TEMEL KAVRAM VEJETARYENLİK :
Artık toplumumuz vejetaryenlik hakkında bilgi sahibi oldu, bu nedenle pek çok ortamda, vejetaryen olanlara acaip insanlar gibi bakılmıyor ama hala daha tam tanımlamlar yapılmış değil gibi, burada çok özetle genel vejetaryenlik kavramını vermeye çalışalım.
öncelikle şu konuda anlaşalım, vejetaryen olmak veya olmamak tamamen kişisel bir tercihtir. Vejetaryenseniz veya değilseniz neticeleri sizi ilgilendirir, bu nedenle ben vejetayenim diye böbürlenip olmayanları küçümsemek veya et yiyen olup da vejetaryenleri garip kişiler olarak tanımlamanın manası yok. Her ikisi de kişinin kendi seçimi.
Yoga metinleri vejetaryen beslenmeyi önerir, bunun arkasında bilimsel ve yogaya göre ahlaki değerler bulunmaktadır.
Yoga felsefesi bir din olmadığı için vejetaryen olmak ve olmamanın günah gibi yargısal neticeleri yoktur.
YOGA FELSEFESİNE GÖRE GIDA KATEGORİLERİ
Yoga felsefesine göre gıdalar üç bölüme ayırmıştır bunlar; Tamasik gıdalar, Rajasik gıdalar ve Sattvik gıdalardır.
Genel olarak felsefese göre Tamasik ve Rajasik gıdalar tercih edilmemelidir zira bunlar, fiziksel, mental ve duygusal dengeyi bozmaktadır.
Sattvik gıdalar ise enerji, yaratıcılık ve düşünce temizliği verir.
Bunların günlük yaşantıda uygulanmasında zorluklar çekiliyorsa gıda dengesi yapmanın faydaları vardır.
Tamasik gıdalar :
· bayat, az veya fazla olgunlaşmış gıdalar,
· tüm etler, mantar ve sirke,
· donmuş veya konserve gıdalar,
· fazla pişmiş veya tekrar ısıtılmış gıdalar,
· uyuşturucular ve alkol,
Rajasik gıdalar :
· ekşi, acı veya asitli gıdalar,
· kahve, çay, soğan, sarımsak ve yumurta,
· çikolata, beyaz şeker, beyaz un,
· sert baharatlar ve acı biber,
Sattvik gıdalar :
· taze meyva ve sebzeler,
· süt, tereyağı, kuru fasulye gibi bakliyatlar ve bal,
· tam hububat,
· taze meyva ve sebze suları,
· temiz ve taze su
günümüzde sık rastlanan bir beslenme tarzına lakto-vejeteryanlık deniyor bu diyette süt ve süt ürünleri ile yumurta yenmektedir. Yumurta rajasik bir gıdadır.
Bakliyat ve hububat kombinasyonları ve soya ürünleri ise protein ihtiyacını karşılamakla beraber, zihin ve bedene negatif tesirler vermez.
Süt ve süt ürünleri Sattvik olarak tanımlanmıştır zira bu gıdalar, kolay sindirilebilir ve sistemde rahatsızlık vermezler.
Süt bir gıda olarak kabul edilir ve yavaş tüketilmesi önerilir.
Tuzlu ve acılı olmayan kuru yemişler özellikle badem protein açısından tavsiye edilir.
Basitçe Vejetaryenlik çeşitleri
Veganlar: Hayvansal kaynaklı hiç bir ürün (et, balık, tavuk, yumurta, süt, peynir) yemezler. Beslenmeleri tahıl, meyve, sebze, baklagiller, tohumlar ve fındık-fıstık bazlıdır.
Lakto-Ovo Vejetaryenler: Et yemezler. Süt ürünleri ve yumurtayı kullanırlar.
Lakto Vejetaryenler: Et, balık ve yumurta yemezler. Süt ürünlerini içeren vegan beslenmedir.
Ovo Vejetaryenler: Et, balık, süt ürünleri yemezler. Yumurta içeren vegan beslenmedir.
Pesko Vejetaryenler: Et ve tavuk yemezler. Balık, süt ürünleri ve yumurta yerler.Balık satvik gıdadır.
Yarı Vejetaryenler: Sadece kırmızı et yemezler.
Meyve ile beslenenler (fruitarianlar): Sadece botanik olarak meyve grubuna giren sebze ve meyvelerle beslenirler. Tüketilerek tohumlarını yayan bitkileri kullanırlar.
yogaturk alıntıdır