Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: yogaya uygunmusun  (Okunma sayısı 1235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı superisi

  • Üye
  • *
  • İleti: 195
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
yogaya uygunmusun
« : 01 Mart 2009, 19:22:52 »
Yoga, her ne kadar bir “Hint Felsefesi” olsa da, senin yoga yapman için Hintli olman gerekmez. Herhangi bir dinden de olsan, hiçbir dini benimsemesen de, yogi olabilirsin. Yaşantı biçimin ne olursa olsun, yoga sayesinde, o yaşantının daha mükemmel bir bireyi haline gelebilirsin. Bu sayede, dünya görüşünü ve kendi gücünü kısıtlayan, koşullandırdığın alışkanlıklardan ve düşünce tarzından sıyrılman mümkün olur.
Bugün birçok insan, ruhsal aydınlanma yerine, dinlenmeyi öğrenebilmek için yoga yapmaktadır.

Yoga hareketleri dinlenmen için fevkalade yararlı bir yöntemdir. Ayrıca yoga vücudunla zihninin daha uyumlu olmasını sağlar.

Eğer zihnin daima rahatsa dünyayı da aynı şekilde her şeyin uyumlu olduğu bir yer olarak görürsün.

Yoga günümüzdeki uğraşlı yaşamın panzehiri sayılır. Yoga sayesinde kendi yeteneklerine göre başarılarını bilir, çaba gösterdiğin sürece başarısız olmazsın.

Yoganın pek çok belirli fiziksel yararları vardır. Sürekli yoga hareketleri yapmaya başladığında bunu sen de hemen fark edersin.

Solunum ve sindirim sistemleri ile bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasına ve kan dolaşımına yardım eder ve seni sağlıklı yapar. Vücudun esnek kalır, kasların güçlenir.

Kendini sağlıklı, vücudunu hafif ve canlı hissedersin. Bütün organizmayı canlandırdığı için çevreni daha fazla sezmeye başlarsın ve daha yaşam dolu olursun.

Fazla yemek yemek, sigara içmek ya da başka önüne geçemediğin istek halinde ortaya çıkan sorunların olabilir. Sorunun ne olursa olsun, yoga, vücutla zihnin doğal fonksiyonları arasında bir denge kurmasını sağlayacağı için sana yardım edecektir.

Çok yemek yiyen, çok az yiyen, çok az uyuyan ya da çok fazla uyuyan insan çevresiyle uyumlu değildir. Ancak yoga ile kendi iç yaşamına sahip olursan ve ruhunun yüksekliklerine erişirsin. Yakınlarına, dostlarına, kendini aldırmayanlara ve kendinden nefret edenlere huzurla bakar ve onları aynı iç huzuru ile görürsün.

Şifa niyetine…

Yoganın sağlık kazanmaya ve bunu korumaya yönelik bir yaklaşımı vardır. Yoganın güçlendiren, esneten, meditasyon tarzındaki egzersizleri; hareketlere ve bedenin ilgili bölgelerine tam olarak odaklanmayı teşvik ettiği için etkilidir.

Beden ile zihnin uyum içerisinde olmasını sağladığı için yoga; sana günlük yaşamına pratik bir şekilde uygulayabileceğin çok faydalı dersler öğretebilir.

Sağlığının bozulmasının ilk belirtilerine karşı nasıl uyanık olacağını, alışkanlık haline dönüşmüş yanlış hareket ve duruşları nasıl fark edebileceğini ve fiziksel sınırlarının ne olduğunu yoga sana öğretecektir.

En sağlıklı hali kazanmak ve sürdürmek konusunda yoganın yaklaşımı birbirini tamamlayan üç aşamadan oluşur.

* Zihinsel egzersizler: nefes ve gevşeme teknikleri aracılığı ile doğru psikolojik tavırlar kazanmak.

* Fiziksel egzersizler, nefes egzersizleri: yüksek seviyede stres ve gerginliğe dayanmalarını sağlamak için sinir, kas ve bez sistemlerini yenilemek.

* Sağlık kazandıracak besinlerin alınması ve atıklarının doğal atılımını teşvik etmek.

Bütün bu egzersizlerin ortak özelliği ise her egzersizin bedenin belli bir bölgesindeki tüm kasları ve eklemleri harekete geçirmesidir.

Hadi gevşeyelim biraz

Rahatsız edici uyarıcılar dikkatini dağıtıyor. Kaygılar seni esir alıyor… Eyvaaah!!! Ne olacak şimdi, bunlardan nasıl kurtulacağım?

Tabii ki yoganın nefes ve gevşeme egzersizleriyle…

Nefes egzersizleri; tüm dokulara daha çok oksijen sağlayarak seni rahatsız edici uyarılardan uzaklaştırıp soluma sisteminin üzerine sakinleştirici bir etki yapar. Kontrol ve kendine güven duygusu kazanmana yardım eder.

