Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: OKUL KANTİNLERİ  (Okunma sayısı 5499 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zekiye

  • Ziyaretçi
OKUL KANTİNLERİ
« : 30 Nisan 2009, 01:15:31 »
elma,armut,muz,kivi....gibi taneyle meyve ve sebze satılan okul kantinleri hayal ediyorum....
içeriği belli olmayan peynirlerle yapılmış tostların ve hamburgerlerin yerine yulaflı ve diğer sağlıklı besinlerle yapılmış kurabiye veya ekmeklerin satıldığı okul kantinler hayal ediyorum....
incir,üzüm,kayısı,günkurusu,fındık ve ceviz gibi faydalı gıdaların satıldığı okul kantinleri hayal ediyorum....
kolanın ve cipslerin yasak olduğu okul kantinleri hayal ediyorum...

ne dersiniz arkadaşlar çok zor olmasa gerek...

sevgiyle kalın ;n

Beyz

  • Ziyaretçi
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2009, 08:21:59 »
Çok güzeeeel Zekiye'cim.

Çok zor olduğunu/olacağını düşünmüyorum. Birkaç sene öncesi ile şimdiyi kıyasladığımda, şirket içinde büyük gelişmeler yaşıyoruz, tabi ki çok mutluluk verici.

Bu konuda duyarlı insanların olduğunu, gün geçtikçe arttığını ve bizlerin de bu duyarlılık ile yol göstereceğimize eminim.

Sevgiler,

derya99

  • Ziyaretçi
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2009, 09:32:13 »
AHH Zekiye..öyle güzel konulara değindin ki,yıllardır üzüldüğüm konulardan biridir,inanır mısınız bilmem ama öğrenciler sabah kola ve tostla,kola ve hamburgerle kahvaltı yapıyorlar,şekerle ,top keklerle besleniyorlar,hepsinin dişleri çürük dolu,onları uyardığım halde değişen hiç bir şey olmuyor çünkü bunlar kantinde satılıyor. Bu durumu okul müdürlüğüne kadar ilettim  ama değiştiremedim..Umarım bu hayalimiz gerçekleşir..

duygu_akartuna

  • Ziyaretçi
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #3 : 30 Nisan 2009, 11:55:13 »
Çok güzel bir noktaya değinmişsin Zekiye'ciğim :)

Kendimden size bir örnek vermek istiyorum.

Almanya'dan buraya 13 yaşımda döndüm ve beni bir anadolu lisesinin orta 2 sınıfına kayıt ettiler. O zaman kadar ne forma giymiş ne de böyle büfe tarzında okul kantini görmüştüm.
Orada okula 1,5 km yürüyerek gidiyor ve sabah tahıllı, kepekli bir çörek, müsli, multivitamin meyve suları ile kahvaltı yapıyorduk.
Burada ise evin önünden servise biniyor kahvaltıda sosisli, karışık tost, amerikanlı sandviç, ve içecek olarak da kola sunulmuştu önüme..Tabi çocuğum ve bana bu o kadar güzel gelmişti ki  <<m 3.ayın sonunda 6 kilo almış ve oldukça şişmanlamıştım. Annemler de bu durumu fark edince hemen tenise yazdırlar, ne var ki Almanya'da alışmış olduğum o düzeni burada hiç yakalayamadığımdan kilo alıp vermem yoyo efektine dönmüştü.

Okulları daha etkili nasıl bilinçlendirebiliriz? bunun gibi sorulara yanıt bularak harekete geçmeliyiz.

Teşekkürler Zekiye yeniden  ;n
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2009, 14:48:42 Gönderen: duygu_akartuna »

Çevrimdışı zerrin

  • Üye
  • *
  • İleti: 111
  • Karma: +0/-0
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #4 : 30 Nisan 2009, 14:37:15 »
Zekiye gercekten cookk onemli bir konuya deginmisin. Ve Duygu da kendi hayatıyla ilgili onemli paylasımlar da bulunmus. Icinde "yasak" kelimesinde olmadan neler yapılabilir acaba? Acaba cocuklar o hipnoz içinden nasıl cıkarılır? Janjanlı ambalajlı, bol sekerli, boyalı gıdalardansa meyve almaları icin nasıl ikna edilir?
Bence onemli olan secenekler arasından saglıklı olanları secebilmeleri ve onlara en azından bu seceneklerin sunulması saglanmalı....

