Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Yoga ile tedavi  (Okunma sayısı 2126 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı superisi

  • Üye
  • *
  • İleti: 195
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Yoga ile tedavi
« : 26 Mayıs 2009, 13:51:13 »
Yoga ile tedavi
  Kızgın olmayan güğümün su akımı içinde dağılmasına benzer bir şekilde, insan bedenini de zaman akımı sürekli olarak tahrip olur ve dağılır. Yoga – o bir ateştir ki onun sayesinde insanın bedeni güçlenir ve zamanın emrinden kurtulur. Ve bu ateşten kalan bedendeki yanık izleri, ondan temizlenerek sona ermiş olurlar”.

                                                                                  “Gheranda-Samhita”

 Beden için yoga uygulamalarının gereksinimi, psikolojik ve fiziki açıdan sağlam olan bir insanın, kendisini tam anlamda Tanrıya hizmet için vermesini sağlar. Hint dinî gelenekleri ve yoga felsefesi bu konuyla ilgili olarak böyle düşünmektedir.Kadîm zamanlara ait sistemlerden bir tanesi olan Yoga, sadece insanın sağlığını koruması için yardımcı olmakla kalmaz, birçok hastalığın tedavisi için geniş ve başarılı bir şekilde uygulanır. Ben tıp bilimleri alanında çalıştığım 27 yıllık süre içinde, bazen kısa bir süreyle olsalar dahi yoga çalışmaları neticesinde, klinik bakış açısından çok iyi sonuçlara ulaşıldığına şahit oldum. Yoga, tedavi amaçlı fiziki hareketler şeklinde herkes tarafından uygulanabilir. Ayurveda ve yoga çerçevesinde insanın iyi sağlık durumu için şu kriterler kabul edilmiştir:

Omuriliğiniz elastikî ve sırt adaleleriniz iyi gelişmiş olmalıdır.
Günün ve gecenin her zamanı içinde, diz kapaklarınızı bükmeksizin eğilerek yere kolayca dokunmanız gereklidir.
Bu durum, omuriliğinizin elastikî ve sağlam olduğunu gösteren bir işarettir.Kabız ve ishal durumları olmaması, ve iştahınızın her zaman mevcut olması gereklidir. Herhangi bir ağrı olmaksızın  eklemleriniz tamamen hareketli olmalıdır.Her zaman burundan soluma ve solunum sürecini kontrol etme alışkanlığı olmalıdır.Ve en önemlisi, “yama” ve “niyama” çerçevesinde yazılı bulunan özelliklere sahip olmalısınız. Tamamına sahip olmasanız bile, bir kısmına sahip olmalısınız.Ayurveda tedavi yöntemi olarak tüm hastalara yoga pratik olarak uygulanabilir. Her insanın, tam anlamı ile yoga pratiği uygulaması zorunlu değildir, ancak tedavi süreci içinde herkes yoga tedavi tekniklerini kullanabilir. Çeşitli “asana”, “vyyama”, “pranayama teknikleri” uygulanması sayesinde, bedensel (doşa) fonksiyonlardaki bozukluk ve sorunların bertaraf edilmesine yardımcı olur.Burada, bazı fizyolojik süreçlere olumlu etki sağlayan ve Yoga çerçevesinde uygulanan birkaç teknik ve pratik uygulamalarını görelim:

“Vyyamı”.

Bu bir bedensel egzersiz sistemidir, ki sizin organizmanızdaki kasların güçlü, elastikî ve simetrik gelişim durumuna gelmelerini sağlar. “Asan” pratik uygulaması ve sırt ağrılarının ve hasarlarının, ve bacak eklemlerinizdeki sorunların tedavi edilmesi için gerekli olan temel şarttır.

“Asana”: 

“Asana”nın doğru bir şekilde uygulanması sayesinde, insan organizmasındaki kasların doğru ve en önemlisi simetrik bir şekilde gelişmesi sağlanır. Her insan, kollarından birinin diğer kolundan daha kuvvetli olduğunun farkına varmıştır. Bu durum, insan organizmasındaki kaslarda da söz konusudur. Bu nedenle, “asan” pratik uygulamasına yeni başlayan bir kimse, örneğin bazı hareketleri sağ tarafı ile daha kolay, sol tarafı ile bu hareketleri yapamaz veya daha zor yapar. Kasların simetrik gelişmesi, sırt kaslarının doğru bir şekilde çalışmasını sağlar, bu durum ise omuriliğin doğru bir şekilde çalışması için önemli ve gereklidir. Bundan başka beden kaslarının düzgün, doğru ve simetrik durumu, insan organizmasındaki kan dolaşımının tam ve yeterli bir şekilde gerçekleşmesi için yardımcı olur ki bu durum insan sağlığı için en önemli şartlardan biridir.

