Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: TAO  (Okunma sayısı 1759 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ayman

  • Ziyaretçi
TAO
« : 20 Şubat 2012, 19:20:17 »
Çince bir terim olan Tao veya Dao; Taoizm’in ana ve temel kavramıdır. Türkçe “Yol” veya “Yön” anlamı içermektedir. Derleyicisi Lao Tzu “adını bilmediğim için ona Tao diyorum” diyerek açıklamıştır.
Çin, Kore, Japonya gibi çoğu dogu halklarının düşünce kök ve temelini oluşturan düşünüş biçimidir Tao. Üstadlığı üstadlığa götüren bilgi veya üstadlığın üstadlığı olarakta açıklanmaktadır bazı kaynaklarda… “Varlık var mıdır?” sorusuna “Yoktur” diyen düşüncelerden biridir. Olaylar, dış görüşlerden başka bir şey değildir; her şey görecelidir, aldatıcı dünya varlıktan yoksundur görüşlerini savunur.(2010-11 eğitim öğretim yılı kitabı =>….Lao Tse’nun(lao tuzu)kurduğu bir öğretidir.
”Taoculuk”gerçeğin tüm çeşitliliğine karşılık bir “Tao” olduğunu ve bunun görüntüsünün,maddesinin,biçiminin ve adının olmadığını savunur.Tao’ya göre aldatıcı dünya varlıktan yoksundur.Ona göre tek gerçek Tao’dur.Tao,evrenin düzenidir.Tao,ezeli ve ebedidir.Kişi,tao’ya uyumlu hareket ettiği zaman Tao,söz konusu varlığın karekteri ya da erdemi olur.Taoizme göre,Tao’ya aykırı hareket etmemek gerekir. insan kendi kendisini tanıyınca Tao ve evren ruhu ile birleşir.Görünüşlerdeki bütün çelişkiler Taoda ortadan kalkar.Gözlem ve düşünce ile Tao bilinemez.Bu birleşme mistik bir tecrübe ile olabilir.Tao ile birleşen insan aldatıcı dünyadan uzaklaşarak ölümsüzlüğe ulaşır.

alıntı...
« Son Düzenleme: 19 Mart 2012, 21:30:49 Gönderen: Ayman »