Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: DURUŞLAR  (Okunma sayısı 2171 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 453
  • Karma: +0/-0
DURUŞLAR
« : 09 Mayıs 2010, 23:18:17 »
Yoga çalışmalarına her zaman bir öğretici nezaretinde başlamak ve iyice öğrenene kadar da bu şekilde devam etmek gereklidir. Asana'ları uygulamak için öncelikle ısınma hareketlerinin yapılması ve diğer temel esasların bilinmesi gereklidir.

Hatha yoga duruşlarına ASANA adı verilir, kelime manası itibarı ile "rahat duruş, hoş duruş, latif poz" olarak ifade edilir.

Hatha yoga ASANA'ları koordine edilmiş beden pozları ve nefes tekniklerinin fizik beden, zihinsel yapı ve ruh varlığı üzerindeki tesirlerini belirli konsantrasyonlar ile deneyimlemektir...

Maalesef bugün batıda uygulanmakta olan Hatha yoga çalışmalarında Asana’ların çok önemli değerleri olan zihinsel ve sübtil planlar atlanılmakta ve yalnızca bir nefes veya beden tekniği olarak çalışmalar yapılmaktadır.

Gerçek bir Hatha yoga çalışması bu şekilde olmalıdır.

 

Asana'lar bedensel formun en iyi şekilde yapılandırılması ve onun kendi bünyesine uygun olarak en mükemmel biçimi alması bakımından en değerli çalışmadır.

Hatha Yoga bilimi insan varlığını en basit anlamda üç boyutta inceler bunlar; fizik, zihin ve ruh planlarımızdır.

Hatha yoga üç planın en dengeli şekilde uyumluluğunu temin eder, tüm Asanaların temel amacı adı geçen planlarımızın evrenle uyum içerisinde dengelenebilmesi böylece varlığımızın yüceltilmesidir.

Bilinmesi gerekir ki Hatha Yoga yalnızca jimnastik hareketleri değildir.

Her asana varlığımızda mevcut olan bir veya birkaç chakrayı ve nadilerimizi uyarır besler açar ve dengeler.  . Bu asananın sübtil plandaki değerlerinden biridir. 

Fizik planda ise her bir asana kendi grubuna göre fizik yapımızı mükemmel şekilde dengeler, esnetir, açar, katı ve sert haldeki kas yapılarını gerektiği zaman sertleşecek şekilde uzun ve esnek hale getirir.

Hatha yoga çalışmaları bir zayıflama yöntemi değildir de ancak elbetteki vücudumuzun bu şekilde esnetilmesi onun gereksiz dokulardan kurtulmasını ve böylece mükemmel bir şekil almasını temin eder.

Değişik uygulamalar ve varyasyonları ile pek çok asana bulunmaktadır. Bunlardan bazıları temel pozlardır. Her Hatha yoga okulu ve sistemi hatta aynı sistemin değişik hocaları tarafından uygulamanın değişik yorumlandığı görülür ancak temel duruş ve amaç asla değişmemektedir.

Asana uygulamaları genellikle basit pozlardan başlanılarak geliştirilmeli, uygulama sırasında kişi ne kendisi nede başkaları ile yarış içinde olmamalıdır. Asana sizin kişisel dostunuzdur, o başkalarına gösteriş yapmak için kullanacağınız bir araç değildir. Bu şekildeki uygulama Yoga’nın etiğine aykırıdır. 

Asana'ların diğer biz özelliği ise varlıksal yapımızın her planını dengelemesidir, özellikle fizik ve zihin yapımız mükemmelce dengelenecektir.

Konsantrasyon kabiliyetimiz en iyi şekilde artacaktır.

alıntı


Beyz

  • Ziyaretçi
Ynt: DURUŞLAR
« Yanıtla #1 : 11 Mayıs 2010, 09:50:35 »
 ;n