Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Vejeteryan Mutfak  (Okunma sayısı 2624 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı superisi

  • Üye
  • *
  • İleti: 195
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Vejeteryan Mutfak
« : 02 Mart 2009, 12:48:37 »
Vejeteryan bir kişinin mutfağında vazgeçilmezler nelerdir?

 

Öncelikle dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için sebze ve meyvelerin yanı sıra kuru baklagiller, makarna, soya vejeteryan mutfakta olmazsa olmazlar arasındadır. Tabii vejeteryan kişinin seçtiği yaklaşım içinde kabul görmesi durumunda süt ve süt ürünleri, yumurta da bu mutfakta yer alabilir.

 

En önemli şey, vejeteryan beslenmede seçilen yiyeceklerin bir denge içinde tüketilmesi ve tek tip beslenmenin yaratacağı sorunların önüne geçilebilmesidir.

 

Öğünlere serpiştirilmiş farklı sebze ve meyvelerin yanında kurubaklagillerden yaralanılması faydalı olacaktır. Keza soya ve makarna da belli ölçülerde tüketilmelidir. Vejeteryan kişinin seçtiği yaklaşım içinde kabul görmesi durumunda süt, süt ürünleri ve yumurta da öğünler arasında ölçülü olarak alınmalıdır.

 

Süt, süt ürünleri ve yumurta yiyebilen vejeteryanların bir bölümünde özellikle peynir ve yumurta tüketimi aşırı ölçülere varabilmektedir. Bu ise kolesterol sorunlarına yol açabilecek bir tüketimdir ve ölçülü olunmasında fayda vardır.

 

Soya

Baklagiller ailesinden olan soya tadı ve lezzeti sebebi ile bir çok vejeteryan tarafından kullanılmaktadır. Özellikle Çin'de binlerce yıldır ilaç olarak da kullanılmış olan soya, besin değeri yüksek bir yiyecektir.

Soya fasulyesinin % 17'sini yağ, % 63'ü ise proteinden oluşan katı maddedir. Soyadan elde edilen ve soya sütü denen sıvı ise özellikle süt alerjisinde süt yerine ikame besin olarak kullanılmaktadır.

Son yıllarda soya eti denen besin malzemesinin üretiminde artış olmuştur. Soya eti, soyadan elde edilmiş kurutulmuş bir gıda olup ağzı sıkıca kapatılmış bir kapta, oda sıcaklığında, kuru olarak bir yıla kadar saklanabilir. Pişirilmesi halinde ise  ise et gibi muamele edilerek buzdolabında saklanmalı ve bir gün içinde tüketilmelidir.




Soya eti pişirilmeden önce 20 dakika süre ile ıslatılmasında fayda vardır. Genellikle kendi ağırlıklarının 2 ya da 3 katı kadar su emer.

vejeteryan.com alıntıdır