini kullanmalı. Doğa bize nice güzel kokulu, çeşnili bitkiler, otlar vermiştir. Bunlar yemeklere çeşni verdikleri gibi, sağlığımıza da yararlıdır.
Alınan besin mümkün olduğu kadar rafine edilmemiş olmalı. Yüksek kaliteli bir besin midede ekşir ve bağırsaklarda çürürse, kanda bir zehirlenme meydana gelir. Bu nedenle yenen besinin niteliği daha düşük olsa bile, iyi sindirilmesi şarttır. Doğa bize gerekli sindirim olanaklarını vermiştir; yeter ki biz de bedenimize fiziksel durumumuza, yaşımıza uygun olan besini verebilelim.
Sindirim bozuklukları genellikle kötü alışkanlıkların sonucudur. Belirtileri: Midede ağırlık, ekşime, aşırı asidite, yanma, bulantı, uyuklama, baş ağrısı, kusma v.b. Kötü sindirilmiş besin mideden geçtikten sonra bağırsaklarda şu belirtiler başlar: Gazlar (sancılı veya sancısız), şişkinlik, kabızlık veya ishal. Bir belirtiyi yok etmek için her şeyden önce onun nedenlerini ortadan kaldırmak gerekir. Sindirim bozukluklarının başlıca nedenleri şunlardır:
1) Çabuk yemek : Sindirim --- özellikle de unlu maddelerin sindirimi --- ağızda lokmanın çiğnenmesiyle başlar. İyi çiğnenmeyen bir besin sindirim organlarında ekşir. Yavaş yemek yemeyen er geç doktora görünmek zorundadır. Eğer insanın yemek yiyecek kadar vakit yoksa, vakti olduğu kadar yemek yemelidir. Yediğimiz en iyi besin bile sindirebildiğimiz kadar bize yararlıdır. Sağlığını korumak isteyenler kutsal bir görevi yerine getirircesine her lokmayı ağır ağır çiğnemelidir.
2) Yemekte su içmek : Yemek sırasında içilen sıvılar (içki, su, meyve suyu v.b.) mideyi şişirir ve yorar. Sıvılar midenin sindirim özsuyunu sulandırarak etkisini zayıflatır. Diğer yandan, yemek sırasında içilen serin ya da soğuk bir sıvı sindirimi durdurur. Çünkü midenin sindirimi gerçekleştirebilmesi için belli bir ısıya gereksinimi vardır.
3) Çok yemek : Kötü sindirimin başlıca nedenlerinden biridir. İnsan sofradan daha bir şeyler yiyebilirim duygusuyla kalkmalıdır. Çok yemekten kaçınmanın en kısa yolu sofrada az çeşit bulundurmaktır. Ancak bu az çeşitten aşırı yemek de elbette aynı kötü sonucu verir.
4) Birbirine yakın öğünler : Gerek mide, gerekse bağırsaklar görevlerini yerine getirmek için belli bir zamana gereksinim duyarlar. Normal bir sindirim için (aşırı derecede yenmemişse) 4-5 saat, bazı mideler içinse 5-6 saatlik bir zaman gerekir. Haftada bir gün olsun sindirim organları dinlenmeli. Haftada bir gün bir meyve kürü yapmak ya da hiçbir şey yememek (akşam yemeğinden sonra ertesi akşam yemeğine kadar) genç kalmanın sırlarından biridir.
5) Yemekler arasında yemek : Mideyi yorar ve sinir rezervlerini tüketir. İkindi kahvaltısı yetişkinler için gereksizdir.
6) Gece geç yemek : Yemek yedikten sonra hemen yatmak doğru değildir. Uyku sindirimi geciktirir. Bu nedenle ertesi sabah insan bedeninde yorgunluk duyarak kalkar. Gece yemekleri hafif olmalı. Ancak gündüz gerektiği gibi besin alamayanlar için koşullar değişiktir.
7) Yorgun ve sinirliyken : Yemek yenirse sinir sistemi sindirime yardımcı olamaz. Onun için bu durumdayken yememek daha doğru olur. Yorgunluk geçtikten, sinirlerin gerginliği giderildikten sonra yemeli. Aşırı yorgunluk mide kaslarının besini gerektiği gibi çalkalamasını engeller.
8) Uykusuzluk : Sindirim bozukluğuna yol açabilir, sinir sisteminin stoklarını tüketerek sindirimin dengesini bozar.
