Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Ch'i Denizinin Haritasını Çıkarmak....  (Okunma sayısı 1833 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı zahide

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 118
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ch'i Denizinin Haritasını Çıkarmak....
« : 08 Nisan 2008, 14:54:09 »
Sizinle 8-9 sene önce aldığım ve daha yeni okuduğum Feng Shui kitabından  paylaşım yapmak  istiyorum.


                 Feng Shui'nin kurulmuş olduğu üç temel prensip vardır. Bu Prensipler Ch'i'yi, yaşam çemberi içinde herşeyi canlı kılan, birleştiren ve hareket ettiren yaşamsal enerjiyi açılmaktadır.


Her Şey Canlıdır

Fiziksel dünyadaki HER ŞEY Ch'i diye bilinen yaşayan enerşiye sahiptir. Bu, cansız diye kabul ettiğimiz araba, bilgisayar,eşya ve araçlar yada kayalar, bitkiler,toprak parçası ve binalar gibi her maddesel nesneyi içerir.Her fiziksel sey "canlıdır" ve kendi Ch'i özellikleri dışında kendi tepkilerimiz, deneyimlerimiz ve hatırlarımızla ona getirdiğimiz Ch'i kalitelerine de sahiptir. Kendi kişisel cevaplarımız çevremizde bulunan şeylerle uyumlu bir şekilde karıştığı zaman derin bir uyum, konfor ve güvenlik hissi duyarız.Açıkcası, çevremize baktığımızda ve çevremizdeki her şeyi"canlı"olarak gördüğümüzde kendimizi iyi hissettiğimiz şeylerle birlikte yaşamak son derece önemli hale gelmektedir.


"Birinin Çöpü Diğerinin Hazinesidir"  sözü düşüncelerimizin ve anılarımızın bir nesneye verebileceği "Canlılığı" açıklayan yaygın bir deyiştir.En basit bir nesneyle ilgili neşeli bir hatıra ona her baktığımızda sizi besleyen yaşamsal Ch'i sini güçlendirecektir. Bir gezi sırasında bulunmuş bir çam kozalağı veya bir kuş tüyü, büyükannenin size sıcak kakao sunarken kulladığı bir Çin çay fincanı,sizin ve en iyi arkadaşınızın altı yaşındayken çekilmiş bir fotograf gibi örnekler onları her gördüğünüzde hissettiğiniz mutluluk sayesinde özel bir canlılığa sahiptirler.


Kendileriyle ilgili kötü anılara ya da hislere sahip olduğunuz veya sadece sevmediğiniz sizi destekleyici yaşamsal Ch'i'yi taşımazlar. Bu nesnelerin enerjilerini taze ve yararlı bir hale getirmenin en hızlı yolu onlardan kurtulmaktır.Satın , atın veya verin!


Sizin attığınız şey akıntıya kapılacak ve bir başkasının hazinesi haline gelebilecektir. Yükünüzü hafifletirken ve çevrenizi olumlu, mutlu ilişkileri olan şeylerle doldurmanız sayesinde varolmanın hafifliğinin tadını çıkarırken Ch'inin tekrar dolma ve dönüştürülme olanağı vardır.


Her Şey Bağlantılıdır


Ch'i tüm şeylerle bağlantılıdır. Her şeyin bir başka şeyle bağlantılı olduğu bir hayat ağı içinde yaşamaktayız. Bir göle bir çakıl taşı attığınızda, tüm göl tek bir taşın yarattığı dalgalarla etkilenecektir. Bu durumu komşularınıza ve içinde yaşadığınız topluma da uygulayabilirsiniz, çünkü onların arasında dolaşan Ch'i göreli olarak etkisi azalmış olsa da evinizin veya iş yerinizin içinde dolaşmaktadır.

