Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: NLP ile Yasaminizi Degistirin  (Okunma sayısı 1867 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazlita

  • Ziyaretçi
NLP ile Yasaminizi Degistirin
« : 10 Kasım 2007, 12:02:40 »
Ters elle diş fırçalayarak zihninizi şaşırtın

“Her gün yaptığınız günlük alışkanların en az 5 tanesini farklı şekilde yaparak zihninizi şaşırtmaya başlayabilirsiniz. Mesela ters elle diş fırçalama, bilgisayarı açmadan önce 30 saniye tıp (yani sessiz kalma ve donma- çocukken oynadığımız gibi), tıpları gün içinde 6 kere 60 saniye yaparsanız günde toplam 6 dk zihni şoke etmiş merak ve şaşkınlıkta bırakarak tazelemiş ve dinlendirmiş olursunuz.” Hayatımızı biraz daha iyileştirmek için uygulayabileceğimiz tekniklerden biri de NLP. Uzmanlardan Banu Gökçül, tekniğin inceliklerini anlattı. Kendisi ODTÜ Kamu Yönetimi mezunu. Ama öğrencilik yıllarından beri aklı fikri insan ilişkilerinde olduğu için, yüksek lisansını davranış bilimleri üzerine yapmış. O gün bugündür de gerek yurt içinde gerekse yurtdışında pek çok seminere katılmış.   

NLP uygulamaya nasıl başlanır?

NLP, yani, ‘zihni’ bir işletim programı olduğunu anlamamızı sağlayıp, varolan programın en üst versiyonuna çıkmasını sağlayan tekniklerin bütünüdür. Daha başka bir dille söyleyecek olursak, düşünme, dil ve davranış süreçleri izlenerek, en iyi sonuçları alabilmek için bunları nasıl etkili şekilde kullanabilir insanlar, onu inceliyoruz. Ya da kişinin, zihin yapısını tanıması, anlaması yani ‘zihnindeki birikim’ler hangi resimlerden oluşuyor, kimlerin dilini, nasıl bir ses tonuyla hangi düşünce düzeylerine kaydetmiş bunların fark etmesi ilk adım, daha sonra kendi yaşamının yönetimini ele alması için düşüncelerine yol yordam kazandırıyor.


KARİZMAYI ARTIRIR
NLP neye yarıyor?


Başka öğretiler size ne yapmanız gerektiğini anlatırken; NLP neyin nasıl yapılması gerektiği üstünde durur. Duygularınızı kontrol etmeyi ve yönlendirmeyi öğretir, beyninizi etkin biçimde kullanmanızın yollarını açar, iletişim becerilerinizi ve karizmanızı artırır. NLP’yi bir alet çantası olarak düşünün. Hayatınızı iyileştirmek, tıpkı bir bilgisayar gibi bir üst programa taşımak sizin elinizde aslında. NLP de bunun için pek çok alet sunuyor. Örnek verecek olursam; depresyondan panik atağa, motivasyon düşüklüğünden sigara bağımlılığına kadar pek çok soruna çözüm bulabiliyoruz. Örneğin hedef belirlemekte güçlük çeken bir genç de, müşteri ile ilişkilerini düzenlemek isteyen bir şirket de NLP yardımı alabiliyor. Koçluk çalışmaları sırasındada NLP teknikleri süreci kısaltıyor ve etkinliğini artırıyor. Elbette soruna göre özel çözümler sunuluyor.

Tekniklerin belli bir sırası var mı?


NLP tekniklerini kavrayıp bir kez uyguladıktan sonra sinir sisteminiz değişmiş algılarınız açılmış farkındalığınız artmış olur zaten. Bir başka deyişle, olanları, olayları, durumları ‘zihninizin esareti olmadan çıplak bir şekilde’ görüyor, duyuyor, kokluyor, tadıyor, hissediyor olursunuz. Zihin neyi nasıl kaydediyor algılarınız nasıl ve nelerden etkilenerek oluşuyor ve kısaca zihninize geçen kayıtların nasıl gerçekleştiği ile ilgili farkındalığınız tama yakın bazen de tam objektif olabilir.


BİLİNÇALTI BİZİM KÖLEMİZ ZİHNİNİZİ YANLIŞ PROGRAMLAMAYIN


Bilinçaltı bizim hizmetkarımızdır, kölemizdir. Ne söylersek, neye inanırsak onu gerçek olarak ve emir olarak algılar. Ve gerçekleşmesi, doğrulanması için uğraşır. Dolayısıyla olumlu cümlelerle yaklaştığınızda yaşamınızı farklı etkilersiniz olumsuz cümlelerle farklı Benim gözlemim şu: İnsanlar yaşamlarında sıkça “yapamam, beceremem” gibi ifadelere yer veriyorlar. Bunu dil düzeyinde de o kadar fazla kullanıyorlar ki, zihinlerini bu şekilde programlamış oluyorlar. Bunun da farkında değiller üstelik. Şöyle bir örnek vereyim: Eğer siz küçükken anneniz size bardak taşımanız için izin vermemişse, sık sık “düşürürsün, kırarsın” demişse, büyüdüğünüzde bunun gerçek olma olasılığı o kadar çok ki! En azından bunu kendinize yapmayın. “Ben çok sakarım” demeye alışırsanız bilinçaltınıza o mesajı gönderirsiniz ve gerçekten de sakarlıklar yaparsınız. Kendi kendinizi programladığınızı bilmediğiniz için de bunu kişiliğinizin vazgeçilmez bir bölümü olarak kabul eder, kendinize de acırsınız. Biz bunu kırmaya çalışıyoruz.

Peki neler öneriyorsunuz?