9) Asabiyet : Sinir sisteminin herhangi bir nedenle uyarılması sindirimi durdurur. Kavgalar, tatsız tartışmalar, aşırı heyecan, hırs, nefret, kin gibi olumsuz duygular sindirim organları üzerinde kötü etki yapar.
10) Ateşliyken yemek : Ateşin yükselmesine neden olur. Çünkü yüksek ateş sindirim çzsuyunu kurutur. Böyle bir durumda çabuk şifa bulmak için perhiz yapmalı. Doğada hiçbir hayvan yoktur ki, hastayken yemek yesin.
11) Her türlü kuvvetli baharat : Hardal, sirke, karabiber v.b. sindirim özsuyunu tahrik ve tahriş ederek midenin kimyasal bileşimini bozar ve sindirim bozukluğuna yol açabilir; özellikle mide zayıfsa.
12) Ham meyveler : Aşırı asit olduklarından kaçınmalı.
13) Bozulmaya yüz tutmuş besinler : Mikropların üremesine ve sindirim bozukluğuna yol açar.
14) Isıtılmış yemekler : Piştikten sonra soğuyan yemeğin yağı donar. Bakteriler bu donmuş yağda kalır. Yemek tekrar ısıtılınca içindeki bakteriler hızla ürer. Böyle yemekleri yer yemez zararını görmeyiz ama zamanla karaciğerimiz, böbreklerimiz, safra kesemiz ve bağırsaklarımız bundan olumsuz etkilenir.
15) Kızartmalar : Yağın cinsi ne olursa olsun, kızartmaların sindirimi genellikle ağırdır. Çünkü yüksek ısıda yağ ayrışır ve bu ayrışma karaciğere zarar verir.
16) Aşırı miktarda şeker : Sindirim bozukluğuna yol açar. Şeker çabuk ekşiyen bir maddedir ve sindirimle ilgili tüm organları olumsuz etkiler.
17) Besinlerdeki uyumsuzluk : Sindirim zorluğuna neden olabilir.
18) Çay, kahve, sütlü kakao ve benzerleri : Sinirleri etkileyerek sindirim sisteminin dengeli çalışmasını bozar.
19) Aynı öğünde birçok çeşit yemek : Sindirimi yokuşa sürer. Bir öğünde, salata dahil, üç çeşidi geçmemeli.
20) Çiklet ve benzerleri : Dr. Kollog bunların tükürüğün olumlu etkisini yansızlaştırarak midedeki asidin çoğalmasına neden olduğunu ileri sürer. Ayrıca bunların bileşiminde insan sağlığına zararlı kimyasal maddeler de vardır.
MÜHEYYA İZER`in
Bitkisel Protein ile DENGELİ BESLENME
adlı kitabından
-
Ceviz ile ekşi meyve veya yeşil sebze
Et ile yeşil sebze (çiğ veya pişmiş)
Süt ile asit meyve
Tek nişastalı madde
Tek proteinli madde
Unlu madde ile yeşil sebze
-
Nişastalı madde ile ekşi meyve
Proteinli madde ile proteinli
Proteinli madde ile ekşi meyve
Proteinli madde ile nişastalı madde (1 dilim ekmek hariç)
Proteinli madde ile yağlı madde
Süt ve sütlü madde (peynir vs.)
