Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: YARATICILIK  (Okunma sayısı 1523 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HarikaTurunç

  • Ziyaretçi
YARATICILIK
« : 20 Kasım 2007, 00:37:47 »
 

Yaratıcılık




Yaratıcılık bireyin yaşamda var olması ve gelişmesi açısından önemli zihinsel becerilerinden birisidir. Sporda yaratıcılıksa sporcunun genetik yapısından getirdikleri özellikleri istenilen işi yapabilmek için kullanabilmesi becerisidir.
Yaratıcılık, yoktan var etmek değil, var olan kaynaklar arasında yeni ilişkiler kurarak yeni bir ‘duygu, düşünce, davranış, alet, üreterek değişik sonuçlara varmak olarak tanımlanır. Yaratıcılık bir beceri işidir, öğreniliri, geliştirilir ve mükemmele ulaştırılabilir.
Yaratıcılık beynin bir fonksiyonudur. Duyu organları ile gelen her türlü bilgi burada işlenerek yeni seçenekler üretilmesinde kullanılır. Bu seçeneklerin eskisinden farklı, daha işlevsel, ve o ana kadar üretilmemişse bu olay ne olursa olsun yaratıcılıktır.
Yaratıcılık kaşif, sanatçı, bilimadamının tekelinde de değildir. Her birey sahip olduğu kaynakları kullanarak yoğunlaştığın konuda değişik yeni seçenekler üretebilir. Yaratılan ürün duygu, düşünce, davranış,ürün, alet veya yeni bir bakış açısı olabilir ve çok ama çok değerlidir.
Her birey yaratıcılık için kaynaklara sahip olmasına rağmen herkes öyle sanıldığı kadar yaratıcı değildir. Daha doğrusu kaynaklarına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı bu özelliklerini kullanamaz.
Yaratıcılık için önemli özelliklerinden birisi bireyin içinde bulunduğu atmosferdir. Birey zor anlar yaşadığı zaman kendisi için önemli bir karar verecekse zorluklar hatta sıkıntılar kendi yaratıcılığını ateşleyecek belkide daha önce düşünme gereği duymadığı konulara odaklanarak zorunluluktan yaratıcı sonuçlar üretecektir. Bir çok buluş, icat, davranış zor koşullarda ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte yaratıcı sonuçlar üretecektir. Yaratıcılık için her zaman zor koşullara ihtiyaç yoktur olmamalıdır da. Çoğu zaman bir yazar, tasarımcı, düşün insanı daha rahat ve sakin ortama gerek duyar. Herkes için yaratıcılığın yeri, anlamı ve koşulları farklı olabilir. Kimi insan gece yarısı saatlerde, kimileri ise sabahın erken saatlerinde, kimileri ise koşuşturma ve stres altında daha yaratıcı olabilir.
Yaratıcılığın önündeki en büyük engeller ise kişilerin inanç ve değer sistemlerinin katılığından, özgüvensizliğinden ve bilgi eksikliğinden kaynaklanır. Yaratıcılık şampiyonları çocuklardır. Çocukların mantık yani sol beyin özelliklerini sağ beyin ( Yaratıcı taraf) özelliklerinden daha az kullandıkları için altı yaşına kadar çocuklar çok şanslıdır da diyebiliriz. Çocuklar için yok yoktur. Herşey mümkündür. Çocuklar kalıplaşmamıştır. Olumsuz tecrübe ve inançlar olmadığı ve çocuklar her şeye bir etiket yapıştırmadıkları; her açıdan özgür oldukları için yaratıcıdırlar.
Yaratıcılık ise gelişimimizin temelidir. Daha güzel günler yaratıcılığının ürünü olacaktır kullanabilenenler için.


20.Ekim.2001

Fanatik Basket Gazetesinde Yayınlanmıştır


 
Yazar : Turgay BİÇER

 
Tarih : 03.10.2005 - Okunma : 2185
 
 

irem

  • Ziyaretçi
Ynt: YARATICILIK
« Yanıtla #1 : 20 Kasım 2007, 12:46:33 »
Harikacım,sabahtan beri verdiğim iş molalarımda paylaştığın yazılarını okuyorum,teşekkür ederim  :)

Tüm yazılar ayrı değerli ve içlerinde yaratıcılık üzerine olan yazıda aşağıdaki 3 cümle beni çok etkiledi.

"Yaratıcılık için her zaman zor koşullara ihtiyaç yoktur,olmamalıdır da."

"Yaratıcılığın önündeki en büyük engeller ise kişilerin inanç ve değer sistemlerinin katılığından, özgüvensizliğinden ve bilgi eksikliğinden kaynaklanır. "

"Yaratıcılık ise gelişimimizin temelidir."