Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: 81 YAŞINDA AMUDA KALKTI, Yıldız Kenter ..  (Okunma sayısı 4297 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

derya99

  • Ziyaretçi
81 YAŞINDA AMUDA KALKTI, Yıldız Kenter ..
« : 20 Nisan 2010, 16:36:54 »
81 YAŞINDA AMUDA KALKTI

 
Türk tiyatrosunun en büyük sanatçılarından biri Yıldız Kenter. Tiyatro aşkını ‘Kraliçe Lear’ ile yeni kuşaklara taşımaya devam ediyor. Üç kişi arasında geçen oyunda, 81 yaşındaki sanatçı amuda bile kalkıyor.

Sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, 100’ün üzerinde sergilediği oyunla Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biri olan Yıldız Kenter, şimdi de Türkiye’de ilk defa sahnelenen “Kraliçe Lear” ile sahnede. Yaşlanmak ve bunun çeşitli bedelleri; kuşak farklarından çıkan çatışmaları ve beraberinde komik ve dokunaklı durumları konu alan oyunun galası, pazartesi günü Kenter Tiyatrosu’nda.
Oyun vesilesiyle Yıldız Kenter’in sanat hayatı ve gelecek projeleri hakkında görüşlerini almak için bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bu oyunu Türk izleyicisiyle buluşturmaya nasıl karar verdiniz?
Kanada’da yaşayan İzmirli bir seyircim oyunu izleyerek bana haber verdi. Hemen teksti okudum ve konuyu sevdim. Oyunda yaşlılığın gençlikle büyümesi, umarsız gençliğinse bir ihtiyarla hayatı tanıyıp umudu keşfetmesi anlatılıyor.

 Siz de kuşak çatışması yaşıyor musunuz?
Yaşamıyorum çünkü ben hep gençlerden yana bir insan oldum ve gençlerle yaşadım. Onlar benim içimdeki genci diri ve aktif tuttular. Hem sanatçı ihtiyarlamaz. Sanatçı her yaşını sırtında, yüreğinde ve kafasında taşır. Kendi yaşlarımdan başka bir sürü insanı da barındırıyorum içimde.

Kral Lear’da olduğu gibi çevreniz tarafından pohpohlanıldığınızı düşünüyor musunuz?
Hayır. Ben çok pohpohlanan bir insan olmadım çünkü ben artist değilim; tiyatrocuyum. Artistliği asla küçümsemiyorum. Oyunda dediğim gibi ‘yanlış anlaşılmak’ istemiyorum. Ben bir tiyatro oyuncusu olmaya çalıştım. Bedenimi, kafamı, duygularımı direkt kontrolüm altına alıp; sahnede değerlendirmeye çalıştım.

Bir tiyatrocu olarak hiç ailenizi ihmal ettiğiniz oldu mu?
İhmalkârlık yapmışımdır herhalde. Kızımla istediğim kadar beraber olamadım. Ömrünün büyük bir kısmını dışarıda geçirdi. Ben kızımı hep özleyerek yaşadım.

Sahneyi Devlet Tiyatroları’yla (DT) paylaştığınız için provalarda hiç sorun yaşadınız mı?
Sahneyi DT’le paylaşmamız iyi bir anlaşma oldu. Ama provalara başladığımızda sahneyi kullanamama sıkıntısı çektik. “Cimri” ve “39 Basamak” yeniden sahneleniyor ve 15 gün devlet tiyatrosuyla sahneyi paylaşıyoruz. Onlara da sahne vermek gerekti. O bakımdan bu oyunun çok turnesi olacak.

Oyunlarınızda seyirciyi şaşırtmayı seviyorsunuz. Başka hangi projelerde göreceğiz sizi?
Yerli bir oyun oynamak istiyorum. Bizim koşullarımızda yetişmiş Anadolu’nun neresinden olursa olsun bizden bir kadını canlandırmak istiyorum.


“Yoga yapıyorum!”Amuda kalktığınız sahne müthiş. Bu enerjiyi nerden alıyorsunuz?
Enerjimi tiyatrodan alıyorum öncelikle. Öte yandan her sabah jimnastik yapıyorum.  Zaman zaman da yoga
 fırsatım olduğunda mutlaka yürürüm ve yüzerim. Ama havuzda yüzemediğimden yüzme zamanım limitli; yaz aylarında ve denizde yüzebiliyorum. İnce kalmış olmamın da avantajı var tabii.

Özel bir diyet uyguluyor musunuz?
Acıktığımda ne konursa yerim. ama yağlı şeyleri tercih etmem.  Sebze ağırlıklı besleniyorum..


GENÇ TİYATROCULARA TAVSİYELER
Kenter, Koç Üniversitesi’nde ‘World Theater / Dünya Tiyatrosu’ adında seçmeli bir ders verriyor. ‘Kraliçe Lear’da gençliğini canlandırması için 17 yaşındaki Sedef Şahin’i seçen Kenter’in yeni tiyatroculara tavsiyeleri var:
“Gençlerin Bu işe aşık olmaları lazım. Ben öğrencilerime evvela ‘kendinizi tanımayı öğreneceksiniz’ diyorum. İnsanın hayatında, kafasında bir Mevlana vardır. Bu işin mistik bir yönü vardır. “

 


Röportaj: Mine ÖzdemirFotoğraf: Ercan Arslan

Çevrimdışı kurt e. inhan

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 1212
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: 81 YAŞINDA AMUDA KALKTI, Yıldız Kenter ..
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2010, 11:00:39 »
MaşAllah...müthiş bir kadın..
Kurt E. İnhan

derya99

  • Ziyaretçi
Ynt: 81 YAŞINDA AMUDA KALKTI, Yıldız Kenter ..
« Yanıtla #2 : 26 Nisan 2010, 22:54:36 »
inş...

Çevrimdışı kurt e. inhan

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 1212
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: 81 YAŞINDA AMUDA KALKTI, Yıldız Kenter ..
« Yanıtla #3 : 27 Nisan 2010, 08:01:35 »
Natalie hn..sizde müthişsiniz..
Kurt E. İnhan