Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Enginar Yaprağı Çayı  (Okunma sayısı 31539 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 192
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Enginar Yaprağı Çayı
« : 18 Nisan 2008, 09:56:15 »
doğru beslenmeyle ilgili diğer bilgileri ve tarifleri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
http://klasikyoga.com/klasikyoga/YogikBeslenmeveSaglik/index.php


Enginar;
     Enginarın tıbbi adı Cynara Scolymus'tur. Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın muhtelif ülkelerinde kültürü yapılan ve çiçek durumu sebze olarak tüketilen bir bitkidir. Kökü ( 12-15 ) yıl arası dayanabilen çok yıllık, toprak üstü formları ise 50-100 cm boyunda bir yıllıktır. 3-4 yıllık üretimden sonra enginarda verim düşer, sağlıklı bir üretim için yeniden dikim yapılması gerekir. Üretimi ülkemizde Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Nisan - Mayıs aylarında çiçek açar. Tohumları siyah renkli ve sert yapılıdır.

--------------------------------------------------------------------------------
  
     Enginar Yaprağında ne var ?

     Enginar zehirli bileşikler taşımayan, tersine vücuttaki zehiri atma etkisi olan madde ve mineraller taşıyan bir bitkidir. Enginar yaprağında tanen, inülin, sinarin ve flavon türevlerinin yanı sıra, A, B1, B2, B6, C vitaminleri, kalsiyum, demir, mangan ve fosfor mineralleri vardır.

--------------------------------------------------------------------------------

     Enginar Yaprağı Çayını Neden ve Nerede Kullanmalıyım?

     Enginar bilinen yararlarından dolayı 15. yüzyıldan bu yana Avrupa başta olmak üzere saraylarda ve zengin sofralarında değişik şekillerde yemekleri yapılarak tüketilen temelde pahalı bir gıdadır. Enginar üzerinde yapılan araştırmalar onun normal bir gıda olması özelliğinin yanı sıra, içindeki vitamin ve mineral yoğunluğu ve zehir atıcı özelliği ile bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak değerlendirilebilecek fonksiyonel bir gıda olduğunu göstermiştir. Enginar yapraklarının dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde doktor tedavisine yardımcı fonksiyonel bir gıda desteği olarak halk arasında ve modern tıpta aşağıda belirtilen rahatsızlıklarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
     Vücuttaki zehiri atma etkisi nedeniyle romatizma ve gut hastalıklarında,

     Eklem yanmalarını azaltıcı olarak,

     İştah açıcı olarak,

     Kalp hastalıklarında sakinleştirici ve kan basıncını azaltıcı, tansiyonu düşürücü olarak,

     Mide ve bağırsak hastalıklarında ishal ve dizanteriye karşı,

     Safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve sarılıkta,

     İdrar söktürücü ve safrayı artırıcı etkisinden dolayı karaciğerin görevlerini kolaylaştırıcı olarak,

     Beyin yorgunluğunda ve kanı temizleyici olarak,

     Şeker hastalıklarında,

     Enginar kolestrol içermediği gibi içindeki cinarin maddesi kolestrol ve amonyağı düşürücü etkiye sahiptir. Enginarın afrodizyak etkilerinin olduğuna dair ayrıca literatürde bilgiler mevcuttur.

--------------------------------------------------------------------------------
    
     Enginar Yaprağı Çayını Nasıl Tüketmeliyim?

     Öğütülmüş enginar yapraklarından, 1 tatlı kaşığını bir su bardağı büyüklüğündeki bardak içine koyarak üzerine kaynar vaziyetteki suyu döküp bardağın ağzını kapatıp 10 dakika sonra kapaktaki buharı da çayın içine süzerek şekersiz olarak aç karnına yemeklerden yarım saat önce içebilirsiniz. Herhangi bir hastalığın tedavisi sırasında fonksiyonel bir gıda desteği olarak enginar yaprağı çayı içilecekse ortalama 45 - 60 gün süreli bir kür yapabilirsiniz. Bu sürede enginar yaprağı çayını düzenli olarak günde üç-dört kez yukarıdaki açıklamalar paralelinde tüketmek gerekir. Enginar yaprağı çayını iç organlardaki üretim sürecini kolaylaştırıcı bir çay olarak her zaman tüketebilirsiniz. Emziren anneler ve böbreklerinde iltihap olan kişilerin dikkatli kullanmaları gerektiğine dair, kaynaklarda bilgilere rastlanmıştır. Yine enginar yaprağı çayının bilinen bir yan etkisinin olmadığı kaynaklarda kayıtlıdır.

doğru beslenmeyle ilgili diğer bilgileri ve tarifleri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
http://klasikyoga.com/klasikyoga/YogikBeslenmeveSaglik/index.php

« Son Düzenleme: 24 Mart 2013, 22:30:41 Gönderen: natalie »
Mutlu olmak istiyorsak,
hayatın cisimde değil,
ruhta olduğuna inanmalıyız.

Tolstoy

Çevrimdışı merih

  • Üye
  • *
  • İleti: 85
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Enginar Yaprağı Çayı
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2008, 20:07:43 »
 :)Merhaba,

Ben de enginar mevsiminde enginarı çiçek formunda yeşillikleri ile alıp kaynatıyorum, suyunu içiyorum, sonrada yapraklarını sıyırarak kemiriyorum, ;w.

Mineciğim tansiyon düşürücü etkisini de belirttmişsin, iki hafta önce ben böyle bir deneyimi yaşadım, tansiyonum genel olarak düşüktür benim , enginar suyunu da biraz fazla kaçırınca hepten düştü, benim biraz daha az içmem lazım sanırım.

Bu arada ekolojik ürünler fuarına gittiğim zaman,  enginar yaprağı çayı yapmak üzere, Bolu yöresinde enginar ürericiliğine başlayan bir hanımla tanıştım ve çayını da denedim.

Adres, GÖYNÜK  Nergis Çiftlik ve Bağ Evi-nurperiirtan@mynet.com

Sevgiler,
 ;n