NEDEN KİLO ALIRIZ
Yemeği asıl yeme sebebimiz yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz enerji gereksinimimizi karşılamaktır. Ancak yemek düzenimize bir göz atarsak, yemek kimileri için zevk ve rahatlatıcı bir şeydir.
Güzel bir kahve yanında yenen çikolatalı pasta kimi gevşetip rahatlatmaz ki! Her şeyi dengeli uygulamak koşuluyla her şey beden için faydalıdır.
Gelelim neden kilo alıyoruz sorusuna. Ben de bir bayanım. Yaşın genç hele bir çocuk doğur kilo alırsın dendi, iki çocuk doğurdum. Sonra hele bir 35’i geç kilo alırsın dendi, yaşım oldu 40.Hala beklemekteler. Ben kararlıyım, kilo almayacağım!
Uyguladığım ve yararını pek çok açıdan gördüğüm bazı noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Neden kilo alırız? Çünkü demek için pek çok şeye göz atmak gerekir.
Farklı besinlerin farklı sindirim süreleri vardır. Farklı sindirim enzimlerine ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple farklı yiyecek çeşitlerini bir defada yemek sindirimi zorlar, bunun sonucu ağırlık hissi, ekşime, gaz ve şişkinliktir.
Doğru yiyecek birleşimi sadece daha iyi bir sindirim için değil, aynı zamanda duygusal dalgalanmalar, endişe, depresyon gibi duyguları bertaraf etmek açısından da önemlidir.
Gelin yiyecek türlerine ve sindirim sürelerine bir göz atalım.
Proteinler:
Hazım süresi 2–4 saat arasında değişmektedir.
Bir öğünde sadece tek bir protein yenmelidir. Sebzelerle tüketilebilir.
Şekerle yenmemelidir.
Tahıllar:
Sabah yakılması daha kolaydır.
Az nişastalı veya nişastasız sebzelerle tüketilebilir. Ama proteinlerle tüketmeyelim (yani artık pilavın yanında ekmek yemeyin).
Tüm sebzeler:
Hazım süresi 30dk–2 saat arasındadır.
Proteinler, nişastasız ve az nişastalı gıdalarla tüketilebilir.
Meyveler:
Sindirim süresi 20dk–1 saat arasındadır.
Hazmı en kolay ve hızlı yiyeceklerdir.
Gıdaların sürelerine göz attıktan sonra, metabolizmamızı yavaşlatacak beslenme tarzlarından nasıl kaçınırız göz atalım.
1.) Meyveler ve kuruyemişler yemeklerden 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Aman bir tabak yemeyin! En fazla 5–10 adet.
2.) Yemek esnasında su veya sıvı tüketmeyin. Mide asitleri sulanır ve sindirim yavaşlar. Metabolizma yavaşlayınca kilo almamız kolaylaşır.
3.) Yediğimiz öğünlerde kan şekerini aniden yükseltip sonra aniden düşürecek ve açlık kramplarına yol açacak gıdalardan uzak durmalıdır.
KİLO KONTROLÜNDE EN ÖNEMLİ KURAL KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINDA TUTMAKTIR.
Bu sebeple besinlerin glisemi endekslerini bilmemiz gerekiyor. Glisemi endeks yiyeceğin yendikten 2–3 saat kadar sonra kan şekerini yükseltme kabiliyetine denir.
Glisemi endeksi yüksek gıdalardan uzak durmalıyız.
Bu tür gıdalar çabuk acıktırır.
Şeker, beyaz un, mısır, kek, bal, patates glisemi endeksi yüksek gıdalardır.
Bazı karbonhidratlar kan şekerini çabuk yükseltir. Şeker, bal, reçel bunların arasındadır. Sabah kahvaltıda ekmek, bal, reçel veya bisküvi yiyorsak kan şekeri aniden yükselip öğlene doğru aniden düştüğü için açlık krampları çekmeye başlarız.
Çay, kahve, kola, sigara, stres adrenalin salgısı yapıp kan şekerini çabuk yükseltir. Kanda şeker azalınca tekrar aç hissedersiniz. Ayrıca kola karaciğerin aşırı çalışmasına ve yorulmasına neden olur. Bedende kalsiyum ve magnezyum eksikliği oluşur.
Kilo almamak ve metabolizmanın düzenli çalışması için glisemi endeksi düşük gıdalar alınmalıdır.
Bu gıdalar çabuk acıktırmaz.
Kilo vermeye yardımcı olur. Yağ yakılmasını sağlar.
Tatlı ve çikolata krizini önler.
Duygusal dalgalanmaları önler.
Sabahleyin ve yazın daha kolay yakılırlar.
