Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Gurdjieff 'ten  (Okunma sayısı 2206 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Gurdjieff 'ten
« : 24 Mart 2009, 14:11:59 »
“Yüreğin gerçeğini özleyen, arayan, hayatın getirdiği problemleri çözmeye çabalayan, şeylerin ve olayların özüne ve kendi varlıklarının içine nüfuz etmeye çalışan sorgulayıcı zihinler vardır. Bir insan sağlam şekilde muhakeme eder ve düşünürse, bu problemleri çözerken hangi yolu takip ederse etsin, kaçınılmaz şekilde kendisine dönmeli ve işe, kendisinin ne olduğu ve içinde bulunduğu dünyadaki yerinin ne olduğu probleminin çözümüyle başlamalıdır.”

G. I. Gurdjieff

Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

Çevrimdışı orhan k

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 199
  • Karma: +0/-0
Ynt: Gurdjieff 'ten
« Yanıtla #1 : 25 Mart 2009, 01:50:20 »
İnsanın bilinmeyen psikolojisinin büyük üstadı Gurdjieff,ilk adımın ne olması gerektiğini ne güzel anlatmış...
Bu bizdeki YAMA dır....
Teşekkürler Meri,güzel bir paylaşım...
 ;n

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Gurdjieff 'ten
« Yanıtla #2 : 25 Mart 2009, 09:25:45 »
Biraz tanıtalım üstadı..


 Rusya' nın İran sınırında Alexanol  isimli  bir kentte doğmuş, 6 yaşında ailesiyle birlikte Kars'a göç etmek zorunda kalmış. Annesi Ermeni asıllı, babası Hıristiyanmış; zor iklim koşullarıyla boğuşmuş. Sufizmden çok etkilenmiş, Kars' tan çıkmış, dünyayı gezmiş, sonrasında mistik konularda araştırmalarda bulunmuş.
Tüm öğrendiklerini harmanlayarak, 4. yolu öğrettiği okullar açmış, şifa vermiş, özellikle alkol ve uyuşturucu bağımlılarını bu bağımlılıklarından kurtarırmış, hipnotizma ve manyetizma ustasıymış, kitaplar yazmış, danslarını öğretmiş, pek çok insanın hayatına dokunmuş. (Şu sıralar  benimkine dokunuyor) :)

Manyetik merkezden bahsediyor, bazı insanlarda bu merkezin daha gelişmiş olduğundan. İşte bu merkezinin gelişmiş olanlar yönelirlermiş sanata, şiire, edebiyata. Sorarlarmış durup dururken "Ben bu hayata evlenmeye mi geldim?" " Sahi niye geldim? " " Geldim de, gelen kim ben miyim, ben de kimim? " diye... Yetmezmiş artık kazanmak onlara, para da, mevki de, çevre de. Bir garip huzursuzluk haliymiş insanın peşini bırakmayan. Bilmek, öğrenmek için yapmayacakları kalmazmış artık. Sevgilisinden ayrılmış, aşk acısıyla yananlar gibi dolanırlarmış ortalıkta, ama ortalıkta ayrılınan sevgili de görülmezmiş. Böyle bir halmiş işte.

Bu hal imiş memleketlerinden çok uzaklara sürükleyen, bir bilen bulma umuduyla ilden ile dolaştıran, bulduğu her kitabı okutan, her meditasyonu deneten, içine döndüren?
"Manyetik merkez geliştikçe insanın seviyeleri de gelişir, yükselir " diyor, gittikçe mucizevi bir dünyaya girer, inanılmaz insanlarla aynı ortamda bulunmaya başlarmış insan.
 Ama bu sıkı bir çalışma gerektirirmiş, temeli gözleme dayanırmış.

Kars' tan çıkmış Gurdjieff, onca insan arasından. Eşi ve çocuklarına bakan, çalışan, boğuşan, seven, nefret eden, yaşayan ve ölen pek çokları arasından çıkmış. Kurulu düzene göre yaşamayan, bilinmeyene açılmaktan korkmayan, özle, tözle ilgilenen, insanlığı daha öteye, insan olmaya götüren biri çıkmış.

Zormuş yolu, kendini gözleme dayanırmış. Öğrencilerinden para alması sık sık eleştirilere maruz bırakmış onu. Sonra o paraları ihtiyacı olanlara dağıttığı öğrenilmiş. Bedelini ödeyince, bilginin değerini daha iyi anlayacaklarını, daha sıkı çalışacaklarını düşünürmüş bir yandan da.

J. G. Benneth de bir kitabında şöyle anlatıyor Gurdjieff'i: “ Gurdjieff, insanları kendine çekmek yerine, onları kendinden uzaklaştıracak bir maskeye bürünürdü. Sufilerin “ Melamet Yolu ” (Kendini Hor Görme) dedikleri bu yöntem, onların nezdinde çok saygı görür, bu yolu izleyen şeyh ve “ pir ”lerin çok üstün nitelikli kişiler olduğu bilinirdi. Bu kişiler, övgü ve hayranlık çekmemek için, dış dünyaya kendilerini olduğundan kötü gösterirlerdi. Melamet Yolu, putlaştırılmaya, bir kahraman olarak yüceltilmeye ve tapınılma tehlikesine karşı seçilmiş bir davranış tarzıydı. Çünkü, Gurdjieff gibi psişik güçleri çok kuvvetli olan kişilerin sahip oldukları kişisel çekim gücü o kadar baştançıkarıcıdır ki, buna pek az insan karşı koyabilir. Gurdjieff’ i 43 yıldır tanıyan bir kişi olarak, onun yaşamı hakkında yaptığım tüm araştırmalar sonucunda vardığım nokta, onun, güçlerini, başkalarının horgörüsünü çekecek bir davranış ardında saklamayı bilinçli olarak seçmiş birisi olduğudur. "
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?