Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: İŞ YAŞAMINDA ÖZGÜVEN  (Okunma sayısı 2961 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı duygupadr

  • Üye
  • *
  • İleti: 132
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
İŞ YAŞAMINDA ÖZGÜVEN
« : 15 Ocak 2008, 13:55:42 »
                    İŞ YAŞAMINDA ÖZGÜVEN


Değiştirmek İstedikleri

• Çekingenlik
• Karamsarlık
• Hayır diyememek
• Stres, Etkileri ve Çözüm Yolları
• Uyku bozuklukları
• Sinirlilik
• Acelecilik
• Gerginlik
• Takıntılar
• Geçmişin Olumsuz Etkilerinden Kurtulmak
• Gelecek Kaygısı


Geliştirmek İstedikleri

• Özgüven Geliştirme
• Kendini Tanıma
• Motivasyonun gücü
• Özdeğer Geliştirme
• Özel Hayat-İş hayatı ayrımı
• Hayatın anlamı
• Girişimcilik
• Liderlik

       Bir iş adamı: “Hocam biraz önce bir iş adamıyla öz güven çalışmanızdan bahsettiniz Öz güven eksikliği iş yaşamında genel olarak nasıl yahut hangi konularda ortaya çıkıyor?

       Cevap: Öz güven eksikliği, iş yaşamında genellikle çekingenlik, risk alamama, büyük düşünememe, yetki verememe, sorumluluk alamama, kaygı, stres, kendini rahat ifade edememe, gerginlik, topluluk karşısında konuşamama, ikna kabiliyetinin azlığı gibi sorunlara yol açar.

       Bununla ilgili somut örnekler vermek istiyorum.

       100 koyunu otlatabilecek öz güvene sahip olan bir çobana 10 koyun verirseniz, o çoban 10 koyunu çoğaltarak 100 koyuna çıkarır. 10 koyun otlatabilecek bir çobana 100 koyun verirseniz, o çoban, gergin, stresli, kaygılı olduğu gibi kaybede kaybede koyun sayısını 10'a indirir.

       Bir başka örnek verirsek, aynı bilgiye ve aynı beceriye sahip iki kişiye birer işletmenin yöneticiliğini teslim etsek, öz güveni yüksek kişi başarısını nasıl arttıracağını, ve işini nasıl geliştireceğini, ne yenilikler yapması ve ne projeler üretmesi gerektiğini düşünür. Yani kendisini gelişmeye odaklar. Öz güveni yüksek kişi, içinde güçlü bir motivasyon, umut, girişimcilik duygusu hisseder, işinden ve hayattan zevk alır, işini geliştirir.

       Öz güveni eksik kişi ise, zarar etmemeye odaklıdır. Beyninde iflas etme, zarar etme görüntüleri vardır. Kaygılıdır, gergindir, streslidir, umutsuzdur. Büyük düşünemez, yeni projeler üretemez, risk alamaz, cesur davranamaz, kimseye yetki veremez çünkü kendisine güvenmediği için başkalarına da güvenemez. Detaylarda boğulur.

       Yaptığım çalışmalarda, “Bilgim var, becerim var, param var, her türlü imkanım var, buna rağmen işimi bir türlü ilerletemiyorum” şikayetiyle gelen iş adamlarında genellikle güven eksikliği çıktı.

       İç dünyalarında gerekli düzenlemeleri yapıp, öz güvenlerini arttırdığımda güçlü bir motivasyonla, istikrarlı bir şekilde işlerini geliştirdiklerini gördüm.

       Öz güven, bir arabanın motoru gibidir. Motor ne kadar güçlü olursa verim o kadar fazla olur. Bir insanda öz güven ne kadar yüksek olursa, o insan o kadar başarılı olur.

       Yaptığım çalışmalarda, her insanda mükemmel bir güç ve öz güven potansiyeli olduğunu gördüm. Kimi insanlarda, çocuklukta aşırı eleştiri ve negatif deneyimler veya kimilerinde de iflas, kandırılmalar ve baskılar gibi sebeplerle bu potansiyelin azaldığını gözlemledim. Bu negatif telkin ve deneyimler, iç dünyamıza (bilinçaltımıza) yerleştiği için kişi kendi kendine ne kadar çok “Güvenmeliyim” dese de kendisine güvenmesi çok zordur ve hayli uzun zaman alır.

       45 yaşında bir iş adamıyla çalışmıştık. Kendini ifade edememe, kontrolsüz öfke patlamaları ve gerginlik gibi sorunları vardı. Kendi tabiriyle, mesleğinde çok iyi olduğu hâlde kendini rahat ifade edememekten dolayı işinde ilerleyemediğini düşünüyordu. Sebeplerine baktığımızda çocukken babasının yaptığı baskılar ve aşağılamalar çıktı. Babasının başarılı olması için çok zorlaması ve en ufak hatasında sert ters tepkiler gösterip aşağılaması ve babasından sevgiyi alamaması gergin bir davranış kalıbı oluşturmuş. Bu gerginlik de kendisini rahat ifade etmesini zorlaştırıyor ve öfke patlamalarına sebep oluyordu.