Bu sayede artık tümüyle dış etkenlerin merhametine kalmadığını, güvenebileceğin içsel kuvvetlerinin olduğunu kavramaya başlarsın.

Yoganın nefes egzersizlerini düzenli bir şekilde uygulamayı başarırsan sağlık açısından birçok avantajın olur. Mesela astım gibi soluma rahatsızlıklarının temelinde bulunan sıkıntıyı geçirmek için yoga çok elverişli bir vasıtadır.

Peki, fiziksel egzersizlerin bana ne faydası olacak?

Yoga egzersizleri sayesinde öğrenmiş olduğun yanlış kas hareketlerini bırakacaksın ve tüm vücudunun uyumlu çalıştığını göreceksin.

Sanayileşmiş toplumlarda insanlar oturarak çok zaman harcadığı için (işte, arabada, televizyon başında) beden körelmeye başlar.

Bedenini yıllarca gerçek anlamda kullanmadıysan yoga egzersizleri sana çok faydalı olacaktır. Çünkü bu egzersizler, kas - iskelet kondisyonunu kuvvetlendirici egzersizler içerirler.

Bunun yanı sıra “dağınık” düşünmeye karşı koyma, sakinlik ve kontrol kazanman için de mükemmeldirler.

Yoga egzersizlerine hazır mısın?

Yoga yapmak için önce hareket etmene ve rahat soluk almana izin veren bol ve rahat giysiler giymelisin. Gözlük, saç bandı, takı gibi aksesuarlar takmamalısın.

Yoga çalışmaya başlamadan önce mesane ve bağırsaklarını boşaltmalısın. Ağzının ve burnunun temiz olması da önemli. Eğer istersen, egzersize başlamadan önce ılık bir duş almak senin için çok iyi olur.

Yoga yaparken çalışma zamanı da önemli.

Egzersizleri her gün veya en azından, her iki günde bir, aşağı yukarı aynı zamanda yapmaya çalış.

Bu egzersizleri sabah yaparsan yatakta geçirdiğin saatlerin sana verdiği tutukluk ve mayışıklık azalar; gün içerisinde daha enerjik olursun. .

Akşamları çalışmak da hoş bir yorgunluk verir ve derin uyumanı sağlar.

Eğer fiziksel egzersizleri yapmadan en az 15 dakika önce nefes egzersizleri de yaparsan bu senin için çok faydalı olacaktır.

Yoga egzersizlerini yaparken miden mutlaka boş olmalıdır. Yemek yediysen, en az iki veya üç saat geçtikten sonra yoga yapmaya başlamalısın.

Yoga egzersizini yapacağın yere giderken bütün endişelerini ve pişmanlık, korku, asabilik gibi negatif duygularını geride bırakmalısın.

Gözlerini kapayıp bir - iki dakika hareketsiz durman gerekir. Yoga yaparken amaç bedenini sessizleştirme ve zihnini olağan meselelerden uzaklaştırmaktır.

Yoga yapacağın yeri seçerken dikkat edeceklerine gelince. Mekan;

•    Yumuşak ışıklı, sessiz ve havadar olmalı.
•    Kimse tarafından rahatsız edilmeyeceğin bir yer olmalı.
•    Yüzeyi düz olmalı. Eğer yerde halı yoksa o zaman kaymayan bir yaygı / mat sermelisin. Mümkünse bahçede bir yaygının üzerinde çalışman çok iyi olur.

Yoga yapmaya başlarken işe önce ısınarak başlamalısın ve bütün dikkatini yaptığın egzersizlere vermelisin. Egzersiz yaparken burun deliklerinden sürekli solumalı, nefesini tutmamalısın. Bu çalışan kaslarına oksijen gitmesini sağlar ve yorgunluğa neden olan maddelerin atılmasına yardımcı olarak gerginliğini de azaltır.

Egzersiz sonrası;

•    Yaptığın egzersiz kısa da olsa, sonrasında mutlaka gevşe…
•    Egzersizden sonra en az yarım saat birşey yememeye çalış.
•    Egzersiz yaptıktan onbeş dakika sonra bir banyo ya da duş alabilirsin.
•    Bir doktora danış…

Yoga egzersizlerine başlamadan önce bir doktora kontrol olmanda ve onun iznini almanda fayda var. Çünkü bazı egzersizler, bazı hastalıklar için tehlike yaratabilirler.

