Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: ÇOCUK VE YOGA  (Okunma sayısı 2870 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 192
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
ÇOCUK VE YOGA
« : 12 Kasım 2007, 09:40:50 »
ÇOCUK VE YOGA

 
Sevinerek söyleyeyim artık çocuklarda yoga yapıyor. Çocuklarım kadar severek uyguladığım yogayı ilk çocuklarıma 4–5 yaşında uygulatmaya başladım. Daha doğrusu mecbur kaldım. Ben yoga uygularken sürekli sırtımda iki çocukla uygulama yapmak zorunda kaldım. Kendim yoga eğitimlerinde çocuk yogası eğimi almakla beraber daha da geliştirmek gerekliliği doğdu.


ÇOCUKLAR NEDEN YOGA YAPMALIDIR?

Günümüzde teknoloji yalnız yetişkinler tarafından değil çocuklar tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır. Teknoloji, çevresel faktörler, ailenin beklentileri çocukları rekabet ortamına çok erken yaşta sokmaktadır. Sessizce ve fark edilmeyen bir stres ve sağlıksız beslenme ortamını kendi ellerimizle hazırlamaktayız. Aslında oynadıkları bilgisayar oyunlarından tutun, okul ortamında ders ve not kaygısına kadar çocuklar kaygı ve stres ortamını yaşamaktadırlar.

Yoga uygulamaları doğal çevreden, hayvanların hareketlerinden esinlenilerek yapıldığı için çocukların hayal güçlerini geliştirmelerinde ve enerjilerini doğru olarak harcamalarında yardımcı olur.

Yoganın faydalarını sırasıyla belirtmeden önce şunu belirtmek isterim. Çocuklar 3 yaşına kadar doğal yani diyafram nefesi alırlar ve esnektirler. Ancak stres ve kaygı durumları başladıkça esneklikleri 3–4 yaştan itibaren kaybolmaya başlar.

Yoga’da ki bedensel çalışmalar kasların uzamasına ve esnemesine fayda sağladığı için pek çok spor uygulamasına tamamlayıcı etki sağlamaktadır. Örneğin bisiklet ve kayak sporlarını uygulayan sporcuların uyluk kasları kısalır.Yoga’da ki pek çok asana uygulaması bu kasları uzattığı için sporcunun günlük hayatta karşılaştığı sıkıntılara yardımcı olabilmektedir.Bu sebeple Amerika ve pek çok ülkede artık atletler,kayak sporu uygulayanlar vs.. yoga çalışmaları yapmaktadır. Kasların esnemesi ve performansı artmaktadır. Düzenli uygulama kasların esnemesini ve diğer spor uygulamalarında sakatlanmaları engellemektedir.


ÇOCUKLARA YOGA NASIL ÖĞRETİLİR?

Çocuklar için yoga uygulaması esnasında bedensel egzersizler hayvanları taklit uygulamaları ve oyunlarla öğretilip eğlenceli hale getirilir. Doğru nefes uygulaması hayvan solumaları örnek alınarak uygulatılır. Oyunlar, hayal ederek gevşeme gibi uygulamalar çocuğun gelecekte stres anında kendini ve nefesini kontrol edebilmesini sağlamaktadır. Çocuklara oturarak meditasyon uygulamasını genelde 12 yaşından itibaren uygulatmak tavsiye edilmektedir.


Çocuk Yoga Programı:

Çocuk Yoga Programı süresi 3-6 yaş için 35 dk, ileri yaş grupları için en fazla 45 dk.dır Bu süre içersinde ısınmalar ile başlanır ve drama uygulamaları gibi asanaları (egzersizleri) hayal ederek uygulama öğretilir. Bir egzersizde aslan, diğerinde kobra yılanı olur. Güneşi selamlama serisi uygulanır. Egzersizler oyunlarla ve masal anlatır gibi uygulandığı için çocuklar hem eğlenme hem de tüm bedenini çalıştırma fırsatı bulmuş olur. Daha sonra gevşeme uygulaması en fazla 5 dakika uygulanır. Küçük yaşlara 2 dakika yeterlidir.

Gevşeme neden önemlidir?

Gevşeme özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren ve çok önem verilmesi gereken bir safhadır.

Harvard Psikologları gevşemenin soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azalttığını müjdelemektedir. Annelere güzel bir haber!

Gevşeme bize günlük stresten nasıl uzak kalacağımızı öğretir. Odaklanmamızı sağlar. Ve sürekli kıpır kıpır olan bu küçük bedenlere biraz dinlenme fırsatı tanır. Gevşemede ne yapıyoruz. Genellikle deniz kenarına kumsala gittiğimizi ve balıkları seyrettiğimiz hayal ediyoruz. Farklı sürpriz hayallerimizde olabiliyor.

Çocuk Yogasının faydalarını sıralayalım:

Daha küçük yaştan sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmasına yardımcı olur.
Küçük yaşta başlandığı takdirde, astım, uykusuzluk, sindirim problemleri önlenebilir.(Solunum kaslarını rahatlattığı için).
Koordinasyon ve beceri kazanırlar. Konsantrasyon güçleri artar.
Hayvanları taklit ederek ve hayal ederek uygulandığı için hayal gücünü geliştirir.
Sinirleri ve salgı bezleri harekete geçer. Kan dolaşımı hızlanır. Çocuklar doğru nefes almayı öğrenirler.
Bedenin esnemesi zaman içinde zihnin de esnemesine faydalı olur.
Çevresine farkındalık geliştirir, incelemeyi ve keşfetmeyi öğrenir.
Kendinin en iyisini yapmayı sağlar. Rekabet yoktur.
Daha kolay öğrenmeyi ve odaklanmayı öğrenirler.
 Gül Berberoğlu

C.H.Ed Dip Yoga, MASC
 
Mutlu olmak istiyorsak,
hayatın cisimde değil,
ruhta olduğuna inanmalıyız.

Tolstoy

Çevrimdışı ceyda

  • Üye
  • *
  • İleti: 105
  • Karma: +0/-0
Ynt: ÇOCUK VE YOGA
« Yanıtla #1 : 21 Şubat 2010, 18:41:02 »

çocuklar yoga ile
Yarışma stresi olmadan, kendileri ve çevreleri için farkındalık geliştirmeyi, kendilerini incelemeyi ve keşfetmeyi öğrenirler, yoga yarışmacı değil, tamamlayıcıdır.





Çocuğun sporu şu özelliklerdeyse;                           Yoga şu şekilde dengeler;
Yorucu                                                                        Sükunet
Rekabet yoğun                                                           Rekabetsiz bir vaha
Fiziksel temas gerektiren                                            Kişisel alan
Takım çalışması odaklı                                                 Öz yönetim
Gücü geliştirmeye yönelik                                            Esneklik
Sert                                                                             Yumuşaklık
Yorucu                                                                         Canlandırıcı
Yüksek enerji gerektiren                                              Gevşeme

Jodi B. Komitor

derya99

  • Ziyaretçi
Ynt: ÇOCUK VE YOGA
« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2010, 09:50:04 »
 pnpnkz YaHoo