Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Mahatma Gandhi  (Okunma sayısı 2837 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı duygupadr

  • Üye
  • *
  • İleti: 132
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Mahatma Gandhi
« : 13 Aralık 2007, 18:59:51 »
Mahatma Gandi:Mohandas Karamchand Gandhi (Hintçe: मोहनदास करमचंद गांधी,) (d. 2 Ekim 1869 – ö. 30 Ocak 1948), Hindistan'ın ruhani ve siyasi önderidir.

Mahatma (büyük, yüce ruh) adını çok sonradan alan Gandhi, Hindistan'ın Britanya İmparatorluğu'ndan bağımsızlık kazanma mücadelesinin lideridir. Hayatı boyunca şiddet ve terörizmi reddetmiştir. Bir suikast sonucu öldürülmüştür. Pasifizm akımının en önemli figürüdür.

Türk Kurtuluş Savaşı'nı desteklemiş ve Atatürk'ün fikirlerinin 3. dünya ülkeleri için yol gösterici olduğunu söylemiştir.

Hayatı boyunca şiddete karşı çıkmıştır. Her zaman bağımsız, Hindu ve Müslümanların birlikte yaşadığı bir Hindistan hayal etmiştir. Ancak Hindu ve Müslümanların Hindistan ve Pakistan şeklinde ayrılmasına engel olamamıştır. Bağımsızlık mücadelesi içerisinde Hindistan halkının gösterdiği şiddeti engellemek için ölüm orucu tutmuş ve ancak şiddet sona erdiğinde oruç tutmayı bırakmıştır.


 İlk yaşamı : Gandhi 1876Gandhi 1869 yılında Hindistan'ın kuzeybatı bölgelerinden biri olan Gucerat Eyaletine bağlı küçük bir liman şehri Porbandar'da dünyaya geldi. Babası küçük bir prensliğin veziri olan, orta kastlardan tüccar kastındandır. Gençken Caynacılıktan etkilendi. Animsa hayat felsefesi oldu. 14 yaşındayken yaşıtı Kasturbai ile evlendi. 1891 yılında Hukuk eğitimi görmek için Londra'ya gitti. Burada keman çalmayı ve Fransızcayı öğrendi.

1893'te genç bir avukatken Güney Afrika'ya çağırıldı. Binlerce Hintli burada sözleşmeli olarak çalışıyordu. İngiliz ve Boerlerin, zenci ve hintli insanlara uyguladıkları ırk ayrımını gördü. Bunun için yoğun mücadeleler verdi. 1894'te Natal hükümeti Hintlilere yasama meclisine üye seçme hakkı verdi. İmza kampanyaları başlatarak Natal Hint kongresini kurdu. Hintli topluluğu örgütlemek üzere Durban'da kurduğu çiftlikte çilekeşliği, perhizi ve orucu şart koştu. 1906'da cinsel ilişkiden vazgeçti, enerjisini manevi kanallara aktarmak istediğini belirtti. Bunun anlamı Brahmaçarya'dır.

 
Tolstoy Çiftliği 1912
 Siyasi çalışmaları : 1914'te Hindistan'a döndü. Ülke çapında tanınmış biri olarak siyasetçilerle temaslar kurdu. Gohale, Tagore ve teozof Annie Besant ile iyi ilişkiler kurmayı başardı. Nisan 1942'de İngilizlere karşı Hindistan'ı efendi gibi terket sloganıyla ayaklanma başlattı. Birçok kongre üyesiyle birlikte tutuklandı. Karısı Kasturbai'de tutuklananlar arasındaydı ve 76 yaşında hapishanede öldü. Gandhi 1944'te serbest bırakıldı. 30 Ocak 1948 tarihinde Yeni Delhi'de aşırı milliyetçi bir hintli tarafından suikastle öldürüldü.

 
Kasturbai ve Gandhi

 İlginç bilgiler : Gandhi soyadı babasının tüccar kastından olmasından gelir ve anlamı bakkaldır.
Vejeteryanlığı asla bırakmadı.
Güney Afrika'da Hukukçu olarak çalışırken 1. sınıf bileti olmasına rağmen yaka paça trenden atıldı.
Durban'da kurduğu çiftliğin adı Tolstoy'dur.
kaynak:vikipedi
« Son Düzenleme: 13 Aralık 2007, 19:11:07 Gönderen: duygupadr »
Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony - Gandhi