Meditasyonla rahatla…

Huzursuzsun! Zihnin belli bir düşünceye takılmış, bir türlü kafanı rahat ettiremiyorsun… O halde; meditasyonla zihnini gevşetip, dinlendirmelisin. Doktorlar meditasyon halini “dinlendirici uyanıklık” diye adlandırıyorlar ve hastalarına çeşitli sağlık sorunlarının çözülmesi için gittikçe daha çok meditasyon yapmalarını öneriyorlar.

Düzenli meditasyon uygulaması, sinirsel gerginliklerinin çözülüp giderilmesinde sana çok fayda sağlayacaktır. Bunun sonucu olarak da; daha önceleri can sıkıcı olan şeyler etkilerini kaybetmeye, sen de daha rahat olmaya başlarsın. Kendine daha fazla güvenir ve daha üretken olursun.

Peki meditasyon nasıl fayda sağlar?

Meditasyon esnasında hem oksijen tüketimi, hem de karbondioksit çıkışı dengeleri bozulmaksızın azalır. Kalbe yüklenen iş azalır, kalp ve soluma yavaşlar. Böylece derin bir gevşeme hissedersin.

Bedenin metabolizması yüzde yirmi oranında düşer ve kandaki laktik asit yüzde otuz üç oranında azalır. Bu durumda elektro çekimi yapılıp beyin dalgalarına bakıldığında, alfa dalgalarında olağan dışı bir artış görülür. Bu da beynin uyanık fakat mükemmel dinlemiş olduğuna işaret eder.

Acaba meditasyona hazır mısın?

Meditasyonun başarılı olmasını istiyorsan yirmi dakika kadar “sessizce oturma ve gevşeme” hareketini yapmalısın.

Meditasyonu her zaman yemekten önce yapman gerekir. Yirmi dakika kimsenin seni rahatsız etmeyeceği, sessiz bir yer seçip rahatça oturmalısın. Ellerini kucağına, dizine veya bir sandalyenin koluna dayayıp gözlerini kapamalı; bedenini baştan aşağı gevşetip düzenli solumalısın.

Meditasyonu günde en az bir, tercihen iki kez yapmalısın. Önce beş - on dakika ile başlayıp, yavaş yavaş bunu yirmi dakikaya çıkartmalısın.

Yoga duruş ve hareketlerine gelince;

Yoganın duruş ve hareketleri, diğer egzersizlerden birçok yönden farklılık gösterir.

Yoga egzersizlerinde ağır ağır hareket edilir ve alınan durumda birkaç saniye kalınır.

İleri yoga çalışmalarında bazı hareketler, birkaç saniyeden yarım saate kadar kımıldamadan durmayı gerektirir. Soluk alıp verme, yapılan hareketlere uydurulmalıdır. Yoga hareketleri vücudun her bölümünü çalıştırır. Yalnız kas ve eklemler değil; iç organlar, salgı bezleri, kan dolaşımı ve soluk alma sistemi de yarar görür.

Yoga hareketleri bale yapar gibi yumuşak ve uyumlu olmalıdır. Hareket ağır ağır yapılmalı, gereken yerde durulmalıdır. Hareketi birden ve hızla yaparsan bir fayda sağlayamazsın. Yoga yapınca vücudunun zayıf bölümleri de güçlenir. Vücudun canlanır ve zindeleşir.

Yoga hareketleri sistemli olduğu için, vücut hareketler sırasında sağ sol, ön arka ve tepeden tırnağa olmak üzere dengeli çalışır ve simetrik bir hal alır.

Bazı hareketler vücudu gevşettiği için, yoga, sinirler için çok yararlıdır; insanın rahat uyumasını da sağlar.

“Bel kemiği ne kadar esnekse, o kadar gençsiniz.” Bu yoganın unutulmaması gereken önemli bir kuralıdır. Yoga hareketlerinin en faydalı yanlarından biri belkemiğini çalıştırmasıdır. Sinir sistemlerinin bir bölümü belkemiğine bağlıdır, ayrıca bel kemiği vücudun desteğidir ve başın ağırlığını taşır. Sağlam ve esnek bir sırt, insanın sağlıklı kalmasına yardım eder.

Yogayı diğer egzersizlerden ayıran önemli başka bir faktör de yoga egzersizleri için vücudun güçlü, sağlam ya da esnek olması gerekmediğidir.

Yoga çalışmaları sayesinde, vücut, kısa süre içerisinde güçlü, sağlam ve esnek olacaktır.

Eğer bugüne kadar hiç egzersiz yapmadıysan başlangıçta çok dikkatli olmalısın. En hafif hareketleri, vücudunu hiç zorlamadan yapmalısın. Eğer basit hareketlerde bile belkemiğin, kasların ve eklemlerin zorlanıyorsa hemen durmalısın.

Bu arada kalp, sırt, kas veya kemiklerinle ilgili bir sorunun varsa mutlaka doktorunla konuşmalısın.

hürriyetten alıntıdır