Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Leyla Gencer "La Diva Turca"  (Okunma sayısı 2319 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ayşeceylan

  • Üye
  • *
  • İleti: 49
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • nerde durduğun değil, nereye baktığın önemlidir.
Leyla Gencer "La Diva Turca"
« : 11 Mayıs 2008, 20:13:29 »
20'inci yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer (80), Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat etti.Leyla Gencer, son nefesini verdiği sırada İtalya’daki yakın arkadaşı olan ve biyografisini yazan Franca Cella ile uzun yıllardır kendisinin yanında çalışan Güney Amerikalı Yardımcısı Marianna, başucunda bulunuyordu.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'ndan (İKSV) yapılan yazılı açıklamaya göre, Leyla Gencer için Milano'daki La Scala Operası, Santa Basila Kilisesi'nde 12 Mayısta tören düzenleyecek. Törenden sonra, Gencer'in cenazesi vasiyeti doğrultusunda yakılmak üzere krematoryuma götürülecek.

Leyla Gencer'in cenazesinin külleri, yine vasiyeti üzerine İstanbul'a getirilerek, Ortaköy'de yapılacak bir törenle Boğaz sularına dökülecek.

İKSV'nin yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir "Leyla Gencer Müzesi" oluşturulacak.

İTALYAN BASINI: ELVADA DİVA
İtalya’daki haber ajansları, Leyla Gencer’ın ölümünü “Türk soprano ve geçen yüzyılın divasına elveda” başlığı ile verdi.

La Scala Operası’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, “Leyla Gencer ile sadece ikinci evi olan La Scala Tiyatrosu’nu değil, opera sanatı da tekrar edilemeyecek kadar şahane bir dönemini geride bıraktı” denildi.

LEYLA GENCER KİMDİR?

Leyla Gencer, (d. 10 Ekim 1928, İstanbul , ö. 10 Mayıs 2008, Milano ) Opera sanatçısı.

Dünya opera tarihinin en büyük sopranolarından birisiydi. Polonezköy'de doğan Gencer, Minakovski Ailesi'nin (annesi tarafından) kızıdır. İstanbul İtalyan Lisesi'ni bitirdi ve İstanbul Konservatuvarı'nda şan eğitimi aldı. Konservatuarda İtalyan soprano Giannia Arangi-Lombardi ve yine İtalyan sanatçı Apollo Granforte ile çalıştı. 1950'de Devlet Tiyatroları Ankara Operası'nda "Cavallerina Rusticana" ile sanat yaşamına başladı.

Batı ülkelerinde “La Diva Turca”, “La Gencer”, “La Regina” olarak ün yapan; Milano, Roma, Napoli, Venedik, Viyana, Paris, San Francisco, Köln, Buenos Aires, Londra, Rio de Janerio, Bilbao, Chicago’da sanatını dinleten; Lucia’nın, Norma’nın, Lady Macbeth’in, Queen Elizabeth’in, Filoria Tosca’nın, Lucrezia’nın, Madame Butterfly’ın, Alceste’nin, Aida’nın, Violetta’nın, Leonora’nın “Leyla la Turca”sı soprano Leyla Gencer, hem seçkin opera sahnelerinde hem resitallerinde hayranlık uyandırmış sanatçıların başında gelir. Onun opera repertuarı 23 bestecinin 72 yapıtını kapsamıştır.

1954 yılında Napoli’deki ünlü San Carlo Tiyatrosu’nda “Madame Butterfly” ile başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni, 1957 yılında Milano’daki La Scala’da kazandığı başarıyla doğruğa çıkmıştır. 1958 yılında La Scala’da “Assassinio nella Cattetrale” operasının dünya prömiyerinde yine sahnede Gencer’in adı vardır ve o günden sonra dünyanın hemen bütün ünlü sahnelerinde “La Regina” olarak alkışlanan Gencer, 1980 yılında operayı bıraktığı güne kadar dorukta kalmıştır.

Günümüzde As. Li. Co.’nun genel sanat yönetmeni olan, uluslararası yarışmalarda seçiciler kurulu üyelikleri yapan, festivallere, seminer ve konferanslara katılan Leyla Gencer, İstanbul’da kendi adını taşıyan “Uluslararası Şan Yarışması”nın kurucusudur.

Leyla Gencer, 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanlarıyla onurlandırıldı.

2004 yılında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1000 yılın Türkleri özel koleksiyonunda adına 15.000.000 TL değerinde 0.999 ayar gümüş hatıra para basıldı.

Opera repertuarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer 1988 yılında sunulan “Devlet Sanatçısı” ünvanının yanı sıra, en sonuncusu da 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pekçok önemli opera ödülünün de sahibiydi.


10 Mayıs 2008'de Milano'daki evinde kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti.

« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2008, 20:22:26 Gönderen: ayşeceylan »
Doğrudan O'na

Çevrimdışı SnowWhite_Queen

  • Üye
  • *
  • İleti: 127
  • Karma: +0/-0
Ynt: Leyla Gencer "La Diva Turca"
« Yanıtla #1 : 11 Mayıs 2008, 21:03:50 »
Kesinlikle iz bırakacak ve Bizi de temsil edecek mükemmel sanatçı...Umarım onun arkasından gidebilecek bu kadar iyi sanatçılarımız olacaktır...