-KLASİK YOGA- => Beslenme => Klasik Yoga Dünyası... => Sağlıklı Yemek Tarifleri => Konuyu başlatan: muhterem - 25 Mart 2008, 12:19:40
-
(4 Kişilik)
Malzemeler:
300 gr. kepekli spagetti
2 diş dövülmüş sarmısak
Yarım iri kıyılmış ceviz
Yarım bardak kurutulmuş domates (şerit biçiminde kesilmiş)
2 bardak kuzu ıspanağı
Yarım bardak ufalanmış beyaz peynir
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:
Büyük bir tencerede 4.5 su bardağı suyu kaynatın. İçine bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, spagettiyi suya salın ve suyunu çektirerek pişirin. Tavayı zeytinyağıyla hafifçe yağlayın ve orta ateşte ısıtın. Sarmısağı sote edin. Cevizi ve domatesleri ekleyip sote edin. Hindistan cevizi tozunu serpin. Ispanakları kıyıp ekleyin ve yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 saniye sürekli karıştırın. Spagettinin suyunu süzün, sosla karıştırın ve ufalanmış peynir serpin.
Servis:
Tuz ve karabiber ektikten sonra dört tabağa bölüştürün.
-
Meri;
En kısa zamanda bu Okinawa' ya gitmeliyiz; belki de sen gitmişsindir bile hihi
Şimdi benim bazı sorularım olacak:
1) kuzu ıspanağı ne demek?
2) hindistan cevizi rendesini nereden bulacağız?
3) istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?
Teşekkürler ;q
-
Nazlı iyiki varsın ve çoooook tatlısın.
-
Seninle seyahat ne keyifli olur kimbilir. (gidince ben bilmiş olucam hihi )
Soru 1- Kuzu ıspanagı, baby spinach diye de tabir edilen ıspanagın en körpe halidir.Ve de baharda had safhada bulunur, saptan çok yaprak vardır.
Soru 2- Hindistan cevizi rendesi baharat satılan reyonlarda bol miktarda bulunulabilir.
Soru 3-Hayır.Sırayı değiştiremeyiz.Bilmediğiniz soruyu atlayınız.
hihi hihi
Sevgiler.
-
Ya bak benim sorduğum soruya burada zaten yer verilmiiiiş..hay Allah...
-
Bak aynı frekansta titreşmek diye buna denir hihi hihi hihi
-
kuzu ıspanak demişsiniz tarifdede paylaşmadan geçemicem kuzular. hihi
dün pazarda "kuzu kulağı" buldum. tabi kaçırmadım. akşam salatasını yaptım sadece zeytin yağlı... e tabi üzerinize afiyet...
böyle mayhoş ve çok sevdiğim bi tadı var. çok beğendim..
buyrunuz faydaları..
KUZU KULAĞI
İNGİLİZCE İSMİ:SORREL , HERB
LATİNCE İSMİ:Rumex acetosa , Rumex acetosella
KULLANILAN KISIM:TOPRAK ÜSTÜ
AÇIKLAMALAR
Orjinal Adı Rumex türleri
Diğer Adları Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu
Bilgi Karabuğdaygiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen kuzukulağı türleri, Anadolu'da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişen, çokyılık otsu bitkilerdir.
Rumex cinsi bitkilerden burada yalnızca Büyük kuzukulağı (R. acetosa) ve Küçük kuzukulağı (R. acetosella) türlerinden söz edeceğiz. Bu türler 60 cm'ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir.
Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir. Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
Tibbi Etkileri ve Kullanımı Benzer özellikler taşıyan Büyük ve Küçük kuzukulağı türlerinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:
• Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.
• C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.
• Bedeni güçlendirici toniktir.
• Hafif müshil etkisi vardır. Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin yıl boyunca yeşil kalan körpe yapraklan toplanmalı, salatalara katılıp çiğ olarak bolca yenilmelidir.
• Yaprakları, çıbanların iyileştirilmesinde etkili olur.
• Güneş yanıklarında rahatlatıcıdır. Bu etkilen sağlamak üzere, körpe kuzukulağı yaprakları toplanır. Ezilerek yara lapası yapılır ve şikâyet edilen yerlere dıştan uygulanır.
• Gene yapraklan, güneş çarpması ve bitkinlik durumlarında iyileştiricidir. Bunun için bitkinin taze yapraklarıyla % 2 ya da % 3'lük infüzyon hazırlanır. Yani, 1 litre kaynar su, 20 ya da 30 gr. kuzukulağı yaprağının üzerine dökülerek 15-20 dakika demlendirilip infüzyon elde edilir. Bu infüzyondan, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
• Kuzukulağı türlerinin kökleri, antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.
• Safra söktürücüdür. Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin toprağı kazılıp kökleri çıkarılır ve temizlenir. Bunlarla % 3-5'lik dekoksiyon hazırlanır. Yani, 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen dekoksiyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilir.
UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir.
kaynak :http://www.awecemre.com
-
Emine yeni birşey öğrenmiş oldum teşekkür ederim. Hiç duymamıştım kuzu kulağını.
-
Sevgi Okinawalı arkadaşım Meri ;)
Ben bugün bu yemeği yaptım tabii bambaşka bir şekilde ve modda; nazlita usulü oldu birazcık; ama nefis yani tadı (görüşünde pek iş yok)
- 3 ezik domates
- 1 taze kırmızı biber
- bir demet ıspanak
- lor peyniri
- himalaya tuzu
- hindistan cevizi rendesi
- kara biber
- nar ekşisi
- elma sirkesi
- 1 kase haşlanmış yeşil mercimek
- 80 gr ceviz
tenceremizde minicik zeytinyağında zavallı domates, dövülmüş ceviz, kırmızı biberi malesef öldürüyoruz...Bu işlem sırasınra tencereye 2 çay kaşığı himalaya tuzu, 1 çay kaşığı karabiber, 3 çay kaşığı hind.cevizi rendesi, nar ekşisi ve elma sirkesi ekliyoruz...Bir süre daha pişirdikten sonra lor peynirini, hemen arkasından da haşlanmış mercimeği ekliyoruz...Daha sonra sevgiyle un ufak ettiğimiz ıspanakları çok kısa bir süreliğine tencereye ekleyerek pişiriyoruz veeeeeeeeeeeee Bon apetit!!!
-
Nazlı en kısa zamanda senin elinde yapılmışını yemeği diliyorum bende ;ee
-
Harikasın Nazlı,
Seni sitemizin yemek geliştirme ve icad etmede en yetenekli üyesi ilan ettim.
Ellerine sağlık afiyet olsun ;q
-
Değerli mutfak üstadlarım Meri ve Natalie...
Siz sağolun bana buradaki bilgilerle işin temel ve yöntemini öğretiyorsunuz ve ben de nacizane öğrenciniz olarak yaratıcılığımı kullanıyorum...Yoksa senin o kek tarifin olmasa, ben onu geliştirip yeni bir hale getiremem, çünkü bir keke ne kadar un konursa ne kadar yumurta konur bilmiyorum <<s veya okinawa usulü tarif olmasa ben hayatta bu yemeği uyduramam ;ee
Sizler temelleri atın ben katları çıkarım; kaçak bile olsa hihi hihi
;n