Her gün yaptıkları günlük alışkanlarının en az 5 tanesi farklı şekilde yaparak zihinizi şaşırtmaya başlayabilirsiniz. Mesala ters elle diş fırçalama, bilgisayarı açmadan önce 30 saniye tıp (yani sessiz kalma ve donma- çocukken oynadığımız gibi), tıpları gün içinde 6 kere 60 saniye yaparsanız günde toplam 6 dk zihni şoke etmiş merak ve şaşkınlıkta bırakarak tazelemiş ve dinlendirmiş olursunuz.

Uygulama aşamalarından açıklar mısınız?

Bu aşamaya geldiğimizde, yapmak istediğimiz şeyleri nasıl yapacağımızı, nelere ihtiyacımız, olduğunu bilmemiz lazım. Kendimizle ilgili olarak bilmemiz gereken dört konu var. Bunları, yolculuğa çıkmadan önce yapacağımız hazırlıklara benzetebiliriz.

1. Yapacağımız şeye yeterince inanıyor muyuz?

2. Yeterince bilgili miyiz?

3. Bu işi yapabilecek becerilere sahip miyiz?

4. Kişilik özelliklerimiz nelerdir ve özelliklerinizin geliştirilmeye ihtiyacı var mı? Bu konularda hazırlıklarınızı kontrol ettikten sonra yolculuk başlayabilir. Buradan sonra stratejilerinizi uygulamak, öğrendiklerinizi amaçlarınıza uyarlamak zamanı gelmiştir.

1. Hedeflerini açık olarak belirle: Nereye gideceğinizi bilirseniz, rotanızı daha kolay belirleyebilirsiniz. Bunun için yolculuğa çıkmadan önce nereye gitmek istediğinizi belirlemek çok önemlidir.

2. Harekete geç: Başlamak bitirmenin yansıdır derler. Bu ilke hayalperestlerle başaranların arasındaki farkı gösterir. Başarılı insanlar bir yerden başlayanlardır.

3. Attığın adımları kontrol et: Bir yolda yürürken, attığınız adımların sonuçları veya gelişmelerini çok iyi izlemek ve analiz etmek zorundasınız. Burada sezgileriniz, gözlemciliğiniz, aldığınız geri bildirimler çok önemlidir.

4. Davranışlarında esneklik geliştir: Attığınız, adımların sonuçlarını erken görmek, başarısızlık olarak algıladığınız durumdan kurtulmak için taktik değiştirmenizi sağlayacaktır.


Sizden yardım isteyenler öncelikle neler bekliyorlar?

Çok farklı nedenlerle gelenler var. Yaşamdan ne istediğini ve ne beklediğini tam olarak bilmeyenler, kariyer adımlarını şekillendirmekte güçlük çekenler, fobilerinden kurtulmak isteyenler, ailevi sorunları olanlar, özel hayatlarını dengelemekte zorlananlar, kendilerini geliştirerek geleceklerini şekillendirmek isteyen öğrenciler gibi profillerle karşılaşıyorum çoğunlukla. Genel olarak öncelikle ‘anlaşılmayı’ bekliyorlar, birlikte sorunlarının ya da sorun addettikleri konunun kökenine iniyor ve kaynağına ulaşıyoruz. Sonra da ortadan kaldırması için birlikte, neleri nasıl yapması gerektiğini belirliyoruz, egzersizlerle bunları geliştirip, pekiştiriyoruz.

Sizin NLP’yi keşfiniz nasıl oldu?


Ben ODTÜ’de kamu yönetimi okudum ama aklım fikrim hep insan ilişkilerindeki, gerçek hayattaki sorunları çözmekle ilgiliydi. Okul bitince rotamı değiştirip davranış bilimleri yüksek lisansı yaptım, örgütsel davranış alanındaki doktora çalışmalarım da sürüyor. Bu arada yurt dışında pek çok seminere ve eğitime katıldım, Hindistan’da beş ay geçirerek insanın kendisiyle başbaşa kalması ne demek öğrendim. Zaten yoga ve meditasyon da yapıyorum. NLP ile ise 2000 yılında tanıştım ve gerekli tüm eğitimleri tamamladım. Şu an Türkiye’deki bilinen NLP eğitmenlerinden biriyim.

Kendinizde ilk ne gibi değişimler hissettiniz?

Yıllar içinde tekniği uyguladıkça daha çok uyguladıkça hissettiğim ve sahip olduğum gücüm arttı ilişkilerim istediği sıcaklıkta, yakınlıkta ve samimiyette ve miktarda gelişti, başarımı görür, yaşar ve en önemlisi başarımın sonuçlarını tadar oldum.

Özellikle iş arayan gençlere ve yoğun dönemden geçen insanlara NLP ile ilgili neler önerirsiniz?

Bu iş arama dönemini, kendilerini geliştirmek için fırsat olarak algılamalarını ve en önemlisi iş görüşmelerini hedeflerine ulaşmak için ilk adım olarak algılayıp hedeflerini iyi belirlemelerini sağlayıcı ilk hamle olduğunu bilmeleri ok önemli. En önemlisi, bu noktada 10 yıl sonra, kendilerini her anlamda nerede görmek istiyorlarsa orada hayal edip, görüp, duyup, hissedip 10 yıl sonra nasıl kokuyor olacağından, neler yiyor, neler giyiyor, neler konuşuyor ve kimlerle arkadaşlık yapıyor, kimlerle ne sohbet ediyorlar gibi konuları zihinlerinde canlandırmaları çok önemli. Bu adımları izlemek onları mutlu olacakları işlerde çalışmalarını sağlayıcı en önemli unsurdur.


Kaynak: http://www.yenibiris.com/CareerSupport/DisplayArticle.aspx?vID=8555&sectionID=3
 
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2007, 12:05:46 Gönderen: nazlita »