Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Danda-asana ve karın,basen bölgesi  (Okunma sayısı 1846 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı astanga_yoga

  • Üye
  • *
  • İleti: 45
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Yoga Antalya
Danda-asana ve karın,basen bölgesi
« : 28 Kasım 2007, 15:15:04 »
Yonca kardeşimiz Danda-asana hakkında giriş sayfasında bilgi bulundugunu yazmış. Duruş pozisyonunun genel şekli için oradan bigi sahibi olabilirsiniz. Lütfen bu olanakdan istifade ediniz.
Şimdi gelelim benim söyleyeceklerime......
Danda oradada söylendigi gibi  deynek, sopa  anlamına gelmektedir. Dolayısı ile çalışma boyunca bunu unutmamak, pozisyonu oluşturdugumuzda deynek gibi sabit ve dik şekilde durmak gerekir. Özelliklede bel ve sırt omurlarının çökmemesine dikkat edilmelidir.
Bu çalışma ile bel omurları, sırt omurları ve bunların iki tarafında yer alan kas sistemi kuvvetlenecekdir. Bunun bize en büyük faydası  Dhyana-asana olarak adlandırılan meditasyon oturuşlarında uzun süre omurgamızı dik tutarak ve rahatsız olmadan oturabilme imkanı saglamasıdır. İyi bir meditasyon yapabilmek için üç saat aynı pozisyonda rahatsız olmadan oturulması gerektigi söylenilir.......

Önce burun kanallarımızın açık olup olmadıgını kontrol edelim.....
Ayaklarımız birleşik ve ileriye uzatılmış olarak döşeme üzerine oturalım, avuç içlerimizi kaba etlerimizin yanında yere yapıştıralım, omurgamızı dik hale getirelim ( Kulak memelerimiz omuzlarımızın hizasında, çenemiz döşemeye paralel olsun ), gözleri,mizi sıkmadan kapatalım....
Burnumuzdan gögsümüze yavaş yavaş derin bir nefes alalım...  Nefes alırken ellerimizi  Namaskar Mudra yapalım gögsümüzün önüne getirelim.
Nefesimizi burnumuzdan yavaş yavaş dışa verelim ve akcigerlerimiz tamamen boşaldıgında nefesimizi tutalım. Nefes tutma süremiz kadar hareketsiz bekleyelim......    Nefes alırken ellerimizi yanlarımıza indirelim...
Tüm çalışma boyunca dikkatimizi  Swadhistana Chakra' da toplayalım.
Çalışmayı ögrendigimizde pozisyonu oluşturdukdan sonra burnumuzdan gögsümüze yüzeysel nefesler alabiliriz, bu şekilde durma müddetimizi artırabiliriz. Vücudumuzu zorlamayalım. mükemmelligi zamana ve tekrarlara bırakalım...

Gelelim kalça ve basen bölgesi sorunları için uygulayabilecegimiz Danda-asana pozisyonuna.
Pozisyonu oluşturalım, avuç içlerimiz yer ile temas halinde olsun fakat yere baskı yapmayalım. Çalışmamız boyunca avuç içlerimizin yerden hareket etmemesine dikkat edelim...  Yüzeysel nefesler almayalım, nefesimizi dışa verdigimizde tüm akcigerlerin boşalmasına dikkat edelim.
Burnumuzdan gögsümüze nefes alalım....   Nefesimizi verirken karın kaslarımızı sıkalım, vücudumuzu kalça eklemlerinden ön tarafa yıkalım. (  çok fazla egilmek önemli degildir. Önemli olan adelelerin sıkılı olması ve nefes tutma süresinin artırılarak buna paralel durma süresininde artırılmasıdır. ) Nefesimizi tutup bekleyelim....   Nefes alacagımızda vücudumuzu dik hale getirelim ve bunu tekrarlıyalım... takrarlıyalım....
Düzgün çalışıldıgı, konsantrasyon saglandıgı durma müddeti uzatıldıgı takdirde karın kaslarının ve basen bölgesinin karıncalanmalar, titreşimler ve ısınma ile uyarıldıgı fark edilecekdir. Bu yag dokularının önce yumuşamasına sonrada ortadan kalkmasına sebep olacakdır.
Sıkı bir çalışma ile idrarda renk degişikligini ve dışa atılan yag kokusunu fark edebilmek mümkündür. Sabır ve azimle çalışıldıgında, buna yapmış oldugunuz çalışmaya olan inancınızıda kattıgınızda muhakkak başarıya ulaşacagınıza inanmaktayım. Zihinsel frekans boyutları hakkında bilgi sahibi iseniz beni daha kolay anlayabilirsiniz. İsterseniz bir başka zamanda buna deginelim.

Haydi çalışacak olanlara kolay gelsin. Tüm çalışmalarınızda oldugu gibi bundada defterinize Çalışmalarınızı, uygulama zamanlarınızı, başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı, ölçülerinizi açık yüreklilikle yazarsanız ve belli periyotlarla karşılaştırmalar yaparsanız aldıgınız yolu daha kolay degerlendirebilirsiniz ve yanlışlarınız ile dogrularınızı daha kolay tesbit edebilirsiniz.
Zaten Yoga yaşantımızdaki en dogruyu bulup kullanmak degilmidir?......