zekiye

  • Ziyaretçi
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #5 : 30 Nisan 2009, 23:16:03 »
evet arkadaşlar bi çözümü olmalı....

bir örnek vermek istiyorum size;hepimiz market alışverişine gitmeden evde bir liste hazırlar öyle gideriz.veee genelde listenin iki katı ile döneriz.çünkü farklı şeyler görürüz.zihnimizde olanların dışında gözümüzün gördüğünü de alırız.
bu örnekten yola çıkarak kantine ne koyarsanız çocuklar onu görür ve onu alır.diğer zararlı gıdalar tamamen kalkmalı ve çocuklara olması gerekenin empoze edilmesi sağlanmalı.
eğitim kurumlarına ve bu kurumlardaki eğitmenlere ve de velilere iş düşüyor.
arkadaşlar kısacası her bireyin bilinçlenip kendi sağlığının peşine düşmesi gerekiyor.
veee bazen bunlar kulağa hoş gelmesede ciddi yasaklarla ortaya konulması gerekiyor diye düşünüyorum.

birşeyler yapmalıyız,yola çıkmalıyız...

önerilerinizi bekliyorum...
saygılar ;n

zekiye

  • Ziyaretçi
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #6 : 30 Nisan 2009, 23:22:57 »
aslında süper bi fikir natalie ;q

ve böylelikle diğer okullarada yansıyabiliriz ışığımız ile ;n

Çevrimdışı şenay

  • Üye
  • *
  • İleti: 85
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • hayat kimseyi bekleyecek kadar uzun değil...
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #7 : 01 Mayıs 2009, 00:07:56 »
Arkadaşlar bu konu gerçekten çok önemli ve bizim aramızda devamlı konuştuğumuz fakat eylem olarak herhangi bir şey yapamadığımız bir konuydu.
görüyorum ki natali bu konuda faliyete geçmiş bizlerde ondan feyz alıp neler yapabileceğimizi tartışmalıyız.

Ayrıca bana göre okullarda kişisel gelişim/davranış dersleride ayrıca önem kazanmalı çocuklar/ gençler bilgiyi almakla beraber uygulamayı da öğrenmeli.
Açıkçası toplu taşıma araçlarını kullandığımda gençlerin yaşlılara ya da çocuklu kadınlara yer vermediğini görmek beni çok rahatsız ediyor.
Bu tarz davranışların temeli okullarda verilmeli ve bu çocukların/gençlerin daha dışa dönük olması için bazı kişisel çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Çevremizde daha duyarlı, daha saygılı , kendini seven öz güvenli gençler görmek umuduyla  ;n
'...çöz artık gözlerini oyun bitmiştir'

duygu_akartuna

  • Ziyaretçi
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #8 : 01 Mayıs 2009, 09:56:45 »
Bravo Natali. Çok güzel bir annelik örneği ;n

evet gerçekten güzel bir konu Zekiye...

Kızım Karla bu sene ilkokula başladı. Okullarında kantin var ama 1ci sınıfın üst katında ve 3cü sınıfa kadar kantinden alış veriş yapmaları yasak. Ben ilk dönem çok aç geliyor diye yanına kuruyemiş ve meyve vermeye başlamıştım.
İlk aylarda hepsini bitirip geliyordu. Bir keresinde kuru yemişleri gören arkadaşlarının "ııyyy o ne" gibi şeyler dediklerini söyledi  :(.
Zamanla kuruyemişleri ve meyveleri yemediği günler çoğalmaya başladı. Sorduğumda unuttum ya da acıkmadım diyordu. İkinci dönemin başında benden para istedi ve arkadaşlarının kantinden birşeyler aldıklarını, canının çektiğini söyledi. Ben yasak olduğunu söylediğimde "ama para getiriyorlar ve gidip alıyorlar, öğretmen birşey" demiyor dedi. Çok sinirlendim, bilinçsiz annelere ve denetimsiz okula söylendim durdum, üstelik benim çocuğumun da beslenme alışkanlıklarını etkiliyorlardı.
Sakinleştikten sonra tüm 1ci sınıf velilerine bir mail attım. Mesajımda; anne olarak çocuklarının sağlıklarını önemsediklerini bildiğimi, kantin yiyeceklerinin şimdi ve gelecekte yol açabileceği olumsuzlukları ve çocuklarımıza meyve ve kuruyemişi sevdirmemiz gerektiğini yazdım.
Bu mesajdan sonra birçok annenin aynı dertten muzdarip olduğu ortaya çıktı ve ortak bir kararla tüm 1ci sınıf öğrencilerinin yanına dönüşümlü olarak belirli günlerde kuruyemiş ve meyve verilmesine karar verildi. Kuruyemişlere "ııyy" diyen çocuklar tüm sınıfın aynı şeyleri yediklerini görünce motive olup yemeye başladılar. Bir daha da para isteme durumu olmadı.