Birbiriyle bağlantılı olma prensibi mekanın içinde de devam eder. Örneğin karman çorman bir dolabın içindeki kaotik Ch'i evin geri kalanına da dağılır ve tüm mekanda kısıtlayıcı bir etkide bulunur.Güzel bir avludan yayılan yatıştırıcı, beleyici Ch'i onu çevreleyen alana da yansır ve üzerinde canlandırıcı bir etkide bulunur. Dahası, o dolabın yada avlunun Ch'i özelliği hayatımızın geri kalanıyla da bağlantılı olacaktır.

Örneğin; karışık kaotik dolap evinizdeyse, sizin dakikliğinizi etkileyebilir, bunun sonucunda da işinizle ilgili randevuları aksatmanıza yol açabilir, bu da parasal sorunlar, evlilikte problemler ve sağlıkta bozulmalara neden olabilir. Küçük ve önemsiz gibi gibi gözüken şeyler rahatsız bir iskemle, sert bir ışık, keskin kenarları olan bir masa, eğer onları kullanma alışkanlığınız varsa yaşamsal Ch'i2nizin üzerinde önemli bir etkide bulunabilir. Diğer yandan, o güzel avlu iş yerinizde bulunuyorsa, yaratıcılığınızı ve parasal kazancınızı artırdığı gibi sağlığınızı olumlu bir şekilde etkileyebilir ve ilişkilerinizi iyileştirebilir. Daha iyi yada kötü yönde, Ch'i sizin her şeyle bağlantıya sokar ve hayatınızdaki her şeyi önemli kılar.


Her Şey Değişir


Her şeyin içinde bulunan Ch'i sürekli olarak değişime uğrar. Büyüme ve hareket değişime yol açar ve yaşamsal, canlı Ch'inin dinamik işaretleridirler. Evrende değişmeyen tek şey değişimdir.


Baktığınız her yerde değişime şahit oluruz mevsimler, topluluğumuz, bedenimiz, z,h,nsel durumumuz ve hislerimiz. Bu nedenle, çevremiz sadece canlı  ve daha büyük bir çevreyle bağlantılı değil aynı zamanda da sürekli olarak değişim içindedir. Zaman geçtikçe evler ve işyerleri, belirgin fiziksel değişikliklerin yanında içlerinde oturanlarda değişiklikleri de yansıtırlar.

Feng Shui uygulamaların sırasında, insanların bir tatil, seminer yada uzun bir ayrılık sonrasında evlerine döndüklerinde veya taşınmak için hazırlandıklarında, aniden çevrelerindeki bazı şeyleri değiştirmek yada başlarından atmak istediklerii fark ettikleii gözlemledim. Deneyimledikleri değişiklikler, onlara, tıpkı bir lazer ışını gibi işleyen, evlerinde yada ofisend artık işe yaramayan yada enerji verici olmayan her şeyin üstüne ışık tutan bir bakış açısı vermektedir.

Yıpranmış bir mobilya parçası, kalabalıkbir kiaprafı, fazla büyümüş bir ağaç yada mutsuz bir zamanla ilgili bir rei birdenire değişim için çığlık atabilir. Bu kişiler yeni bakış açılarına güvenerek ve yapılması gerektiğini açıkca gördükleri değişiklikleri yaparak, çevrelerine taze, uyumlu Ch'i'yi davet etmektedirler. Dahası, deneyimledikleri olumludeğişikikeekelimenntam anlamyla demir atmışlardır, böylece "Yeni Kendileri" düzenli olarak yeni çevreleriyle desdeklenmekte ve beslenmeteir.


Gerekli olduğu halde yapılmayan değişiklikleri yansıtan bir ev yada işyerinde hiç bir değişiklik yapılmamışsa o çevrenin kişiyi eski sıkıntılara doğru çekebildiğini fark etmek ilginçtir.Mekan, eski düşünce ve deneyimleri tutan büyük bir mıknatıs veya çapa gibi davranır. Yeni yemek pişirme ve yeme alışkanıla öğrenmek için tüm bir hatan harcaya kadınıele aln. Evine geri döndüğünde de, mutfağının yeni yeme alışkanlığına uygu bir şekld tekrar düzenlenei gerektiğini görmüştür. Mutfağını oradan ayrılmadan önceki gibi bırakırsa eski yeme alışkanlığıa dönmeye eğilimli olacaktır. Mutfağında gerekli değişiklikleri yaparsa yeni edindiği bilgiye ve desteklece, bölec programını devam ettirmek de onun için kolaylaşacaktır.


