Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: ORGANİK EKMEK  (Okunma sayısı 1793 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı bekir doğan

  • Üye
  • *
  • İleti: 35
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Hayat güzeldir
ORGANİK EKMEK
« : 17 Temmuz 2007, 22:51:53 »
SELAM ARKADAŞLAR

 HERKESE İSTANBUL HALK EKMEĞİN TAM BUĞDAY UNLU ORGANİK EKMEĞİNİ ÖNERİYORUM. BEN KULLANIYORUM. Buğdayın doğadan alındığı gibi hiç bir ayrışmaya tabi tutmadan elde edilen undan yapılan bir ekmek olduğu için sindirimi kolay bir ekmek.
Sevgiyle kalın
HOŞÇA  KALIN

irem

  • Ziyaretçi
dogal ekmek
« Yanıtla #1 : 18 Temmuz 2007, 11:19:47 »
Herkese selam,
Ekmek gerekli miktarda alindiginda onemli bir besin.
Hem temiz olmasi,hem de daha faydali ekmek yapabilmek icin ekmek makinasi almistim.
Un kullanmamiz gereken durumlarda ,en saglikli un;tam bugday unu.
Bir arkadasim ekmek yapiminda deha.Ve evde ekmek makinasinda ekmek yapmak isteyenler icin onun bana vermis oldugu guzel bir tarifi sizlerle paylasmak istedim.Seker yerine ,pekmez kullaniyoruz.Ancak normal tuz yerine,ogutulmus kaya tuzunu kullanamiyoruz;cunku normal tuz kadar ince olamiyor.Ayrica corekotu,ketentohumu vb..baharatlarla da saglikli ve nefis bir ekmek oluyor;yapimi da cok kolay:).Ilgilenen arkadaslarla paylasmak istedim.
surup kasigi ve beher makina ile birlikte satiliyor.O nedenle olcumleri ayarlamak kolay.(makina fiyati cesitlerine gore 75-160 YTL arasinda degisiyor.)
ekmek tarifi
=>300 mlt su koyuyoruz.Ilik su olmali,ancak sicak degil.
 
=>Bilgi:5 mlt = 1 surup kasigi (1 surup kasigi=1 corba kasigi)=2.5 gr
 
=>12.5 mlt(2.5 yemek kasigi) zeytinyagini suyun icine koyuyoruz.
 
=>5 mlt(1 surup kasigi) limon suyunu ;suyun icine ekliyoruz.
 
=>500 gr tam bugday ununu suyun ustune koyuyoruz.
 
=>kabin bir ucuna(ornegin sol kosesine) 1-1.5 gr tuz ekliyoruz.(1-1.5 cay kasigi tuz)
 
=>kabin oteki ucuna(ornegin sag kosesine) 25 mlt(5 surup kasigi)pekmez ilave ediyoruz.
 
=>unun ortasina parmakla hafif cukur yapiyoruz.Pekmeze ve suya degmeyecek sekilde mayayi unun ortasina actigimiz cukura koyuyoruz.
Maya kesinlikle pekmeze,tuza veya suya degmemeli.Cok onemli.
Kullandigimiz maya ,kuru maya olmali.
 
=>7.5 mlt = 1.5 surup kasigi maya koyuyoruz.

=>Ekmegi yaparken icine ,corek otu,keten tohumu,biraz kimyon,anason,hashas tohumu vb.. seyler ekleyebiliriz.
Kimyon ve corek otu guzel tad verir.
 
=>Makinanin oldugu yerde ruzgar esmemeli,sallanmamali,pencereye yakin yere konmamali.
Yani isi degisikligi olmamali.
 
=>tam bugday unu icin yaklasik 3 saat 44 dak.lik programi secebiliriz.(makinanin elektrik sarfiyati oldukca dusuk.)
 
=>Firin izgarasini tezgahtan biraz yuksekte olacak sekilde tezgaha yerlestiriyoruz.
Ekmek bittiginde ,makinadan cikartip izgaranin ustune koyuyoruz,ekmegi tezgahin ustune direkt koymuyoruz;cunku ekmek terlememeli.
Ekmegi izgaranin ustune koyduktan sonra,ustune temiz ve kuru bir bez sariyoruz.
 
Ilk denemelerde kivami tam tutmayabilir,ancak denedikce kendinize ait farkli tarifler yapabilecek kadar ustalasacaksiniz.

Afiyet olsun :)

sevgiler,
Irem