Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Stres ve Beslenme  (Okunma sayısı 1202 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazlita

  • Ziyaretçi
Stres ve Beslenme
« : 16 Kasım 2007, 14:37:55 »
Stres ve Beslenme

Gıdalar beynin kimyasını etkiler. Yediklerimizin beyindeki kimyasal düzenlemede etkisi vardır. Dopamin mutlu olumlu beyin kimyası yaratır. Stresle mücadelede A, C, E, Çinko, Selenyum içeren gıdalar almalı.

• Karbonhidrat açısından zengin bir beslenme, triptofan adlı aminoasitin beyinde salgılanmasına neden olur. Karbonhidratlar sinir sistemi için önemli enerji kaynağıdır. Kaygıdan kurtulup, ruhsal gevşeme sağlar.
• Protein alımı azaltılmalı.
• Acılı ve baharatlı gıdalar endorfin salgısını hızlandırır.Doğal morfin ve ağrı kesicidir.
• Sarımsak serotonin salgısını artırır.Serotonin nörotransmitter bütün duygu ve düşünceleri yönetir.
• Glucidler -kepekli ekmek, pirinç, makarna – sinir sistemini sakinleştirir. Ayrıca balık, çikolata (özellikle acı çikolata glisemi endeksi düşüktür.), muz sinir sistemini sakinleştirici gıdalardır.
• Kalsiyum –süt, yumurta, tereyağ, muz, posalı yeşil sebzeler-doğal sakinleştiricidir. Ayrıca iyotça zengin gıdalar kullanılmalı.Ballı yoğurt yenilmelidir. Peynir, midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri, soya fasulyesi, badem, kuru incir, küçük kılçıklı balıklar, kuru fasulye, brokoli, kalsiyum açısından zengin gıdalar. Ayrıca kalsiyum asit alkalin dengesini sağlar. Stres konusunda özellikle asit alkalin dengesi korunmalı.
• B vitamini;Strese karşı hormonların yapımında görevli; fasulye, bezelye, mercimek, kuruyemiş, tohumlar, tahıllar, süt ürünleri, pekmez, kabak, hurma, karaciğer, böbrek, yumurta, kereviz, domates, fıstık, ceviz, mantar, bakla. Ayrıca incir ve kuru erik sinir sistemini düzenler.
• A vitamini; böbrek, yumurta, mantar, baklagiller, fasulye, domates, kereviz, fıstık, ceviz, avokado.
• C vitamini: Strese karşı hormon üretir. Yeşil ve kırmızı biber, maydanoz, kiwi, yeşil yapraklı sebze, domates, portakal, greyfurt, kavun, brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, çilek, limon, bezelye, soğan.
• Biotin:Sağlıklı cilt ve sinirler için gerekli; yumurta, süt, istiridye, bezelye, domates, marul, karnabahar, greyfurt, badem, mısır, karpuz, lahana
• Magnezyum: Tüm yeşil yapraklı sebzeler, patates kabuğu, kuru üzüm, ekmek, badem, bezelye, kuru fasulye, sarımsak, yengeç, elenmemiş undan yapılmış ekmek, kakao, badem, fıstık, susam, baklagiller, bulgur, esmer pirinç, kuru incir ve kayısı, patlıcan, havuç
• Çinko. Stresle savaşta önemli gıdalar; popcorn (patlamış mısır), müsli, yağsız et, istiridye, peynir, yumurta sarısı,zencefil kökü, buğday ürünleri, karaciğer, susam, fıstık, kakao, esmer pirinç, badem, bezelye, turp, elenmemiş undan yapılan ekmek.
• Selenyum.Deniz ürünleri, susam, mantar, lahana, tavuk, karaciğer,
• Et, çay, alkol, rafine gıdalar, beyaz un, beyaz şeker, yüksek yağ alımı, gazlı içeceklerden uzak durmalı. Stres anında salgılanan adrenalin hormon salgısını artırıyorlar (özellikle kola,çay, kahve içeren kafein). Bu gıdalar sinir sistemini etkiler, uykusuzluk ve kızgınlık gibi duygulara neden olur.
• Azar azar yemeli ve açken yemek yemeli.Çiğneyerek yemek yenmeli. Sindirim ve metabolizmanın iyi çalışması stres için altın kurallar arasındadır.
• Ginseng, yeşil çay, papatya ve melisa çayı sinir sistemini sakinleştirir.

Gül Berberoğlu C.H.Ed. (Dip Yoga), MASC (Profesyonel Stres Danışmanı)