Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Ayşe Belce Hoca'nın kendi yazısı  (Okunma sayısı 2641 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yonca Güler

  • Ziyaretçi
Ayşe Belce Hoca'nın kendi yazısı
« : 22 Aralık 2006, 23:54:21 »
ARKADAŞIM NEFES


Nefesin aslında size en yakın arkadaş olduğunu hiç düşündünüz mü?  Nefesin hayatın vazgeçilmez bir unsur olduğunu, onsuz yaşayamayacağımızı, hastalıklara şifa olduğunu, sevinçte mutluluk ve neşe verdiğini, öfkede ve kızgınlıkta çare olduğunu hiç aklınıza getirdiniz mi? Evrenin derinliklerine, gerçeğin güzelliklerine nefesle varabildiğimizi biliyor musunuz?

Nefes yaşamdır, nefes almak herkesle ve her şeyle  bağdır. Bu o kadar önemli bir bağdır ki  olmazsa hayat durur, her şey durur. Nefes, bütün yaşam formlarında, canlı ve cansız bütün hareketlerde, en alttan en üst frekanslara kadar evrenin temel noktasıdır. O nefestir ki onunla yer, içer, işitir ve görürüz. O nefestir ki zihinsel, fiziksel, ruhsal bütün fonksiyonlarımızı yerine getiririz. Nefes almak genç kalmak için, duygularımızı kontrol etmek için, zihni sakinleştirmek için önemlidir.

Olumsuz düşünceler nefesi daima tüketir, öfkede, kızgınlık hallerinde biranda enerjimizin bittiğini hisseder ve fiziksel olarak halsiz düşeriz. Oysa ki nefesimizi şarj ettiğimizde eski dinamik yapımıza kavuşuruz.

Her insan günde 20000 kere, dakikada 15 kere nefes alır ve verir. Yoga’da nefesin adı pranadır.  Eğer pranayı kişi kontrol etmesini bilirse ömrü uzun, sağlığı güzel, ruhu dingin ve kişilik yapısı sakin ve huzurlu olur. Bütün organlarını prana ile kontrol eder ve yönlendirmeyi bilirse vücudu dinlendirir ve çakralarını temizler.

Vücudumuzun gizli beden dediğimiz bir enerji yapısı vardır. Bu enerji yapısında 7 ana çakra (dönen tekerlek) merkezi bulunmaktadır. Yogada yapılan bütün prana çalışmaları bu enerji merkezlerini temizlemek, arındırmak ve işleyişlerini sağlamak içindir. Manevi hayata geçip yolunda yürümek istiyenler nefesi ve nefesin sırlarını  iyi bilmektedirler. Çünkü hakikate varış, evrenin sonsuzluğu ve hayatın bütünlüğü nefesi çok iyi tanıyabilmekten geçer.

Çoğu insan hayatını nefesini farkına varmadan tüketir ve kendi planı çerçevesinde sadece yaşadığını zanneder. Zannetmekle farkında olmak arasında çok büyük bir ayrım vardır. Zannetmek dünyevi yaşamla ilgili olup sadece dünyanın nimetlerinde faydalanarak yaşamaktır. Oysa ki farkında yaşamak önce nefesi farkına varmak,  an be an yaşamak ve kendini bilme sanatıdır. İnsanoğlu geçmişte olanlar ve gelecekteki planları için yaşar. Sürekli hayatını ertelediğinin farkında değildir. Ama gerçekte yaşayan insan anının güzelliklerinin farkına varan insandır. Bilir ki her nefes onu derinleştirmekte, güzelleştirmekte,  içindeki gerçek gücü ortaya çıkarmakta ve sonsuzlaştırmaktadır. Onun korkuları kaybolmuştur, kızgınlıkları ve öfkeleri kaybolmuştur. Negatif hiçbir duygu ve düşünce barındırmaz. O artık gerçek sevgiye ulaşmıştır. Yolu bir o kadar aydınlık, bir o kadar sonsuz ve mutludur.

Hayatta zaman zaman çeşitli problemlerle ve zorluklarla karşılaşırız. Bazen işin içinden çıkamayacağımızı, hiçbir yolun kalmadığını düşünürüz. Şunu unutmayın yaradan insanlara kaldıramayacağı yükleri vermez, her inişin bir çıkışı, her zorluğun bir kolaylığı, her çirkinliğin bir güzelliği vardır. İşe derin nefes almakla başlayın, bu zorluklarınızı kolaylaştırır, sizi güçlü kılar. Önce kendinizi şarjlayın, deniz kenarında, parkta, yolda yürürken daima burnunuzdan nefes alın ve verin. Uzun nefesler alın ve yavaş yavaş verin.

Öfkelerinize ve kızgınlıklarınıza yenilmeyin. Böyle zamanlarda önce kendinize bakın, kendinizle barışın ve nefes alın. Görün o zaman neler olacak. İşleriniz yolunda gitmeye, çözülemeyen problemleriniz halolmaya ve gücünüzü toparlamaya başlayacaksınız ve her şeyin üstesinden geleceksiniz. Zihniniz karmaşadan uzak, daha sakin, fiziksel yapınız ve ruhunuz dengeli olacaktır. Çünkü size en yakın dost aslında nefesinizdir. O size her zaman hizmet eder, başucunuzdadır, yakınınızdadır, kalbinizdedir, gönlünüzdedir, öyle bir sevgilidir ki sizi hiçbir zaman terk etmez, sadıktır ve her şeydir. Ben ve o, ben ve her şey.

                                         

                                                YAASC SIDDASHRAM YOGA CENTER
                                                          KLASİK YOGA EĞİTMENİ
                                                 
                                                                  AYŞE BELCE