Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Glutenve Kazein Otizm'e yol mu açıyor ..???  (Okunma sayısı 2623 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Glutenve Kazein Otizm'e yol mu açıyor ..???
« : 09 Ocak 2009, 13:00:03 »

Bir varsayıma göre buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten ile sütte bulunan kazein maddesi bazı çocuklarda otizme yol açmaktadır. Gluten ve kazein tahıl ve sütte bulunan protein maddeleridir. Tahıl, süt ve süt ürünlerini tüketen bazı çocukların, bu ürünlerde bulunan proteini iyi tolere edemediği için çeşitli davranış problemleri gösterdiği iddia edilmektedir; çünkü bu çocukların gluten ve kazeine karşı alerjileri bulunduğu öne sürülmektedir.


Teoriye göre gluten ve kazein maddeleri bu çocukların bağırsaklarında çözünerek peptidlere dönüşür, sonra kana karışarak beyne ulaşır ve beyinde ciddi hasarlara yol açar. Beyni bir çeşit uyuşturarak, çocuğun çevresiyle olan bağlantısını zayıflatır veya kopartır.


Bazı testlerle çocuğun duyarlı olduğu maddelerin tespit edilebildiği belirtilmektedir. Belli bir süre bir uzman denetiminde gluten ve kazein maddelerinin bulunmadığı bir diyet uygulanır. Diyetle beraber çocuğun davranışlarında olumlu ve anlamlı farklılıklar görülürse diyete devam edilir.


Bazı belirti ve problem davranışlara, gıdalardan kaynaklanan alerjilerin yol açtığı düşünülmektedir. Özellikle şeker, hazır yiyeceklerde bulunan koruyucular ve salisilat gibi maddelerin otizmli davranışlara ve aşırı hareketliğe yol açtığı hipotezine dayanır. Tedavi sürecinde, alerjiye neden olduğu tahmin edilen gıdaların tüketilmesi yasaklanır ve çocuk belli bir süre gözlenir. Olumlu farklılıklar görülürse diyete devam edilir.


Yasak Besinler

Süt ve türevleri (yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak vb.)
Süt ve türevlerini içeren besinlerin tamamı,
Soya fasulyesi, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve unlarından yapılmış ekmekler,
Erişte, makarna,
Şehriye, tarhana, un çorbaları, (buğday, arpa, yulaf, çavdar unları)
Buğday unu ve kesilmiş yufkadan yapılan her türlü tatlı
(baklava, un ve irmik helvası, kadayıf, tulumba tatlısı vb.)
Sucuk, pastırma,
pide, börek,
Bayat ekmek içi konmuş yemekler, köfteler
Bulgur konmuş kıymalı yemekler,
Bulgur konmuş sebze sarma ve dolmaları,
Kurutulmuş meyveler,
Deniz ürünlerinin tamamı.

Serbest Besinler

Kırmızı et,
Tavuk eti, ördek eti, hindi eti,
Yumurta,
Pirinç, nişastası, pilavı,
Pirinç unundan yapılmış kek, çörek,
Kuru baklagiller,
Pirinç ve sebze çorbaları (patates dahil),
Her türlü sebze ve meyve,
Pekmez, bal, reçel, marmelat,
Bitkisel sıvı yağlar,
Kuruyemişler,
Tatlı su havuzunda yetiştirilen balıklar.

Önerilen Besinler (Antioksidan Gıdalar)

Mercimek,
Kuru fasulye,
Nohut,
Taze fasulye, bezelye vb.
Ceviz, fındık, fıstık, badem vb. sert kabuklu yemişler,
Turunçgiller,
Kayısı, karadut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü, kırmızı ve kara üzüm ve diğer meyveler,
Lahanalar,
Karnıbahar,
Ispanak, pazı,
Turp ve pancar yaprakları,
Şalgam,
Hardal yaprağı,
Nane, maydanoz vb. yabani yenebilen otlar,
Sarımsak, soğan,
Pırasa.

KAYNAK: Çetin ÖZBEY, Özel Çocuklar ve Terapi Yöntemleri, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 2007
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

Beyz

  • Ziyaretçi
Ynt: Glutenve Kazein Otizm'e yol mu açıyor ..???
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2009, 17:45:04 »
Merhaba,

Bilgi için teşekkürler. Ablam "Çölyak" hastası ve Gluten içeren gıdaları yiyemiyor. Yediği anda vücudu olumsuz tepki veriyor. (Gluten içeren ekmeği kestiğim bıçakla kendi ekmeğini kestiği anda bile olumsuz etkilenebiliyor)

Kendisi Amerika'da yaşadığından ve orada yaygın bir hastalık olduğundan beslenme konusunda sıkıntı çekmiyor. Marketlerde ihtiyacı olan çoğu besinin Glutensiz olanını bulabiliyor. Hatta bazı cafe'lerde Glutensiz Menü bile var.

Türkiye'ye ziyaretlerinde eskiden ya ekmeğini de beraberinde getiriyordu ya da burada kendi yapıyordu, ancak artık satın alabiliyoruz :) Türkiye'de de Gluten içermeyen gıdaların üretilmeye başlaması çok sevindirici.

Sevgiler,