-KÜLTÜR ve SANAT- => Kültür ve Sanat => Dans => Konuyu başlatan: deep inside - 14 Mart 2008, 01:58:09

Başlık: Şimdi moda Afrika dansı
Gönderen: deep inside - 14 Mart 2008, 01:58:09
New York'taki dans okullarının baştacı olan Afrika dansı, artık Türkiye'de! Birçok kişinin 'İlkel Kabile Dansı' olarak adlandırdığı bu dansın faydaları ise saymakla bitmiyor: Utangaçlığı yok ediyor, dans kabiliyetini ortaya çıkarıyor, terapi etkisi yapıyor ve kilo verdiriyor.

Her ne kadar olumsuz eleştiriler de alsa, televizyon kanallarının birer vazgeçilmezi haline gelen yarışma programlarının zaman zaman izleyenleri hobi sahibi yaptığı da söylenebilir. Kimi izledikten sonra oyunculuk eğitimi almaya başladı, kimi de model ajanslarına başvurmak için daha çok cesaret kazandı. Yarışmalar arasında en büyük ilgiyi gören ise dans yarışmaları oldu. Dans atölyelerine başvurular arttı; en azından birçok kişi dans etmekle ilgili utangaçlığını kırmaya başladı... Ancak artık dansseverlerin beklentileri de arttı. Dans meraklıları istiyor ki, yaptıkları dans sosyalleşmekten öteye geçsin; kendilerine fiziksel olduğu kadar ruhsal katkılar da sağlasın... İşte bu ihtiyaca cevap veren Afrika dansı, Türkiye'de de gittikçe yaygınlaşıyor...

TÜM DANSLARIN KÖKENİ
Kordon kanı bankacılığını Türkiye'ye getiren Baby Court Turkey'in Genel Müdürü ve Türkiye'deki tek Afrika dansı eğitmeni İnci Turan Jocelyn, bu dansın getirilerini saymakla bitiremiyor: "Utangaçlığı ortadan kaldırıyor. Bacakların bükülü, poponun dışarıda durması sebebiyle kaslar güçleniyor. Herkesin içinde var olan doğal dans etme kabiliyetini ortaya çıkarıyor, ritim duygusunu geliştiriyor. Ayrıca terapisel yönü de var. Vücudun aurasını harekete geçiriyor ve çakralarını açıyor. Bunun yanısıra müthiş kilo verdiriyor. Çünkü 1.5 saatlik kardiyo programı içeriyor!" 1999'da New York Eyalet Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olan İnci Turan Jocelyn, bu dansla nasıl tanıştığını şöyle anlatıyor: "ABD'de okuyup döndükten sonra yoğun iş hayatı ile voleybol hayatım öldü, modern dansa ilgiliydim hiçbirini yapamadım ve depresyona girdim. Sonra tekrar ABD'ye gittim. Central Park'ta davul sesleri duydum. Baktım insanlar davullarını sırtlarına almış, parkta Afrika davulu Djembe) çalıyor. 1999'dan 2006 Ağustos'una kadar ders aldım. Türkiye'ye geldikten sonra da büyük merkezlerde, ardından da şirketlere özel ders vermeye başladım." Afrika danslarının tüm dansların kökeni olduğunu belirten İnci Turan Jocelyn, bu dansın bedensel ve yaş ayrımı yapmadığını belirtiyor. Öğrencileri arasında yurtdışında Afrika dansı dersi almış ve burada yaşayan Kanadalı, Fransız, Alman, Slovenyalı, Polonyalı insanların olduğunu belirten Jocelyn; hiç dans bilmeyenin de ciddi dans geçmişi olanın da eğitime geldiğini anlatıyor: "Modern dans geçmişi olan, salsa yapan, salsayı geliştirmek isteyenlerin yanısıra uzun süre fiziksel aktivite yapamayanlar bu dans için kapımızı çalıyor. Çok kişi der ki, 'Bende dans edecek kabiliyet yok'. Aksine herkesin içinde dans kabiliyeti vardır ve Afrika dansı bunu ortaya çıkarmada çok yetenekli."

İŞ DÜNYASI İÇİN BİREBİR!
Kurumlara da Afrika dansı dersi veren Jocelyn, programın sonunda yapılan küçük bir etkinliğin yoğun bir iş yaşamı olanlar için çok faydalı olduğunu söylüyor: "Ders sonunda bir çember oluşturuluyor ve herkes çember içinde alkışlar eşliğinde istediği tarzda dans ediyor. İşte bu, stresle eğlenmeyi unutan insanlarda rahatlama sağlıyor, iletişimde çok önemli bir rol oynuyor. Ait olma hissini yaşıyor ve şirkete sadakatleri artıyor. Bir de kalabalık topluluklarla yapıldığında daha büyük keyif veren bir dans bu. Afrika dansını, bir basketbol sahasını dolduracak kadar kalabalık bir gruba öğretebilirim."

SEZEN BAŞARAN GÜNAYDIN

Sabah.
Başlık: Ynt: Şimdi moda Afrika dansı
Gönderen: nazlita - 14 Mart 2008, 12:33:39
 hihi hihi

Benim böyle bir dans maceram var;  ;ss  ;x  ;ee birgün sabahın ilk saatlerine kadar sadece afrikalıların bildiği ve gittiği bir barda tek beyaz kadınlar olarak bir arkadaşımla dans etmiştik; Etiyopyalı ve Nijeryalı arkadaşlarımız olmuştu ve hep beraber onların yerel halaylarını çekmiştik; o kadar içten ve doğal oluyor ki Afrika insanı; ve zaten muhteşem olan fizikleriyle özellikle bayanlar bizi şoka sokmuştu hiç durmadan saatlerce yüzlerinde gülümsemeyle dans ederek...