Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: İş"te Yoga.  (Okunma sayısı 3072 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

irem

  • Ziyaretçi
İş"te Yoga.
« : 20 Mart 2008, 18:31:23 »
Haber/Röportaj: Buse Doğan - 8 Mart 2008 TSİ 02:15 Kaynak:İndigo dergisi

İş’te Yoga

Dergimizin kadınlarından biriyle, sevgili dostum Asu Sanem Kaya’yla gerçekleştirdiğim bu röportaj, yoga üzerine ezbere yapılmış sıradan röportajlardan değildir; cesur, pırıl pırıl, meleksi bir varlığın, içinizdeki gücü keşfedip, hayatınızı güzelleştirmek adına sunduğu kadim bilgileri içermektedir. Dilerim “iş”inize yarar ve dilerim “ışığınız yolunuzu aydınlatır”.


Röportaj: Buse Doğan


--------------------------------------------------------------------------------

 Buse: Yoga nedir?

Sanem: Yoga, Sanskritçe bir kökten geliyor.. İki anlamı var; benim için uygun olan anlamı bütünleşme ve bir'lik. Kendinle bütün olma; bir olma ve bu sayede evrensel birliği algılama... Yogaya göre beş tane kılıfa (bedene) sahibiz. İşte tüm bu bedenlerdeki uyum ve denge haline ulaşmak için yoganın ışığından yararlanıyoruz. Zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal olarak dengede olduğumuzda kendi bütünlüğümüzü yaşayabiliriz. Geçtiğimiz yıllarda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de sağlıklı insan tanımını değiştirdi, daha doğrusu geliştirdi. “Sağlıklı insan fiziksel, duygusal, zihinsel, sosyal ve aynı zamanda ruhsal olarak dengede olan insan demektir” dedi. Yoga, hayatımızın bütünüyle çalışır. “Kendimden başka değiştireceğim bir şey yok” sözü çok önemli bir yol göstericidir. Sen kendini değiştirmeye başladığında evrene mesajını veriyorsun ve bu süre içinde yaptığın her değişimin çevrendekileri, aileni, işini, arkadaşlarını nasıl değiştirdiğini görüyorsun. Yoga bu değişimi destekleyici, güçlendirici ve kolaylaştırıcı bir yol.  Yoganın sekiz basmağından üçüncüsü asanalardır (duruşlar).



Sanem: Genelde insanlar yoganın sadece bu basamağıyla ilgileniyorlar ya da biliyorlar. Asanalara geçmeden önce iki basmak daha var. Bu basamakları uygulamadan ya da uygulama yolunda bulunmadan üçüncü basamağı uygulamak çok da uygun değil bana göre. En azından ilk iki basmağın farkındalığını geliştirmek lazım. Yoga hayattaki duruşumuzla ilgili. Sen kendi duruşunu denge ve uyumla belirginleştirdiğinde, hayattaki duruşunu da belirliyor ve sağlamlaştırıyorsun. Dolayısıyla yoga yapmaya başladığın andan itibaren evrene "Ben değişime hazırım" mesajını yayıyorsun ve evren de senin işini kolaylaştırmak, sana yardım etmek için çalışıyor bu dakikadan sonra  J Yoga hayatımı değiştirdi çünkü ben değişmek istedim, aslında bana ait olmayan ve yıllar yılı üzerimde taşıdığım, benim sandığım, tüm kabukları teker teker teşekkür ederek uğurlamama yardımcı oldu. Bu kabuklardan kurtuldukça, ben çıktım ortaya; BEN... bu çok heyecan verici ve mucizelerle dolu bir süreç.

Senin yoga hocası olma kararın nasıl oldu?

Sanem: Yoga benim kendimi ifade ediş şekillerimden biri. Bunu bildiğim için bu yolu seçtim. Hayatımın her alanında olduğu gibi, bir dizi eşzamanlılıklarla, -ki ben eşzamanlılığa kozmik şaka diyorum-, bir gün kalktım ve “ben yoga hocası olacağım” dedim. Öncesinde pek çok kitap okumuştum ve kendim de yapıyordum. Benim için önemli olan bana neşe vermesiydi ve bu niyetten üç ay sonra her şey hazırdı. J

Yogada Sanskritçe pek çok terim var. Nasıl aklında tutuyorsun? Tılsımları var mı?

Sanem: Tılsım dediğin şey aslında mantralar. Söylendiğinde, bedenimizdeki belli enerji merkezlerini harekete geçiriyor. Tıpkı niyetlerimiz gibi. Aklında tutmana bile gerek kalmıyor, onlar akıyor zaten. Mantra çalışmaları ileri aşamada yapılıyor. Öncesinde, kişi almaya hazırsa, yazılı mantra dokümanları veriyorum. Hazır değilse, sadece belli seslerle çalışıyoruz.

Sen vejetaryensin. Yogayla ilgisi var mı?


Sanem: Yok. Ben kendimi bildim bileli öyleyim. Vejetaryenlik bir seçim meselesi. Yoga vejetaryenliği bilgi olarak verir. Yoganın felsefesinde şu vardır “Var olan her şeye daha az zarar vermek”. Bilinç seviyesi göz önüne alındığında, en düşük bilinç taşlar ve mineraller. Sonra bitkiler, hayvanlar ve en yüksek bilince sahip olan insanlar. Yaşamak için yemek gerek. Yemek için yaşamak değil. Beslenebilmek için, bilinç seviyesi daha düşük olan bitkilerle besleniyorum.   

Peki, iş ile yogayı nasıl bağdaştırdın? Uzak geliyor kulağa.