“Udar Şativardak”:

Karın kaslarını geliştirmek için yapılan egzersizler devresi olarak adlandırılmıştır. Bu egzersizler yoga öğrencisini “Pranayama” pratik uygulamasına başlamak için hazırlar. Egzersiz uygulaması sırasında iç organlarınıza da masaj yapmış olursunuz. Bu egzersizi yaparken her çeşit akciğer ve kalp hastalıklarını tedavi etme temelinde yatan diyafram yolu ile solumayı öğrenirsiniz.

“Pranayama”:

Kim düzenli olarak “pranayama” uygularsa, hastalık nedir bilmez” dersek sanırız ki abarmış olmayız. İnsan nefes almadan 5–7 dakika kadar süreyle yaşayabilir ve bu süreden sonra beyinde geri dönüşümü mümkün olmayan değişiklikler meydana gelir. Soluma bilinçli veya bilinçsiz olarak kontrol edilmesi hem mümkün olan hem de olmayan insani özelliklerden bir tanesidir. Yüzeysel ve sık soluma esnasında, insanın sinir merkezlerinin duyarlılığı artar, derin soluma esnasında ise aksine olarak düşer. Zayıf sinir sistemlerine sahip olan kimseler, güçlü sinir sistemine sahip olan kimselere kıyasla % 12 oranında daha sık nefes alırlar. Yaşlıların istirahat durumundayken nefes almaları esnasında içeri çekilen havanın 2/3 kısmı akciğer diyaframına ve sadece 1/3 kısmı göğüs kafesine pompalanır. Siz kendiniz de dâhil olmak üzere, diyafram yolu ile soluma gerçekleştiren kaç kişiyi tanıyorsunuz? Ve kanınız ihtiyaç duyduğu oksijen ile nasıl doyuruluyor? Hâlbuki kanda yeterli miktarda oksijen bulunması, sağlık için atılan ilk önemli adımdır.

“Agnisara Dhauti”:

Yoga’da ve “Ayurveda’da” bu egzersizin organizmadaki metabolizma sürecinin düzenlenmesi için çok önemli bir deva olduğu düşünülür.Bununla birlikte “Agnisara” gastrit, mide ve bağırsak sistemi ülserleri tedavisinin önemli bir kısmını teşkil eder.“Aşvini Mudra”: Aşvini Mudra’yı uygulayan hekimler, erkeklerde olduğu gibi, bayanların da leğen kemiği bölgesinde meydana gelen damarsal kan dolaşımının durmasına bağlı olan problemleri çok iyi bilirler. Özellikle bayanlarda bu duruma çok sık rastlanır. Şayet basit ve kısa bir şekilde söylemek gerekirse, bu hastalıklar küçük leğen kemiği bölgesinde meydana gelen damarsal kan dolaşımı bozukluğu ile başlarlar. Burada kan, insanın anatomik özellikleri nedeniyle çok kötü bir şekilde dolaşır. Yapılan bu egzersiz sayesinde böyle bir problemin bertaraf edilmesi mümkündür. 

“Mula Bandha Mudra”:

Ayurveda’ya göre insanın organizması üç kısma (döşa) bölünmüştür. Orta kısmı (döş) “pitta” metabolizma, sindirim, hormon düzenleme ve entelekt sürecine cevap verir. Organizmanın bu fonksiyonu Mula Bandha Mudra tarafından icra edilir.

“Yoga-Nidra”: Derin relaksasyon tekniği bu adla adlandırılır ki bu teknik uzman öğretmeninizin yönetimi altında gerçekleştirilir. Bu yoga tekniğinin icra edilmesi esnasında bilinç, Patandjali tarafından “Yoga Sutra” kitabı çerçevesinde tanımlanan duruma benzer olan bir durumda bulunur. Yoga, sadece hasta insanlar için değil, aynı zamanda sağlam insanlar için de çok önemli ve gereklidir. Hasta bedenin tedavi olması için olduğu gibi, aynı zamanda sağlam bedenin ise daha güçlü ve daha sağlam olması için de gerekli olan bir üniversal pratik uygulama yöntemidir.

                                                            Doğu tıp uzmanı Vladimir Uzun