Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Yoga 'saldırganlaştırıyor' mu?  (Okunma sayısı 2627 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sevimyt

  • Üye
  • *
  • İleti: 70
  • Karma: +0/-0
Yoga 'saldırganlaştırıyor' mu?
« : 06 Aralık 2007, 16:59:30 »
Merhabalar,

Ben bugün itibari ile sitenize üye oldum. Bir süredir Mert Hoca'mın Sports Int. daki derslerini takip ediyorum. Yoga ile ilgili araştırma yaparken BBC de geçen aşağıdaki habere rastladım. Yoga'nın şimdiye dek hep olumlu etkilerini duymuştuk ancak böyle bir olumsuz etki ile ilgili haber doğal olarak dikkatimi çekti. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Gerçekten yoganın böyle bir olumsuz etkisi olabilir mi?
Teşekkürler
-----------------------------------
Yoga 'saldırganlaştırıyor'
 
Norveç'te bir hapishane, mahkumları sakinleştirdiği düşüncesiyle başlattığı yoga derslerini yarıda kesti. Gerekçe: ''Yoga saldırganlaştırıyor''.
 
Yoga, 5 bin yıl önce Hindistan'da doğdu

Oslo yakınlarında güvenlik düzeyi yüksek Ringerike Hapishanesi'nde bu yıl başlarında deneme amacıyla gönüllü sekiz mahkuma yoga dersleri verilmeye başladı.

Ancak hapishane yetkilisi Sigbjoern Hagen, mahkumlardan bazılarının yoga derslerinden sonra huysuzlaştığını ve uyku uyumada zorluk çekmeye başladıklarını söylüyor.

Norveçli yönetici, ''Derin nefes egzersizlerinin dışa vurduğu duygu seliyle başa çıkacak psikolojik yardım kaynaklarına maalesef sahip değiliz'' diyor.

Fakat hapishanelerde yoga deneyine öncülük eden grup, Oslo yakınlarından gelen haberi büyük şaşkınlık içinde karşıladığını söylüyor.

Grup, yoga derslerinin 15 ülkede yaklaşık 100 bin mahkum üzerinde denendiğini belirtiyor.

Ringerike hapishanesi yetkilisi Sigbjoern Hagen, ''Yoga derslerine katılan mahkumlarımızın tepkileri çok farklı oldu; kimileri olumlu bir değişim yaşarken, diğerleri için ise durum çok farklıydı'' dedi.

Hagen, gördüğü kadarıyla yoganın olumsuz etkileri arasında 'sürekli sinirlilik hali, uykusuzluk, saldırganlık ve zihin karışıklığı' gibi tepkilerin yer aldığını söylüyor.

Derin nefes egzersizleri, 5 bin yıl önce Hindistan'da doğan ve insan vücudunu, ruhunu, ve zihnini uyum içine sokmayı hedefleyen yoganın temel uygulamalarından biri.

Ancak Norveç'teki hapishanenin yöneticilerine göre, derinliklerde saklı kalmış duyguların bariyerlerini yıkan yoga, mahkumları daha tehlikeli bir hale sokabiliyor.
 ------------------------------------------------

Sevim

Çevrimdışı Nisa Aktürk

  • Üye
  • *
  • İleti: 344
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Her ne Ararsan Kendinde Ara - Hacı Bektası Veli
Ynt: Yoga 'saldırganlaştırıyor' mu?
« Yanıtla #1 : 06 Aralık 2007, 17:24:11 »
öncelikle Hoşgeldin Sevim,

yazı cok ilginc geldi  Yoga için ilk defa böyle bir şey duyuyorum.

Aklıma ilk gelen cok sert  kuralların olduğu bir yermiki bu hapishane insanlar duygularını bu kadar bastırıp  böylesine patlamalar yaşıyorlar oldu.
Sevgilerimle Hoşcakalın
Nisa

irem

  • Ziyaretçi
Ynt: Yoga 'saldırganlaştırıyor' mu?
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2007, 11:36:25 »
Hoşgeldin Sevim, :)
Sitemizde yer alan Mevlana"nın sözü:"Neyi ararsan,sen o"sun."Acaba saldırganlaşanlar yoga yaparken ne arıyorlardı?
Yoga sevgi yolunda,kişisel gelişimimiz için bir araç ve o aracı nasıl kullanacağımız da bizim elimizde.
Ve Natalie"nin yazdığı gibi 8 basamaklı yogada,insan olma yolundaki öfke,kıskançlık,nefret,bencillik vb...duygulardan arınmadan,egomuzu dengelemeden başlangıç basamaklarını yok sayarak,yoga yapmaya başlamış olmuyoruz...Aslında böyle bakarsak,hayatımızın her anında yoga var.

Çevrimdışı sevimyt

  • Üye
  • *
  • İleti: 70
  • Karma: +0/-0
Ynt: Yoga 'saldırganlaştırıyor' mu?
« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2007, 13:58:16 »
Ben de sizlerin arasına katıldığım için mutluyum. Herkese teşekkür ederim.