        İç dünyasında, çocukluk dönemindeki baskıların, aşağılanmaların etkisini düzenlediğimizde rahatlamıştı, içindeki huzur yüzünden okunuyordu.

       Yine 50 yaşında bir iş adamıyla çalışmıştık. 10 yıl önce yaşadığı iflastan sonra işlerini toparlamıştı aynı zamanda parası ve pazarı olduğu hâlde işini büyütmekten korkuyordu. İflas döneminde vücudunda çıkmaya başlayan yaralar hâlâ sürüyordu. İflas döneminin olumsuz etkisini iç dünyasında düzenlediğimizde, yaralar, o konuyla ilgili özel bir çalışma yapmadığımız hâlde kendiliğinden geçmişti. Şimdi, o çalışmamızdan sonra açtığı iş yerlerini başarılı bir şekilde geliştirmeye devam ediyor.

       Bir de çok sık karşılaştığım bir sorun var ki insanlar en çok da bunun farkında olmuyorlar. Güvensizliklerini kapatmak için yapmacık bir şekilde güçlü insan profili çiziyorlar. Kişiler ara sıra mecbur kalınca buna ihtiyaç duyarlar, ama bu farkında olmadan yaşam biçimi hâline gelirse o insan hep gerginlik yaşar. Bu gerginlik kişinin üretkenliğini sınırlar. Çünkü üretkenlik, duru bir beyinde rahat gerçekleşir. Oysa gerginlik insanı yorar, insan sıkıntılı durumlarda paniğe kapılır.

       İş dünyasında sık rastladığımız, öz güvenle yakından ilgili bir sorun da, aşırı ego ve hırstır. Egosu kabarmış gururlu insan, hayata, olaylara, insanlara vs. objektif bakamaz. İflas eden beş büyük anonim şirketinin iflas nedenlerini incelediğimde üç tanesinin ana sebebinin yöneticilerinin hırsa ve benliğe kapılmaları olduğunu gördüm.

       Egosu kabarmış kişi, işlerini usulüne uygun bir şekilde takip edemez. İşlerde bir terslik olursa çözmek yerine bağırıp çağırmayı tercih eder. Argo tabirle çabuk dolduruşa gelir. Mantığıyla değil egosuyla karar verir. Egoyla birlikte hırs da olursa hesapsız işlere girer. Etrafındaki insanların uyarılarını kolay kolay dinlemez.

       “Hırs yelkenliyi götüren rüzgara benzer. Rüzgar az olursa yelkenliyi götürmez, çok olursa yelkenliyi devirir.” Voltaire

       Genellikle biz, hırsla motivasyonu karıştırırız. Motive olmuş kişide duygu ve mantık dengededir. Tatlı bir heyecan hisseder. Aşırı hırslı kişi gergindir. Objektif bakamaz, alternatif düşünme becerisini sınırlar Çok çalışır, az üretir. İşin kötü yanı ise, bu kişiler, egosunun ve hırsının da çok farkında değildir ve kimse de onlara kolay kolay egosunu göstermeye cesaret edemez.

       Öz güven geliştirmek için neler yapmak gerekir?

- Kendimizi sevmemiz, kendimizle barışık olmamız, kendi değerimizin farkında olmamız bize güç verir.
- Kendimizi tanımamız, yani güçlü yönlerimizi bilmemiz, güçlü yönlerimize odaklanmamız, zayıf yönlerimizin de farkında olmamız bize güç verir.
- Bizi motive eden açık, net ve kesin hedeflerimizin olması bize güç verir.
- Geçmişteki hatalarımıza birer deneyim gözüyle bakmamız bize güç verir.
- Kendimizi, ideal kendimizle veya rakiplerimizle kıyaslamak yerine geçmişteki kendimizle kıyaslarsak yani ne kadar mesafe katettiğimize bakarsak, kendimizi daha güçlü hissederiz.

        İnsan, eğer yeterince kendini sevemiyor, kendiyle barışamıyor ve kendisinin değerli olduğuna inanmıyorsa, güçlü yönlerini göremiyor yahut zayıf yönlerini görmekten kaçıyorsa, hedef belirlemekten çekiniyorsa, geçmişteki negatif deneyimlerinin etkisinden kurtula-mıyorsa, kendisini sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsa, iç dünyasında sınırlamalar (iç engeller) var demektir.

       Bir uzmana başvurmanızı öneririm. Böyle bir durumda NLP'nin kişiye ve soruna uygun yöntemleriyle o insanın iç dünyasına girilir ve kısa zamanda düzenlemeler yapılır ve insan istediği ruh hâline kavuşur.

Kaynak:Pozitif Gelisim Enstitüsü
Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony - Gandhi