Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: E vitamini  (Okunma sayısı 1662 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

janbi

  • Ziyaretçi
E vitamini
« : 27 Eylül 2007, 20:54:07 »
Yağda çözülen vitaminler grubundan olan E vitamini aktif bir antioksidan olması ile ön plana çıkmaktadır.Karaciğerin yanı sıra yağlı dokularda, böbrekte, kalpte, kaslarda ve böbrek üstü bezi kabuğunda depolanır.A vitamini, doymamış yağ asitleri ve C vitamini gibi maddelerin oksidasyonunu önleyerek antioksidan özellik gösterir.

       Isıya ve pişirmeye karşı dayanıklıdır.Işık ve bilhassa ultraviyole (morötesi) ışınlara karşı dayanıksızdır. Onun için E vitamini ihtiva eden gıdalar güneşe maruz bırakılmamalıdır.

       Sinir sisteminin, kasların, hipofiz ve sürrenaller gibi endokrin bezlerin ve üreme organlarının fonksiyonları için öneme sahiptir.Kan dolaşımını ve normal kan pıhtılaşmasını güçlendirir.Hücrelerin yenilenmesini ve daha uzun yaşamasını sağlar. Dokuların onarımı için gereklidir, bazı yaralar etrafında iz oluşma ihtimalini azaltır.Yanıkların iyileşmesini hızlandırır.

        Kan basıncını azaltır, kataraktı önler, atletik performansı geliştirir, bacaklardaki krampları açar, kılcal damar duvarlarını güçlendirirken sağlıklı sinirler ve kaslar oluşturur. Ayrıca sağlıklı bir deri ve cilt için gereklidir. Anemi ve prematüre (erken-doğum) bebeklerde oluşan göz bozukluluklarına karşı vücudu korur, yaşlanmayı geciktirir ve yaşlılık lekelerini önleyebilir.

         İmmun sistemin aktivitesi için gereklidir.Virütik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir.Serbest radikallerin dokular, deri ve kan damarlarında oluşturduğu dejenaratif etkiyi önler.Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kayıplarını da önleyici etkisi  vardır. E vitamini  atardamar hastalıklarının ve kanserin önlenmesi için gereklidir.

         Kötü kolestrolün oksidasyonunu önler ve vücuda oksijen sağlar.A vitamini ile birlikte çalışarak akciğerleri hava kirliliğinden korur.Göz sağlığı için hayati önem taşır.



         Kaynaklar :

          Hayvansal gıdalar: Yumurta , margarin, koyun ve sığır eti , tereyağı , tavuk eti ,  balık , ıstakoz.

          Bitkisel gıdalar: Zeytin yağı, soya fasülyesi yağı, buğday ( Ekmek ne kadar esmer ise o kadar çok E vitamini ihtiva eder) , ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana , yulaf , çiçek yağı , mısır özü yağı , fıstık , fındık , yeşil yapraklı sebzeler.

           Eksikliğinde :

        Doğada ki besinlerde bol miktarda bulunan E vitamini  eksikliği ender görülür.

        Çocuklarda hemolitik anemi ve göz bozuklukları , yetişkinlerde dengesiz yürüme, konsantrasyon bozukluğu, düşük tiroid hormonu seviyesi, sinir harabiyeti, uyuşukluk, anemi, bağışıklık sisteminde zayıflama.

        Kırmızı kan hücresi yıkımı, üreme sistemi bozukluğu, cinsel güç kaybı, kaslarda yağ depolanması, kalp ve diğer kaslarda bozulma,cilt kuruluğu da eksikliği.
      
         E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve kanser riski artmıştır

 
          Fazla kullanımı :

         E vitamini fazlalığında, mide bulantısı ve sürekli kusma ya da nadiren sık mide ağrılar görülür.


        Dozaj :

         0-12 ay: 3-4 mg, 1-7 yaş: 6-7 mg , 11-18 yaş: 8 mg , 18 yaş üstü:10 mg , hamileler: 2 mg  , emzirenler: 3 mg

        
         Bunları biliyormuydunuz :


         Daha genç görünmenizi sağlar.
         Kansere karşı koruyucudur.
         E vitamini süplemanları kullanmak kalp hastalıkları riskini azaltır.
         Kırmızı üzümde bulunan flavonoitlerin LDL kolestrolün oksitlenmesini engeleyen E vitamini bakımından çok zengin ve güçlü olduğu kanıtlanmıştır.
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2007, 11:28:34 Gönderen: janbi »