Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Balık  (Okunma sayısı 2147 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı deep inside

  • Üye
  • *
  • İleti: 645
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Balık
« : 05 Haziran 2008, 03:18:37 »
Balık ve diğer su ürünlerinden haftada üç kez düzenli şekilde tüketmenin, vücudun tüm gereksinimini karşıladığı belirtildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, balık ve diğer deniz ürünlerinin, insanlık tarihi boyunca başlıca besin kaynaklarından olduğunu, insanların yerleşik düzene geçmeden önce bile kolay elde edilebildiği için balık ve diğer deniz ürünlerinin en çok tüketilen besinler arasında yer aldığını belirtti. 

Su ürünlerinin besin bileşimleri bakımından insanın gereksinim duyabileceği tüm maddeleri içerdiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Berik, bu “muhteşem maddeleri” alan ve hareketli bir yaşam süren insanın sağlam bir zihin ve vücuda sahip olacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Berik, su ürünlerinin gıda olarak iyi ve kaliteli protein kaynakları arasında yer aldığını, yüzde 18-25 oranında protein içerdiğini belirterek, “Su ürünlerinin içerdiği protein biyolojik olarak değerlidir ve her besindeki protein içeriğinde bulunmayan insan için elzem amino asitleri ideal oranlarda içerir” dedi.

A, K VE D VİTAMİNİ DEPOSU

Balık etinin, kemik gelişiminde, gözün farklı ışıklara uyum sağlaması ve görebilmesinde, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini; kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, şunları söyledi:
“Haftada üç kez düzenli balık ve diğer su ürünlerinden tüketme vücudun tüm gereksinimi karşılıyor, her gün tüketmenin ise bir zararı olmuyor. Balık etinin yağ içeriğini temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu yağ asitleri göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, kalp krizi, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahiptir.”

“HALK SAĞLIĞINI KORUYACAK DOĞAL İLAÇ”

Yrd. Doç. Dr. Nermin Berik, söz konusu olumlu etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketiminin önerildiğini, uzmanların hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların anne ve çocuk sağlığı açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

Halk sağlığını koruyacak başlıca doğal ilacın su ürünleri olduğunu vurgulayan Berik, bu ürünlerin bebeklerden, yaşlılara, hastalardan, sporculara, hamilelerden kısırlık tedavisi görenlere kadar herkesin sofrasında yer alabilecek koruyucu ve destekleyici ender gıdalar arasında bulunduğunu söyledi.

 

Çevrimdışı sevimyt

  • Üye
  • *
  • İleti: 70
  • Karma: +0/-0
Ynt: Balık
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2008, 15:22:16 »
Balık çok faydalı ancak son dönemde artan çevre ve deniz kirlenmesi ile balıkların da eski besleyiciliğin kalmadığı söyleniyor.Özellikle dip balıklarında civa oranının çok fazlalaştığı söyleniyor.



'Civa İçeren Balık Yemek Sağlığa Zararlı'

01/12/2005
 


Balık değerli bir vitamin kaynağı ve Omega-Üç açısından çok zengin. Omega-Üç yağı, kanın pıhtılaşmasını önlediği gibi, kalp atışlarını düzene sokuyor ve enfeksiyon riskini azaltıyor. Bütün bunlar da kalp krizi tehlikesini azaltırken, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.

Ancak Amerikan hükümeti ve çevreci gruplara göre, bazı balık türlerinde aşırı miktarda civa bulunuyor. Bu zehirli madde özellikle doğmamış bebeklerde beynin gelişmesini engelliyor. Balığın yarar ve zararlarına ilişkin bu çelişkili bilgiler tüketicileri kararsızlığa itiyor. Indiana’daki Purdue Üniversitesi gıda zehirlenmesi uzmanı Charles Santerre 250 adet somon, ton balığı ve uskumru konservesini incelemiş. Santerre araştırmayla ilgili şunları söylüyor: "Ton balığı konservesini incelediğimiz zaman civa düzeyinin çok düşük olduğunu gördük. Bu yüzden bebek bekleyen ve çocuk emziren kadınlarla küçük çocukların bu balıktan yemesini tavsiye ediyoruz."

Şimdiye kadar balıkta civa olup olmadığını anlamanın tek yolu konserveleri testten geçirmekti ama yeni teknolojiler bunu kolaylaştırdı. California’daki MicroAnalytical Systems adlı şirkette çalışan Malcolm Wittenberg, firmanın yeni civa ölçüm aletleri konusunda bilgi verdi. "Bu cihazlar, tüketicilere, belirli bir tür balıkta bulunması gereken ortalama civa miktarını ve teste tabi tutulan türdeki civanın toplamını gösteriyor." diye konuşan Wittenberg, balıklardaki civa miktarının çok farklı olabileceğine dikkat çekiyor: "Örneğin ton balığının bir türünde diğer türlerinden 300 kat fazla civa olduğunu görmek mümkün."

Uzman, bu aleti marketlerden alınan balıklardaki civa miktarının belirlenip etiketlere yazılmasında kullanmayı planlıyor. Doktor Jane Hightower, bunun tüketicileri bilgilendirme açısından harika bir cihaz olduğunu söylüyor: "Civa miktarını ölçüp yazmak, tüketicilere balığın kalitesini görme imkanı verecek, hayatlarını tehlikeye atmamış olacaklar." 

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre, balık paketlerinin üzerine civa miktarının yazılması, tüketicileri tedirgin edebilir. Joan Davis gibi annelerse bu görüşte değil. Davis’in 12 yaşındaki oğlu Matthew kanında aşırı miktarda civa olduğu belirlenmeden önce hergün balık yermiş. Davis, aşırı civanın Matthew’da öğrenme bozukluklarına yol açtığını anlatıyor.

Balıktaki civanın gözle görülür zararlarına rağmen şu ana kadar yalnızca California’daki küçük bir market zinciri balıklarda civa testi yapan cihazları kullanmayı kabul etti.

Kaynak: http://www.voanews.com/turkish/archive/2005-12/2005-12-01-voa23.cfm
 

Çevrimdışı deep inside

  • Üye
  • *
  • İleti: 645
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Balık
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2008, 22:44:08 »
Sevim Hanım ne güzel bir katkıda bulunmuşsunuz. Bildiğim kadarıyla balığa limon sıkmak ağır metalleri temizliyormuş.

nazlita

  • Ziyaretçi
Ynt: Balık
« Yanıtla #3 : 09 Haziran 2008, 09:43:33 »
Hımm ben bunu anneme ileteyim; çünkü kendisi ' balığa limon sıkacağına kurşun sık' der  hihi hihi