Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: AŞK YALNIZCA TECRÜBE EDİLEBİLİR  (Okunma sayısı 1124 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nermin

  • Üye
  • *
  • İleti: 310
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
AŞK YALNIZCA TECRÜBE EDİLEBİLİR
« : 27 Ağustos 2009, 23:05:09 »
Aşkın ne olduğunu tanımlayamam çünkü aşkın bir tanımı yoktur. O doğum gibi, ölüm gibi, Tanrı gibi, meditasyon gibi tanımlanamaz olanlardan biridir. O tanımlanamaz olanlardan bir tanesidir; onu tanımlayamam. “Aşk budur” diyemem, onu sana gösteremem. O görülebilen bir şey değildir. O parçalara bölünemez, analiz edilemez; o yalnızca tecrübe edilebilir ve o tecrübe aracılığıyla onun ne olduğunu bilirsin. Ancak sana onu tecrübe etmenin yollarını gösterebilir.

İlk adım anne babandan kurtulmaktır. Ve bununla anne babana karşı saygısız ol demek istemiyorum, hayır. Bunu söyleyecek en son kişi benim. Fiziksel anne babandan kurtulman gerektiğini söylemiyorum, demek istediğim şey, içerdeki anne baba seslerinden, içindeki programdan, içindeki kasetlerden kurtulman gerekiyor. Sil onları…ve şayet manevi varlığındaki anne babandan kurtulduğunda özgür hale gelmek seni şaşırtacaktır. İlk kez anne baban için şefkat hissedebileceksin, aksi takdirde edemezsin; öfkeyle dolu kalacaksın.

Her insan anne babasına karşı öfkeyle dolu hisseder. Onlar sana bu kadar zarar vermişken nasıl kızgın olmayacaksın. Ve onlar sana bilerek zarar vermemişlerdir; onlar senin için hep iyi olanı dilemişlerdir, onlar senin iyiliğin için her şeyi yapmak istemişlerdir. Fakat ne yapabilirler ki? Bir şey sadece onu istemenle gerçekleşmez. Sadece iyi dileklerle hiçbir şey olmaz. Onlar iyi niyetliydi, bu doğru; buna hiç şüphe yok. Her anne baba hayatın tüm mutluluklarına çocuklarının sahip olmasını ister. Ancak ne yapabilirler ki? Onlar kendileri hiçbir mutluluğu tanımamışlardır. Onlar robotturlar. Ve bilerek ya da bilmeyerek; isteyerek ya da istemeden onlar çocuklarının er ya da geç robotlara dönüşeceği bir atmosfer yaratacaklardır.

Şayet bir makine değil bir insan olmak istersen anne babandan kurtul. Ve dikkatli olman gerekecek. Bu zor iştir, çetin bir iştir; onu hemen beceremezsin. Davranışlarında çok dikkatli olmak zorunda kalacaksın. Annen oradayken, senin aracılığınla iş görürken izle ve gör: Bunu bırak, ondan uzaklaş. Annenin hayal bile edemeyeceği tamamıyla yeni bir şey yap. Örneğin erkek arkadaşın gözlerinde büyük bir hayranlıkla başka bir kadına bakıyor. Şimdi ne yaptığını izle. Baban başka bir kadına baktığında annenin yapacağı şeyin aynısını mı yapıyorsun? Eğer bunu yaparsan aşkın ne olduğunu asla bilemeyeceksin, sadece bir hikâyeyi tekrar ediyor olacaksın. O farklı aktörler tarafından oynanan aynı oyun olacaktır, hepsi bu; aynı kokuşmuş oyun yeniden ve yeniden ve yeniden oynanıyor. Bir taklitçi olma. Ondan kurtul. Yeni bir şey yap. Annenin aklının ucundan bile geçmeyen bir şey yap. Babanın aklının ucundan bile geçmeyen yeni bir şey yap. Bu yenilik senin varlığına getirilmelidir, o zaman senin aşkın akmaya başlar.

O halde gerekli olan ilk şey anne babandan kurtulmaktır.

İkincisi şudur: İnsanlar kıymetli bir eş bulduklarında sevebileceklerini zannederler; saçmalık! Asla birisini bulamayacaksın. İnsanlar sadece mükemmel bir erkek ya da mükemmel bir kadın bulduklarında seveceklerini zannederler. Saçmalık! Onları hiçbir zaman bulamayacaksın çünkü mükemmel ve mükemmel erkekler mevcut değildir. Ve şayet var iseler senin sevgini umursamayacaklardır. Onlar ilgilenmeyeceklerdir.

 

Yaşamı boyunca mükemmel bir kadın arayışı yüzünden bakir kalmış bir adam duymuştum. Yetmiş yaşındayken birisi şöyle sordu: “Seyahat edip durmaktasın; New York’tan Katmandu’ya, Katmandu’dan Roma’ya, Roma’dan Londra’ya arayıp duruyorsun. Bir tane bile mükemmel bir kadın bulamadın mı?”

Yaşlı adam çok hüzünlendi. “Evet, bir seferinde buldum. Bir gün, çok uzun zaman önce mükemmel bir kadınla karşılaştım.”

Soruyu soran kişi, “O zaman ne oldu? Niçin evlenmedin?” diye sordu.

Üzüntülü bir şekilde, “Ne yazık ki o mükemmel bir erkek arıyordu” dedi.

Ve şunu aklında tut, iki varlık mükemmel olduğunda, onların aşk ihtiyacı senin aşka olan ihtiyacınla aynı değildir. Onun bütünüyle farklı bir niteliği vardır.

Senin için mümkün olan aşkı bile anlamıyorsun, bu yüzden sen, bir budanın başına gelen aşkı, yahut Lao Tzu’dan sana akan sevgiyi anlamaya muktedir değilsin; onu anlayamayacaksın.

Her şeyden önce doğal bir olgu olan aşkı anlamalısın. Bu dahi gerçekleşmemiştir. Önce doğal olanı ve sonra da aşkın olanı anlamalısın. Sonra da aklında tutman gereken şey asla mükemmel bir erkek ya da kadın arayışında olmamaktır. Bu fikir de, yani mükemmel erkeği yahut kadını bulmadan mutlu olamayacağın senin aklına yerleştirilmiştir. Bu nedenle de sen mükemmel olanı aramaya devam edersin ve onu bulamazsın, bu yüzden de mutsuzsun.

Çevrimdışı SnowWhite_Queen

  • Üye
  • *
  • İleti: 127
  • Karma: +0/-0
Ynt: AŞK YALNIZCA TECRÜBE EDİLEBİLİR
« Yanıtla #1 : 28 Ağustos 2009, 11:23:52 »
Teşekkürler...