Glisemi endeksi düşük gıdalar:
Şekersiz tahıllar
Kara çavdar ekmeği
Kepekli veya tam ekmek
Kepekli makarna
Meyve ve sebze
Şekersiz marmelât
Barbunya
Bezelye
Kuru fasulye
Nohut
Mercimek
Basmati pirinç (nişastası az)
Baklagiller
Yulaf ezmesi
Siyah çikolata (%70 kakao)
fıstık
Dondurma
süt ürünleri
Çiğ havuç
4.) Zihnimizdeki yemek düşüncesi bile, hipofiz bezinden adrenal bezine bir yol izler ve pankreas ensülin salgısını artırır. Bu da açlık spazmı yaratır.
Yale Üniversitesi bununla ilgili bir deney yapmış; yağlı etin ızgara da yapılışını seyreden kilolu kişilerin kanlarındaki ensülin dengelerinde artış tespit etmiştir.
5.) Akşam yemeğinden 2 saat önce egzersiz yapıldığında yenilen öğünün daha çok yakılmış olduğu tespit edilmiş. Ayrıca midenin 1/3’ü boş kalmalı. Ve en geç saat 18.00 -19.00 saatleri arasında yenilmelidir.
6.) Yoğun iki proteini aynı anda yemeyin. Aynı anda iki nişastalı yiyecekte yenmemelidir. En uzun sindirimi olan önce öğütüleceği için diğeri beklemek zorundadır.
Et yanında sebze yemek gerekir. Pilav veya püre değil. Veya makarna ve pilavın yanında sebze yemeği yenmelidir.
Şu an aklıma pilav üstü döner, biftek ve püre gibi örnekler geldi. Arada sırada kaçamaklar yapılsa da temel olarak bu düzene uymak gerekiyor. Yoksa kilolarla savaş hiç bitmez.
7.) Şekerli yiyecekleri nişastalı yiyeceklerle yemeyin. Beden önce şekeri sindirmeye başlar. Nişastanın sindirimi için gereken amilaz enzimini yok ederek asiti oluşturur.
Tatlıları, çikolatalı pastaları mutlaka ve mutlaka aç karnına yemeliyiz. Yemek üstüne tatlı yemek kesin onu yağ olarak depolamak demektir. Ben öğleden sonra çay ve kahve ile aç karnına böyle şeyleri tüketiyorum. Tabi ki her gün değil.
Bir öğünde bunu yediysek diğer öğün çorba veya salata gibi hafif bir öğünle geçirmeliyiz.
TARİF:
Meyve salatası yapın. Elma, armut veya şeftali, hangi meyveyi seviyorsanız küçük küçük doğrayın. Yoğurt ve tarçını karıştırıp üzerine dökün. Tatlı ihtiyacınızı giderecek ayrıca tarçının zayıflatıcı etkisinden faydalanacaksınız.
Armutun içindeki enzim daha tok tutar. Elma acıktırıyor. Mevsime göre tarifi değiştirin.
8.) Simit yanında süt veya ayran içildiğinde bedende bir enzim salgısı olup zayıflamaya yardımcı oluyormuş.
9.) Tiroit bezi yiyeceklerin yakılıp enerjiye dönüşmesini belirliyor. Kendimizi iyi veya kötü hissetmemizi sağlayan bir bez. Karbonhidrattan zengin yiyecekler tiroit bezini daha rahat çalıştırıp, yağ yakılmasını hızlandırıyor.
10.) Bedenden bağırsaklar, ter, solunum yoluyla su kaybı olmaktadır. Özellikle stres bedenden su kaybına neden olur. Günde 1,5–2 litre su tüketilmelidir.
Az su içildiğinde vücut susuzluk tehlikesi vererek su tutmaya başlar. Diyet dönemleri bedenin su tutması bu yüzdendir.
Ayrıca adaçayı, soda, yeşil çay, ıhlamur, papatya çayı için. Diyet dönemi ruhsal gerginliği alır ve sinirleri sakinleştirirsiniz.
11.) Yiyeceklere eliniz uzandığında 10’a kadar sayın. Derin soluklar alın.
12.) Beyin “doydun” sinyalini 20dk.da verir. İyice çiğneyerek, yavaş yavaş yiyin. Tabağınızın ölçüsünü azaltın.
13.) Derin oksijen almak kalori yakmak için birebirdir.
14.) Bunu söylememe gerek yok tabiî ki mutlaka egzersiz yapın. Çok ağır egzersizler oksijen ve enerji tüketimine sebep olduğu için açlık hissi verir. Buna dikkat. Yürüyüş, yoga gibi egzersiz programları tercih edilmelidir.
Alıntıdır.