Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Siyah poşet kulanımına yasaklar.  (Okunma sayısı 2418 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

janbi

  • Ziyaretçi
Siyah poşet kulanımına yasaklar.
« : 16 Ağustos 2007, 13:33:05 »
Atık maddelerin işlenmesiyle elde edilen ve çoğunlukla pazar esnafının ucuz olduğu için tercih ettiği siyah renkli poşetler, sağlık açısından risk taşıyor. Uzmanlar, kese kâğıdına dönülmesini önerirken, siyah poşetlerin gıda alımında kullanılmamasını istiyor.
 
Atık maddelerin işlenmesiyle elde edilen hastalık riski yüksek naylon poşetlerin insan sağlığı açısından risk taşıdığı, bu tür malzemeler yerine geçmişte yaygın kullanılan geri dönüşümü mümkün kese kâğıdının tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilen siyah renkli naylon poşetlerin kullanımının özellikle kenar mahallelerdeki semt pazarlarında hızla devam ettiğini söyledi. Seyyar satıcı ve pazar esnafının, kaliteli poşetlere nispetle çok daha ucuz olduğu için siyah poşeti tercih ettiğini belirten Göktaş, yetkili kurumlara gerekli tedbirleri almaları için girişimde bulunduklarını ifade etti. Göktaş, ABD ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kâğıt torba kullanıldığını belirterek, "Bu ülkelerde gerek halk ve gerekse ticari işletme sahipleri daha bilinçli olduğu için, naylon poşet kullanımı kesinlikle yok ve aynı zamanda yasak." dedi. Türkiye'de de kese kâğıdından yapılan torbalara 20-30 yıl önce veda edildiğini söyleyen Göktaş, kâğıt torba kullanımını sağlamak üzere örgütlü oldukları 41 ilde bu konuda çalışma sürdürdüklerini anlattı. Mustafa Göktaş, "Çevreciler olarak, hamurla yapıştırılan kese kâğıtlarının özlemini çekiyoruz." dedi. Her türlü naylon poşetin toprağa karışmadan uzun yıllar varlığını sürdürdüğünü belirten Göktaş, şöyle konuştu: "İnsan sağlığı açısından risk taşıyan siyah renkli poşet tüketimi yıllık 260 bin tonu buluyor. Bu oran, birinci sınıf malzemeden yapılan naylon torbalarla birleşince rakam katlanıyor. ÇETKODER olarak, bu tür malzemeler yerine kâğıt poşet kullanımının yaygınlaşması gerektiğine inanıyor, bunun için 15 yıldır çaba harcıyoruz. Aynı zamanda, halkın bilinçlenmesi konusunda üzerine sorumluluk düşen kurum ve kuruluşların da çalışma yapmasını bekliyoruz."

Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hunay Evliya da çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin, gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini söyledi. Bu tür atıklardan elde edilen malzemelere ağırlıklı olarak pazarlarda rastlanıldığına dikkati çeken Evliya, şunları söyledi: "Özellikle ev hanımları, mutfak ihtiyaçlarını karşılamak üzere gittikleri semt pazarlarında aldığı gıda maddelerini bu tür torbaların içine doldurulmasına karşı çıkmalı. Bu ürünler sadece atıkların toplanmasında kullanılmalı. Bu tarzdaki poşetler çok iyi temizlenmeden geri kazanıldığı için bazı hastalık oluşturucu mikroorganizmalar içerebilir."

http://www.gidabilimi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=652&Itemid=1

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından başlatılan ve Türkiye'de bir ilk olan siyah naylon poşet kullanım yasağı Büyükçekmece'de uygulanmaya başlandı. Zabıta ekipleri ellerindeki bildirileri pazarcı ve esnaflara dağıtarak konu hakkında bilgi veriyorlar. Denetim sırasında halen ellerinde siyah naylon poşet bulunduran esnaf ve pazarcılardan poşetler toplatılmaya da başlandı. 10 gün boyunca yapılacak ve dağıtılacak bildirilerden sonra siyah naylon poşet kullanmaya devam eden esnaf ve pazarcılara cezai işlem uygulanmaya başlanacak.

Bilindiği üzere siyah naylon poşetler tıbbi, evsel plastik atıklardan yapılıyor ve içerisinde sağlığa büyük zararları bulunan kanserojen maddeler içeriyor. Büyükçekmece Belediyesi belediye sınırları içerisinde siyah naylon poşet kullanımını yasaklamıştı.

Alınan kararlardan memnun olduklarını belirten Büyükçekmece esnafı da siyah naylon poşetlerin zararlarını öğrendikten sonra bu poşetleri bir daha almayacaklarını söylediler.


http://www.bcekmece.bel.tr/index.php