Sevgiyle kalın.......

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Danda-asana ve karın,basen bölgesi
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2007, 11:43:08 »
Sevgili astanga_yoga,
Yaklaşık 2 haftadır Danda-asana çalışıyorum.Bu çalışmalar sırasında gerçekten karın ve basen bölgelerimde karıncalanmalar hissettim.Ama daha  yoğun hissettiğim şey, gün boyu süren ve sırt bölgesinde hissettiğim ve de gıdıklanma ile karışık yanma seklinde olan şeyler.Ben bunu sırtımda oluşan blokajların çözülmesi şeklinde yorumladım.
Ayrıca bu asanayı uygulamaya başladıktan sonra bacak bacak üstüne atarak oturmak beni rahatsız ediyor.
Sizinle paylaşmak istedim.
Teşekkürler.
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

Çevrimdışı astanga_yoga

  • Üye
  • *
  • İleti: 45
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Yoga Antalya
Ynt: Danda-asana ve karın,basen bölgesi
« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2007, 14:45:57 »
             Bu konularda yüz yüze çalışmanın ve konuşmanın daha dogru olduguna inansamda sorununuza yanıt getirmeye çalışayım.
             Danda-asana çalışmasını yaparken sadece bedensel olarak çalışacagınızı ve dikkatinizi Swadhistana Chakra' da toplayacagınızı düşündügüm için içsel enerjinin yükselebileceginden ve detaylardan bahsetmemiştim. Özür dilerim. Sizin anlattıklarınızı okudugum zaman, içsel enerjinizin siz farkında olmadan ve kontrolunuz dışında yükselmiş oldugu zannına kapıldım ve yanılmadıgımı düşünmekteyim. Enerjiyi bu şekilde duyumsayabildiginize göre hassas bir kişiliginizin oldugunu ve enerji çalışmalarında çok başarılı olabileceginizi ummaktayım.
             Danda-asana yada diger bazı Asana çalışmaları üzerinde durarak, isteyerek ve inanarak yapıldıgında, konsantrasyonunuzu kontrolsuz olarak kullandıgınızda içsel enerjinizin yükseldigini his edemeyebilirsiniz, oysa Prana enerjisi kontrolsuz olarak yükselmiştir ve siz bunu sonradan vücudunuzda meydana getirdigi bazı belirtilerle fark edersiniz ve bu çogu zamanda üzerinde durulmayarak geçiştirilir.
               Enerjinin başlangıç noktası anüs ile cinsel organ arasında yer alan  Muladhara Chakra' dır. Yine omurga üzerinde yer alan boyun bölgesindeki Vishuddha Chakra' ya kadar yükselme egilimindedir. Omurga boyunca yükselen bu enerji sıcaklık, serinlik, karıncalanma, yanma yada birden yükselen dolgunluk, mutluluk yada mutsuzluk hissi olarak duyumsanabilir. Daha sonra bu enerji tüm vücuda yayılır yada belirli, bir bölgede, genellikle kürek kemikleri, boyun ve bel arasında sıkışabilir.
                Bu sıkışma  Nadi adıyla anılan enerji kanallarının tam açık olmadıgında, çalışma sırasında omurganın tam dik olmamasında, nefese dikkat edilmemesinde, enerji merkezlerinden bir veya birkaçının tam ve düzenli çalışmamasında, bu bölgelerde adele sertliklerinin, kireçlenmelerin ve deformasyonların olmasına baglanılır. Sizin dediginiz gibi enerji yayılmış oldugu bölgelerde istem dışı ve kontrolsuz olarak yükselmişde olsa sagıtımsal bir rol oynar.
             Gelelim bacak bacak üzerine atarak oturamamanıza. Eger kendinizi zorlayarak fiziksel bir rahatsızlık meydana getirmemişseniz, Muladhara Chakra enerjisinin yükselerek bu noktada birikmiş olmasından olabilir. Bu takdirde  Muladhara Chakra' yı sıkıştıracak hareketler yaptıgınızda  bu noktada sıkışan bir topun varlıgını his etmeniz mümkündür. Dikkat ederseniz dogu sporları ile ugraşanlar ve kılıç ustaları genelde  Vajra-asana Simha oturuşunda otururlar ve  Muladhara Chakra' yı sıkıştırmazlar. Burada yogunlaşmış olan enerji çalışma azminizi ve isteginizi artırır, yorulma duygusunu azaltır, çavremizdekilerle daha kolay ve etkili iletişim içine girebildigimizi fark ederiz.
               Devamlı yanlışlar yapılarak enerji kontrolsuz olarak yükseltilmezse yavaş yavaş azalarak  8 - 10 gün içinde eski düzenine kavuşacakdır.

              Çalışmalarınızda dikkatinizi Swadistana Chakra' da toplayarak enerjinin bu şekilde yükselmesine mani olabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.........