Sanem: Aslında hayatımızı iş, ev ya da başka şeyler olarak ayırmak uygun değil. Sadece kavramları açıklarken bu ayrımı yapıyoruz. Oysa hayat bir bütün ve biz hayatımızın çoğunu işte geçiriyoruz; en çok orada dengeye, uyuma ve huzura ihtiyacımız var. Evimizde nasıl yoga yapabiliyorsak, iş yerlerimizde de yapabiliyor olmalıyız. Örneğin, Hindistan’da yoga eğitimi aldığım üniversitede, dünyanın teknoloji devlerinin çalışanları üzerinde, stres yönetimine ilişkin yapılan çalışmalar sonucu bazı istatistiksel verilere ulaşıldığını ve “iş’te yoga” eğitimini hazırladıklarını öğrendim. İş yerlerimiz farkındalığa, verime, yaratıcılığa en çok ihtiyaç duyduğumuz yerler. Akışta olup, sorunsuz yaratmak ve başarılı olmak için yogayla kısa bir mola vermemiz gerekiyor. Sonuçları çok net görülebilecek bir program.

Ne gibi sonuçlar? Ölçülebilen sonuçlar mı bunlar?

Sanem: Yoga terapide; var olan fiziksel rahatsızlıklarımızda görülen iyileşmeler gözleniyor. Hindistan’daki birçok hastane, tedaviyi yogayla destekliyor. İş yerlerimizde de biz stresi omurga, kireçlenme, bel fıtığı, sırt ağrıları gibi belirtilerle hissederiz. Yoga’da, bu bahsettiğim noktalarda sıkışan enerjiyi açığa çıkartıyoruz. Kişi, potansiyelini gerçekleştirerek, verimliliğini ve yaratıcılığını artırıyor. Sıkıştığın bir anda, öğrendiğin birkaç basit yoga tekniğiyle, karmaşadan kurtulup, yaratıcılığına devam edebiliyorsun. Yoga zaten “bir”likten geliyor. Ruh ve beden uyumunu yakalayan kimse, stresten uzaklaşıyor.

İş yerinde yoga yapmak kulağa komik geliyor. Ne zaman, ne tür kıyafetler ve müzikle, ne tür bir mekanda yapılabilir?

Sanem: Kişi sayısına bağlı olarak, boş bir salon yeterli. Yoga mat’lerimiz var. Ruha hitap eden herhangi bir müzik ve tütsülerimi ben getiriyorum. Pamuklu giysiler rahat. Uygun olan saatler; gün sonu ya da sabah erkenden güne başlamadan ya da haftasonu. Çalışılacak grubun tercihine bağlı. Yoga her saat verimli ama mesela gün sonunda yapılırsa, stresi orada bırakıp çıkıyorsun ya da güne erkenden neşeli başlıyorsun. 

Ne kadar zamandır veriyorsun bu eğitimi?

Sanem: Kısa süreli olarak 50 kişilik bir çalışan grubuna verdim. İki sene boyunca da bir okulun öğretmenlerine verdim. Her günün sonunda yoğun ilgi ve teşekkürle karşılaştım. Rahatlıyorlar. Tüm haftanın stresinden arınıyorlar. Çoğunun bel ve sırt ağrıları vardı. Bir tanesinin kamburu bile düzeldi. Yoga aynı zamanda bedensel ve ruhsal dayanıklılığı güçlendiriyor, olaylar karşısındaki dengeli duruşunu belirliyorsun, bağışıklık sistemin güçleniyor.

Sen o iş yerine gidiyorsun di mi?

Sanem: Evet, ben gidiyorum.

Bir seans ortalama ne kadar sürüyor?


Sanem: Bir seansa, daha doğrusu bir derse, ısınmayla başlıyoruz. Devamında çeşitli gevşeme hareketlerimiz var. Sonra assana’lara (yoga duruşları) geçiyoruz. Sonra nefes, konsantrasyon, odaklanma ve meditasyon çalışıyoruz. Gevşemeyle bitiriyoruz. Toplamda 1.5 saate yakın sürüyor.

Başka dikkat edilmesi gereken yan unsurlar mesela?

Sanem: Ben bir güzelliği sınırlara ve kurallara oturtmaktan hoşlanmayan bir insanım. Ama yogada benim için önemli olan tek şey, yoga seansına başlamadan iki saat önce ve bitirdikten yarım saat sonrasına kadar bir şey yememiş olmak. Çünkü beden, bilgeliği olan bir makine gibi ve biz yoga esnasında bedenle birlikte hormonları da harekete geçiriyoruz. Vücuttaki toksinlerin atılıp, bedenden maksimum verimi alabilmek için bu süreler uygun. Gerisi, sizin tercihlerinize kalmış. Yoga yapmayı istemek yeterli. Ben, kişinin, içsel bilgeliğine inanırım. O içsel bilgelik, kişinin en yüksek hayrına olacak şekilde gerçekleşecektir. Yol gösterebilirim ama dayatmaya karşıyım. Önemli olan “niyet”.

***






Çevrimdışı superisi

  • Üye
  • *
  • İleti: 195
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: İş"te Yoga.
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs 2009, 18:44:40 »
 ;n

zekiye

  • Ziyaretçi
Ynt: İş"te Yoga.
« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2009, 00:34:51 »
 ;n

Çevrimdışı sseda

  • Üye
  • *
  • İleti: 24
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: İş"te Yoga.
« Yanıtla #3 : 20 Ağustos 2009, 15:05:47 »
iş'te yoga başlılklı röportaj  paylaşımın için teşekkürler İrem=)
çok yararlı oldu bu,özellikle yogayı stres dolu yaşamımızın her alanına istersek sığdırabileceğimizi n farkına vardık....