Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: MARGARİN-ZARARLARI  (Okunma sayısı 2077 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı f.filiz

  • f.filiz
  • Gönüllü Üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 571
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
MARGARİN-ZARARLARI
« : 29 Mart 2012, 23:30:05 »

      MARGARİN- ZARARLARI
Bugüne kadar gerek işin uzmanları, gerekse halkımızca margarinler, sağlıklı beslenme açısından zararlı olarak nitelendirilirdi. Son günlerde sıkça karşımıza çıkan reklamlarda bunun tam tersi ifade edilmektedir.

13 Mayıs 2008 12:02

 Biz de çeşitli vesilelerle bize ulaşan dost ve arkadaşlarımızdan bu çelişikili durumla ilgili bir çok soru alıyoruz. Bu nedenle bu yazıyı kaleme almak istedim.  

Margarin, kimyasal işlemler sonucunda suni olarak elde edilir. Günümüzdeki bilimsel çalışmalar bu katı yağın insan sağlığına çok zararlı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Margarinler tamamen sıvı yağlardan oluşsada ve bundan dolayı kollesterol içermese de  kalp damar sağlığını tehdit ederler. Harvard Tip Fakültesi'de yapılan bir çalışmaya göre; tereyağı ile karşılaştırıldığında margarin yiyen kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığının %53 arttığı görülmüştür.

Margarinin zararlarını özetlemek gerekirse:
* Koroner kalp hastalığı riskini 3 kat artırır.
* Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (kötü kolesterol) HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)
* Pankreasdan insülin salınımını etkileyerek şeker hastalığına yol açar.
* Doymuş katı yağ oranının fazlalığının yanında, trans-yağ asidi miktarı da oldukça fazladır.
* Varlığı yeni farkedilen bu yağ asitleri de damar sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.  
* Trans yağ asitlerinin kolesterolü dolaylı olarak artırması ile damar sertliği ve koroner kalp hastalığı gelişmektedir.  

Son yıllarda margarin tüketiminin azalması üreticileri yeni bir reklam kampanyası başlatmaya yöneltmiştir. Üreticilere göre margarin artık kalp sağlığına zararlı  trans  yağ içermiyor ve rahatlıkla tüketilebilir. Ancak margarinden trans yağın tamamen çıkarılması mümkün degildir ve diyelim ki; margarin çok masum!

Bu haliyle bile tüketiminin sınırlı olması gerekmektedir.Günlük enerjinin sadece %30 u yağlardan olmalıdır. Ancak son günlerde ekranlarda ve yazılı medyada gördüğümüz reklam kanpanyasında margarini bolca yiyebilirsiniz denilerek; insanlarımız yanlış beslenme alışkanlıklarına sürüklenmektedir. Bu da şişmanlığın artmasına ve başta kalp hastalıkları olmak üzere hastalıkların artmasına sebeptir.                                                                                                          

Trans yağın tamamen yok edilmesi mümkün değildir

Son gelişmeler margarinlerdeki doymuş yağları kısmen azaltmış Trans yağ asitlerini de %1 in altına getirmişse de günlük enerjinin %7-8’inin doymuş yağ asitlerinden gelmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ve yine son günlerde bazı meslektaşlarımız reklam uğruna "margarinler, bitkisel sıvı yağlardan yapılıyor ve bu nedenle zaten kolesterol içermezler." demektedirler. Ne var ki bu nedenle yağ tüketimi arttığında, fazla enerji alımı kolesterolü de dolaylı olarak arttıracaktır.

Ayrıca "margarinler, yağda eriyen vitaminler içermektedir" diye bu vitaminlere kaynak olarak göstermek de hiç doğru olmayacaktır.

Sonuç olarak; margarin ne olursa olsun bir sanayi ürününüdür , ve zeytinyağının anavatanı olan ülkemizde bu şekilde reklamının yapılması çok yanlıştır. Halkı yanlış yönlendirmek ve birkaç insanın cebini doldurmaktan başka  bir amacı olamaz. Unutmayalım ki; en sağlıklı yağ olarak adlandırılan zeytinyağını bile  fazla tüketirseniz kan yağlarınız, kilonuz ve kolesterolünüz yükselir.

En güzel beslenme şekli dengeli ve doğal beslenmedir.     
Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ

www.diyestisyenim.org
« Son Düzenleme: 29 Mart 2012, 23:37:50 Gönderen: f.filiz »
Hakikat ancak deneyim olduğunda vardır...Osho

Beyz

  • Ziyaretçi
Ynt: MARGARİN-ZARARLARI
« Yanıtla #1 : 30 Mart 2012, 07:35:30 »
Teşekkürler Filiz Hn.

Şükür ki margarin alışkanlığım hiç olmadı  ;n