Şekerli madde ile protein
Tatlı meyve ile ekşi meyve
Taze meyve ile şekerli madde
Unlu madde ile şekerli madde
Yeşil çiğ sebze ile meyve
-
bakla ------ adaçayı, dereotu, kekik, maydanoz
bezelye ------ adaçayı, dereotu, kekik, nane, maydanoz
çorbalar ------ defne, maydanoz, fesleğen, kekik, nane, mercanköşk
domates (salata) ------ adaçayı, karabiber, kekik, fesleğen, mercanköşk, maydanoz, reyhan, taze soğan, sarmısak
elma (komposto veya pişmiş) ------ tarçın, karanfil, yenibahar, vanilya
havuç ------ mercanköşk, maydanoz, dereotu, taze soğan, sarmısak
hamur işleri ------ kekik, nane, maydanoz, dereotu, kırmızı biber, karabiber, yenibahar
ıspanak ------ tarhunotu, reyhan, nane, sarmısak
kabak ------ dereotu, maydanoz, fesleğen, taze soğan
karnabahar ------ maydanoz, dereotu, küçük hindistan cevizi
kereviz ------ kekik, fesleğen, defne, maydanoz, dereotu
kuru fasulye ------ adaçayı, kırmızı biber, soğan, sumak, kimyon
lahana ------ kekik, kimyon
marul ------ fesleğen, maydanoz, dereotu, kekik, nane
mercimek ------ sarmısak, soğan, küçük hindistancevizi, kekik, nane, defne
nohut ------ kereviz tohumu, soğan, sarmısak
mısır ------ fesleğen, reyhan
patates salatası ------ mercanköşk, dereotu, maydanoz, taze soğan
patates püresi ------ küçük hindistancevizi
peynir ------ tane kimyon, kişniş, sarmısak, kırmızı biber, karabiber, maydanoz, dereotu
pirinç (tatlılarda) ------ tarçın, karanfil, vanilya, yenibahar, küçük hindistancevizi
pirinç (tuzlularda) ------ kekik, nane, yenibahar, tarhunotu, safran, köri, maydanoz, dereotu
salatalar ------ kereviz tohumu, reyhan, kekik, nane, tarhunotu, dereotu, maydanoz, soğan, sarmısak, sumak
salatalık ------ kekik, kereviz tohumu, dereotu, nane
sebze suları ------ kereviz tohumu, kekik, defne, maydanoz kökü, soğan
soslar ------ kereviz tohumu, kişniş, safran, kırmızı biber, yenibahar, tarhunotu, kekik, defne, karabiber, nane, mercanköşk, köri, küçük hindistancevizi
sufleler ------ küçük hindistancevizi, karabiber
tatlılar, kekler ------ tarçın, karanfil, yenibahar, dereotu tohumu, küçük hindistancevizi, zencefil, vanilya, kakao
-
Merı cım çok teşekkürler,ne kadar iyi yaptın bu bilgileri geçmekte,bilmediğim ne çok şey varmış.
Sevgilerimle
-
Harikacan;
Bilmediğimiz o kadar çok şey var ki bazen beni strese sokuyor bu durum; bir takıntı halinde doğru ve iyi beslenme konusuna özen gösteriyorum; bu kadar takılmamam lazım biliyorum; çünkü ufak bir kaçırma durumunda hemen zihin+bedenden protestolar alıyorum...Zamanla törpüleneceğimi düşünüyorum...Sonuçta huzur içinde uyusun Müheyya İzer de bu bilgilere uzun araştırmalar ve deneyimlemeler neticesinde ulaşmıştır diye düşünüyorum ve yolumun doğru olduğunu biliyorum en azından; doğru bilgilere doğru uygulama zamanında ulaşacağıma da inanıyorum...
Çok değerli bilgiler Meri, çok teşekkürler; biraz kafam karıştı; ama sanırım sindirerek bir kaç defa okuyup, baş ucuna koymak lazım bu bilgileri...Ben de bu kitabı alıp okumayı düşünüyorum...
;n
-
Meri sayende Müheyya İzer"in kitabındaki faydalı bilgileri öğreniyoruz.Kendimizi strese sokmadan,irademizle ne kadarını başarıp uygulayabilirsek o kadar iyi. :)
-
şimdi şöyLe bir sorum oLAcak.. maLum ögrenci miLLEti (özeLİkLe sınav zamanLArı ) ömrünü kahweyLe geçiriyor bnde dahiL .. ve ewde pişen bi yemek 3 gün tüketiLiyor..buna ragmen yesşiLLik agırLıkLı besLenmeye dikkat ederim ..fakat onu yeme bunu içme nooLCak bnm bu haLİm :( ?
-
Halinde ne var onu da anlamak isteriz eoLART.
Hepimizin hali çok daha iyi olacak elbirliğiyle...
Nescafe yerine Türk Kahvesi / filtre kahve / expresso gibi süzülen kahveleri, şekersiz (veya esmer şekerli), sütsüz veya yağsız sütle; belki de soya sütüyle deneyerek başlayabilirsin belki de?...Günde kendine bir sınır da getirebilirsin, belki sana iyi gelir...Bu arada kabuk tarçını sıcak suya koyarak yapacağın çayın da uyarıcı etkisi oluyor, bilgine...
Bazı farkındalıklara öğrenciyken erişmek de güzel olmalı, kaç yaşındasın?
-
21 yaşindayım .. bu biLgiLEr için cok teşekkür ederim.türk kawesiyLe kendimi sınırLayabiLİrim sanırım ..ama kabuk tarçina kıyamıorum :))