Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: BEYNİN İKİ YARIKÜRESİ  (Okunma sayısı 2646 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı E_L_A

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 30
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Hiçlikten Hepliğe, Heplikten Hiçliğe...
BEYNİN İKİ YARIKÜRESİ
« : 16 Eylül 2007, 10:44:53 »
BEYNİN İKİ YARIKÜRESİ

Beyni oluşturan gri madde, bedendeki elektromanyetik enerjinin en yoğun ve kuvvetli biçimde toplandığı yerdir. Beyin, sağ ve sol yarı küresi farklı özelliklere sahip olarak iki bölüme ayrılır.

Enerji, beynin iki farklı küresine eşit olarak dağılmaz. Normal şartlar altında, beyin dalgaları şeklinde görülen elektriksel hareketler bir yarı kürede diğer yarım küreye oranla daha yoğun olur. Beyin konusunda yapılan araştırmalarda, her yarı kürenin kendine özgü karakteristik özellikleri olduğu, beynin ilgili lobunun aktive edilmesiyle o loba ilişkin özelliklerin ortaya çıkığı gözlenmektedir.

Beynin sol lobu daha aktif olduğun da kişi daha aktif, sözel, entellektüel, dışa dönük, yaratıcı olur, erkek ve güneş enerjisi ağır basar. Bunun karşısında sağ yarı kürenin baskın olması, pasiflik, görsellik ve işitsellik, duygusal tepkiler, içe dönüklük ile kendini gösterir ve dişi ve ay enerjileri ağır basar.

Enerji çok ender olarak eşit dağılır. Bu zamanlarda bilinç ciddi değişimler yaşar; kişi ya aşırı derecede sakinleşir ya da aşırı derecede heyecanlanıp rahatsız olur. Enerjinin bir yarı küreden diğerine geçişiyle kişinin tepkileri değişirken, her yarı küre kendine has, kolayca tanınabilir bir biçimde çalışır. Yarı kürelerden hangisinin diğerine baskın olduğuna göre, algılamalar, eylemler ve hatta istem dışı bedensel tepkiler bile farklılık gösterir.

NEFES VE BEYİN YARI KÜRELERİ:

Enerjinin bir yarı küreden diğerine hareketi, nefesin bir burun deliğinden diğerine geçişiyle aynı zamanda gerçekleşir. Sağ burun deliği nefes alırken sol yarı küre, sol burun deliği nefes alırken sağ yarı küre aktiftir. Her iki burun deliği bir anda çalıştığında beyin yarı kürelerinin ikisi de aktiftir. Nefes alınan burun kanalını değiştirmekle, ilgili beyin yarı küresinin aktivitasyonu da tersine döner, organizmadaki kimyasal reaksiyonlar değişir. Nefes almanın bilinçli kontrolü ile beden kimyasının da bilinçli olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi mümkün olur.

İnsanın duyguları beden biyokimyasının bir ürünüdür. Duygu ve düşüncenizi değiştirmekte zorlandığınızda, nefes alma biçimini ve buna bağlı olarak beden kimyasını değiştirerek duygusal ve zihinsel durumumuzda değişiklik yaratabilirsiniz. Her türlü rahatsızlık zihinsel ve duygusal durumunuzun yani beden biyokimyanızın bir sonucu olduğunu bilirseniz, Belirtiler algıladığınızda nefes alış veriş modelinizde değişiklik yaparak beden kimyasını buna bağlı olarak da ilgili rahatsızlığı düzeltebilirsiniz.

Nefes alma konusunda bilgi ve deneyimle kişi bilinçlilik durumunu kendi kontrolü altına alarak bildiği gibi hastalıkları da önleyebilir.Aş ağıdakiler bulgular ışığında içsel dengeyi evrenin dengesiyle uyumlu hale getirmek mümkündür.