Eski bir Çin sözü" ;Hayatınızda Değişiklik İstiyorsanız, Evinizde 27 ŞeyinYerini Değişitirin" der.

Önemli olan, kim olduğunuzu ve kim olmak istediğinizi belirlemek için çevrenizi değişterek, yenilenen sizin bu mekana demir atmanızı sağlamaktır. Değişim hayatınızın içindedir ve sizin yararınıza kullanılabilir.



Değişim zevklide olabilir. Çoğu insan aldığı mobilyayı ve ona uygun olarak sectiği sanat eserini sonsuza dek kullanacağına inanır. Feng Shui , işte bu andn itibaren çevrenizde değişikliğe, büyümeye, harekete neden oldukların ve orayı aydınlatmaya başladıklarını  kabul eder. Hayal Perest, komik,fantastik,garip olun. Unutmayın: Her Şey Değişime Uğrar!


Canlı, bağlantılı ve dinamik...

Feng Shui, evinizi veya iş yerinizi, onunla uyumlu olduğunuz yada uyumsuz  bir beraberlik sürdürdüğünüz yaşayan bir varlık olarak kabul eder. Onun canlılığını onurlandırdığınızda, tüm yaşamınızın kalitesi ile olan yaşamsal bağını tanıdığınızda ve onu canlandırıcı ve canlı tutacak değişiklikleri yaptığınızda, içinde yaşanacak harika bir yer haline gelir. Hayat boyunca sizin gelişim ve hareketinizi besler, korur ve destekler.

Kaynak:

COLLİNS , Terah Katryn, Feng Shui,Dharma yayınları, 2.Baskısı
« Son Düzenleme: 08 Nisan 2008, 15:00:44 Gönderen: zahide »
Her  Şeyin Mevsimi, Her Amacın Bir Zamanı Vardır.Doğma Zamanı, Ekme Zamanı ve Ektiğini Biçme Zamanı. Tanrı Her Şeyi Zamanında Güzel Olacak Şekilde Yarattı.

Çevrimdışı zahide

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 118
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Ch'i Denizinin Haritasını Çıkarmak....
« Yanıtla #1 : 08 Nisan 2008, 15:18:23 »
Feng Shui kitabını okumadan evimde sürekli bir değişiklik yapıyordum. Zamanla aldığım eğitimler okuduğum kitapada yaşam enerjinin akışının olduğu yerlerde rahat ve huzurlu olduğumu fark ettim. 10 yıldan fazladır kendi işyerimizdeki  eşyaların yerleri  değişmedi. 2008 Yılında iş yerinde değişiklikler yapmaya başladım. Sonra Feng Shui kitabını okuduğumda ise yazılanları çok mantıklı buldum.Değişme kendimizi açtığımızda dalgalanmalar buyuyerek herşeyi değiştiriyor.

:)
Her  Şeyin Mevsimi, Her Amacın Bir Zamanı Vardır.Doğma Zamanı, Ekme Zamanı ve Ektiğini Biçme Zamanı. Tanrı Her Şeyi Zamanında Güzel Olacak Şekilde Yarattı.

Çevrimdışı nilüfer

  • Üye
  • *
  • İleti: 589
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Ch'i Denizinin Haritasını Çıkarmak....
« Yanıtla #2 : 08 Nisan 2008, 22:49:15 »
Bende eski bir alışkanlık haline gelmiştir ,bazen evde kendimi çok garip hissettiğim zamanlarda açarım dolapları biriken bazı şeyleri ,bana anlamsız gelen şeyleri atarım birilerine veririm ve kendimi gerçekten daha taze ve yeni gibi hissederim ,birde yoga yaptığımda aynı ,..aynı enerji chi ... prana ...
Gönül fısıldar ..dil söyler
Gönül söyler ..el yazar