Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Pide ve hurma tüketmenin püf noktaları!  (Okunma sayısı 2077 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Beyz

  • Ziyaretçi
Pide ve hurma tüketmenin püf noktaları!
« : 19 Temmuz 2012, 09:52:57 »
PİDE VE HURMA AŞKI GÖBEĞİ BÜYÜTÜYOR

Pide ve hurma aşkının göbeğinizi büyütmemesi için bu uyarılara dikkar edin!
 
HURMA AŞKI: Ramazan ayında orucumuzu açmak için hurma yemek, geleneksel bir davranış. Hoş tadı nedeniyle hurmadan da vazgeçemiyoruz. Yalnızca oruç açmak için değil, meyve olarak iftar sofralarında yer verilen hurmaların da tüketiminde bazen dengesizlikler ve aşırı tüketim görülebiliyor. Hurma potasyum mineralinden zengin, glisemik indeksi yüksek lezzetli bir kuru meyve. 20 gram kadar hurma bir porsiyon meyveye eşdeğer enerji içeriyor. Bu da ortalama 50 kaloriye denk geliyor.
Ne yapalım? Günümüzde ülkemize ithal edilen hurmalar özel olarak hazırlandığından boyutlarının normalin üzerinde olduğuna dikkat edilmeli. Bu nedenle ortalama 20 gram ağırlığında yani 3-4 kuru kayısı veya 1 kuru incir ağırlığına eşdeğer hurmanın bir porsiyon meyveye eşdeğer olduğunu unutmadan dikkatlice tüketmek gerekiyor.

PİDE AŞKI: Ramazan sofralarının vazgeçilmezi ise pide. Bir ince dilim ekmek 25 gramdır, ortalama enerji değeri ise 69 kaloridir. Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideden çok tükettiğimizde doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. İki boğumlu bir pide bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğundan, bu kadarlık bir pideyle beraber sebze yemeği tüketmek tokluk süresini uzatacaktır.

Ne yapalım? Sofrada tüm doygunluğu pide ile sağlamayı hedeflemeden makul miktarlarda pidenin yanında posa oranı yüksek öğünleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
 
Aşağıdaki besin değişim tablosundan yararlanarak Ramazan'da beslenmenizi çeşitlendirebilirsiniz.

BESİN ORTALAMA ÖLÇÜ MİKTAR ( gr )
 
Ekmek (buğday, çavdar, mısır) 1 ince dilim 25
 Kepekli ekmek 1 ince dilim 25
 Pide 2 boğumlu 25
 Grisini 3 adet 19
 Grisini kepekli 3 adet 20
 Yufka 1/8 adet 20
 Etimek (normal ) 2 ince dilim 18
 Tuzlu bisküvi 2 adet 12
 Çubuk kraker 12-18 adet 18
 Galeta kepekli 1 adet 12
 Galeta sade 1,5 adet 17
 Kepekli bisküvi 4-5 adet 20
 Mercimek çorbası 1 kase 15
 Tarhana çorbası 1 kase 15
 Buğday unu çorbası 1 kase 15
 Şehriye çorbası 1 kase 15
 Pirinç çorbası 1 kase 15
 Domates çorbası 1 kase 15
 Ezogelin çorbası 1 kase 15
 Pirinç pilavı 2 yemek kaşığı 15
 Bulgur pilavı 2 yemek kaşığı 15
 Makarna 2 yemek kaşığı 15
 Kuskus 2 yemek kaşığı 15
 Erişte 2 yemek kaşığı 15
 Patates 1 küçük boy 90
 Kestane 2 orta boy 30
 Patlamış mısır ( yağsız ) 1 su bardağı 20
 Leblebi ½ çay bardağı 20
 Haşlanmış mısır ½ orta boy 20
 
www.doktorsensin.com dan alıntı...

Çevrimdışı f.filiz

  • f.filiz
  • Gönüllü Üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 571
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Pide ve hurma tüketmenin püf noktaları!
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2012, 10:36:46 »
 ;n   KalP
Hakikat ancak deneyim olduğunda vardır...Osho