Gün içinde çok kısa anlar dışında, iki burun deliğimizden birden nefes almayız. Bir burun kanalı açık konumdayken diğeri geri plandadır. Çalışan burun deliğimizin tarafına yan yatıp kaburgalarımızı n altına ( nefes almada önemli bir rolü olan sinirleri uyarmak için) bir yastık koyarak nefesimizi diğer burun deliğine geçirebiliriz. Sağlıklı kişilerde bu değişim 3 -10 dakika arasında gerçekleşir. Sağ burun deliği çalışırken beden kimyası daha çok asidiktir (mide daha fazla gastrik asit salgılar bu durumda) ve içsel ısı yüksektir. İdrar yaparken, sıvı içecekler alırken bu burun deliği kullanılmamalı dır.
Sol burun deliği çalışırken beden kimyası daha çok alkalindir. Bu burun deliği, sistemi soğutucu özelliğe sahiptir.
Özel bazı işler için aksi gerekmedikçe, gün boyunca sol burun deliğinin, güneş batışından güneş doğuşuna kadar ise sağ burun deliğinin kullanılması uygundur. Böylece organizma, gezegende baskın olan enerji ile uyumlanmış olur. Gündüz daha sıcak ve güneşli olduğundan serinletici burun deliği, gece de diğeri kullanılır.
Her iki burun deliği de eşit oranda çalıştığında beden kimyası tam dengeye gelir ki bu durum meditasyon ve yoga yapmaktan başka hiç bir eylem için o kadar uygun değildir. Normal olarak bu durum güneşin doğuşu ve güneşin batışı ile saatte bir meydana gelen solunumun burun deliklerinin birinden diğerine geçişindeki kısa anlarda oluşur.
Nefes alma döngüsü ayın yükselip alçalan dönemleriyle doğrudan ilişkilidir.
En karanlık geceyi (yeni ay) takip eden sabah, güneşin doğmasıyla sol burun deliği çalışmaya başlar ve bir saat sürer. İkinci ve üçüncü sabahlar da aynı şey olur.
Dolunayı takip eden sabah üç sabah ise güneş doğarken sağ burun deliği işler ve bu bir saat devam eder.
Bir burun deliği üst üste üç sabah işledikten sonra, takip eden üç gün boyunca diğer burun deliğinden nefes alınır. 28.5 günlük ay dönemine bağlıdır bu değişimler.
Doğal döngüde bir aksama olduğunda ve uygun zamanda uygun burun deliği çalışmadığında beden kimyası bozulur ve kişide fizyolojik ya da psikolojik rahatsızlıkları n belirmesi daha olası hale gelir.
Böyle bir dengesizlik durumunda hastalıkları engellemek için derhal müdahale gerekir. Bu müdahale ise daha evvel değinildiği gibi, bir yastık yardımıyla nefesi değiştirmektir. Ne olursa olsun ağızdan nefes alınmamalıdır.
Zihinsel ya da fiziksel bir rahatsızlığın ilk belirtileri görülür görülmez nefesi değiştirmek, belirtilerin kötüleşmesini engellediği gibi, iyileşmeyi de hızlandırır.

Burun delikleri, görevleri ve şifaları

Her nefes alışımızda sağ, sol ya da her iki burun deliği beraber kullanıldığında belirli bir psiko fizyolojik durum yaratılır. Burun deliklerinden birinin çalışması sırasında yapılan iş o anki beden kimyasına uygun olmayabilir. Sol burun kısa zamanda sonuç beklenmeyen, uzun vadeli faaliyetler için daha uygundur. Sağ burun ise istikrarsız, çabuk sonuç beklenen kısa vadeli faaliyetlerle bedensel güç isteyen işler için uygundur. Burun kanallarının birlikte eşit kullanılabilmesi konsantrasyon ve gevşemenin beraber oluşturulması için elverişlidir.

Beyin iki yarım küresinin nefesle olan ilgisi
 
 
   
BEYNİN SAĞ YARIM KÜRESİ  
BEYNİN SOL YARIM KÜRESİ
     
  PARASEMPATİK SİNİR SİSTEMİ SEMPATİK SİNİR SİSTEMİ
     
  SOL BURUN KANALI SAĞ BURUN KANALI
     
  DİYAFRAM SOLUNUMU ÜST SOLUNUM
     
  BÜTÜNSEL DAVRANIŞ BİREYSEL DAVRANIŞ
     
  BARIŞ VEYA YÜZLEŞ SAVAŞ YA DA KAÇ
     
  DÜZEN KAOS
     
  EŞLEŞMEK ZITLAŞMAK
     
  BİRLİK BİLİNCİ AYRILIK BİLİNCİ
     
  SOYUT SOMUT
     
  DİŞİL ERİL
     
  DUYGU ZİHİN
     
  YAVAŞLAMAK HIZLANMAK
     
  EYLEMSİZLİK HAREKET
     
  PASİF AKTİF
     
  DÜŞÜK TANSİYON YÜKSEK TANSİYON
     
  AY                                                                        GÜNEŞ
   

 
Mustafa kartal
İnsana Saygı, ALLAH'a ve BÜTÜN'e Saygıdır.

SEVİNİZ, SAYINIZ, SABREDİNİZ ve ULAŞINIZ Dostlarımız.
BİLGİ KİTABI