Merhaba,
Ben evde lor yapımını denedim oldu bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
-1 lt süt
-1/2 çay bardağı pirinç sirkesi (başka sirke de kullanılabilirmiş ama beyaz olması açısından pirinç sirkesi kullanılmasını öneriyorlar.)
Süt bir tencerede ısıtılır, sıcaklık yaklaşık 50'C olmalı, aşağı-yukarı süt ılınmalı..Ilık süt içine 1/2 çay bardağı pirinç sirkesini ekliyoruz. Bu sırada lor topakcıklarımız oluşmaya başlar, aslında sütümüz kesilir yani peynirleşir. Lor oluşurken bu topakcıklar sanki tarar gibi toplamaya çalışılır, -ben tahta bir çatalla yaptım-. Yüzeyde lor oluşunca , tencerenin dibinde tamamen suyu kalınca da ocağın altı kapatılır.Soğumaya bırakılır. Sonra bir tülbente dökülür ve süzülür, istenirse lavabonun üzerine asılıp bu şekilde kalan suyun damlaması sağlanabilir. Ben, bir tencere içine elek-un eleği- koydum, eleğin üzerine tülbenti koydum ve süzmeyi bu şekilde yaptım. Tamamen suyu süzülünce lorunuz kullanıma hazırdır. Afiyet olsun...
Lorun altında kalan suyu da atmadım, bu su özellikle spor yapanlar ve büyüme çağındaki çocuklar için çok faydalı imiş bir yerde okuduğuma göre bu su WHEY proteini içeriyormuş. Bu suyu da ekmek yaparken kullandım.
Zaten bazı tariflerde örneğin açma gibi , peynir alt suyu kullanıldığını da okumuştum.
Çocukken her evin bir sütçüsü vardı, süt onlardan alınırdı. Havalar ısındıkça sütçünün sütlerle dolaşması biraz uzadıysa, o zaman aldığımız sütü kaynatırken lorlaştığını görürdük. Isınan hava ile ekşiyen süt , tarafımızdan da kaynatıldığında aklımızda yokken birden lorumuz olurdu... ;w
Sevgiler,