Gerçekten de sadece istiyorum demek değil, harekete geçmek gerekiyor... :)

SEVGİ'yle

Çevrimdışı nupelda

  • Üye
  • *
  • İleti: 11
  • Karma: +0/-0
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #9 : 02 Mayıs 2009, 11:14:59 »
Bu konuyla ilgili olarak ben de fikrimi paylaşmak istiyorum.Beni yakından ilgilendiren bir konu mesleğim itibariyle,Sosyal Bilgiler Öğretmeniyim,okulda çocuklarla sürekli iletişim halindeyiz.Emin olun çevrenin temiz tutulması,büyüklere saygı,beslenme konusunda öğrencilerimizi bilinçlendiriyoruz ama biz yeterli olamıyoruz.Bu konuda ailelerinde duyarlı olması gerekli!!Veli toplantılarında bu konuları dile getiriyoruz.

Çevrimdışı ismihan

  • Üye
  • *
  • İleti: 10
  • Karma: +0/-0
Ynt: OKUL KANTİNLERİ
« Yanıtla #10 : 02 Mayıs 2009, 13:16:09 »
Natali Hnm  tebrikler... ;q  Okullarla ilgili dediniz de gecen sene  Can Dündar ın yazısını  paylasayım dedim.:

Geçen yıl bu zamanları hatırlayın.   Ne tartışıyorduk: “Türkiye Malezya olur mu?”

Malezya’da önceki gün Milli Fetva Konseyi “Yoga, Müslümanlar için haramdır” diye fetva verdi.

Daha önce de Mısır ve Singapurlu din adamları, yoganın insanları Hinduizme götürebileceği için haram sayılmasını istemişti.

* * *

Malezya’daki fetvanın yayımlandığı gün Milliyet, ilahiyatçılardan ortaöğretim din dersi kitabındaki bir cümleyle ilgili görüş topluyordu.

Taraf’ın manşetine “Milli Eğitim’den Şeytan Ayetleri” başlığıyla yerleşen bu ifade, 9. sınıf “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” kitabının 16. sayfasındaydı. Şöyle diyordu:

“Vahye dayanmayan inanç biçimleri, toplumda olumsuz etkilere yol açan reenkarnasyon ve satanizm gibi zararlı akımların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.”

İfadeye ilk tepki, Türkiye’de bir arada yaşam kültürünün köklü olduğu yerlerden birinden, Hatay’dan geldi.

Mazlum-Der Hatay Şube Başkanı, kitabı hazırlayanların Budizmden, Hinduizmden, hatta İslam mistisizminden habersiz olduklarını, Alevi vatandaşların bile bir kısmının reenkarnasyona inandığını söyledi; bunların satanistlerle bir tutulmasını eleştirdi.

“Türkiye’de Hinduizme satanist suçlaması”nın, “Malezya’da yogaya haram fetvası” ile aynı güne rastlaması, talihsiz bir tesadüf oldu.

* * *

Bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı, 270 öğretmene Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatıyla ilgili fikrini sormuştu.

Öğretmenlerin önerileri arasında okullara mescit açmak, derste abdest, dua ve sure öğretmek yanında şu da vardı:

“Öğrencilere daha aşina oldukları inanç biçimleri, yani satanizm, yoga, meditasyon gibi inançlar da anlatılmalı.”

Sanırım yapılmaya çalışılan budur.

Ve yakında “haram”lanma sırası, giderek yaygınlaşan “yoga”ya da gelecektir.

Malezya’dan geri mi kalalım?

* * *
 sevgiler... ;n