Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: B12 Vitamini ve beslenme  (Okunma sayısı 2841 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı superisi

  • Üye
  • *
  • İleti: 195
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
B12 Vitamini ve beslenme
« : 01 Haziran 2009, 09:42:33 »
B12 kobalt ihtiva eden bir vitamindir. Bu sebeple kobalamin olarak da bilinir.  Vejeteryanlar arasında yaygın bir konuşma konusudur, B12 Vitamini.

 

Asıl olarak balıkta, süt, sütü ürünleri, yumurta ve dan etinde bulunması sebebi ile özellikle vegan beslenmede eksikliği hissedilecektir. B12 sebzelerde ve meyvelerde bulunmaz. O sebeple vegan beslenme şeklinde mutlaka yapay olarak (tablet şeklinde) alınmalıdır.

 

B12 suda eriyen vitaminler sınıfından olup bedenimizce depolanabilir. Eksikliği yani beslenme ile alınmaması halinde depolar kullanılacaktır. Ama bedenimiz çok az B12 depolar. 2 ila 5 mg. kadar depolanan B12 % 80 oranında karaciğerde depolanır. Günlük ihtiyacımız ise 1 ile 10 mikrogram arasında değişir. Yani depoladığımız B12 hiç alınmadığı takdirde bize ancak 1 ila 1.5 yıl arasında yetebilir. Kaynamış bir yumurtada 0.7 mg B12 vardır.

 

Aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların metabolizmamızın istediği şekle dönüştürülmesinde B12 önemli görevler üstlenir. sinir hücrelerinin oluşabilmesi, sinirleri saran kılıfların korunabilmesi için B12'ye ihtiyaç duyarız.

 

B12 eksikliği unutkanlık, ruhsal dengesizlik (hatta depresyon), zihin dağınıklığına sebep olur. Sabah zorlanarak uyanma, kaslarda ağrı ve kasılmalar, uyuşukluk da B12 eksikliği ile ilintili olabilir. İleriki yaşlarda B12 eksikliği daha fazla görülür. B12 eksikliği kansızlığa da sebep olabilir.

 

Bir vejeteryan olarak benzeri sağlık sorunlarınız var ise B12 seviyenizi basit bir kan tahlili ile öğrenebilirsiniz. 
http://www.kedimveben.com/vegb12.htm alıntıdır