Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: masa başı yoga  (Okunma sayısı 3256 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 192
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
masa başı yoga
« : 17 Mart 2008, 11:08:59 »
Bütün gün masada oturmak vücudunuzu tahmin ettiğinizden daha çok yorabilir. Koltuğunuzda saatler geçirdiğinizde kan dolaşımınız yavaşlayabilir
Masa başında rahatlama teknikleri
Çeviri: Duygu TEKGÜL

Bütün gün masada oturmak vücudunuzu tahmin ettiğinizden daha çok yorabilir.


Koltuğunuzda saatler geçirdiğinizde kan dolaşımınız yavaşlayabilir, kaslarınıza yeterli oksijen gitmeyince de kas gerginliği oluşabilir. Buna bir de sinirli bir patronun yarattığı stresi eklerseniz yakında stres küpü olacaksınız demektir.



Birçok kişi yoganın ofiste çalışmanın yol açtığı gerginliği azalttığını keşfetti. Bazı yoga hareketleri ise birkaç dakikada masa başında da yapılabilir.

“Yoga hocası ve merkezi Amerika’nın Maryland eyaletinde bulunan Little Yoga Studios adlı yoga okulunun kurucu müdürü Sarah Schain “Esneme ve nefes egzersizleri kandaki oksijeni artırır, kanın kaslara akışını hızlandırır ve gerginliği azaltır” diyor.

Düzenli Nefes Alın

Schain’e göre ofis ortamında çalışırken rahatlamanın ilk adımı doğru nefes alma tekniklerini öğrenmek.

New York’taki New Generation Yoga’da yoga hocalığı yapan ve aynı zamanda başka bir kurumda idari asistan olarak çalışan Lori Wiley ise “İş çok yorucu olduğunda ve patronun suratına yumruk atmak istediğimde öfkemi kontrol altına almak için nefes egzersizi yapıyorum” diyor.

Bu rahatlama tekniklerini siz de deneyebilirsiniz:

Schain’in derin nefes egzersizi: Midenizin altına (diyafram) doğru derin bir nefes alın, karnınızın balon gibi şiştiğini göreceksiniz. Sonra yavaş yavaş nefes verin. Bu işlemi bir dakika boyunca tekrarlayın. Mümkünse gözlerinizi kapatın ve her seferinde daha derin, daha yavaş nefes almaya çalışın. Nefesinizi tutmayın, aksın gitsin. Vücudunuz rahatlayacak ve gerginlik uçup gidecek.

Wiley’nin sakinleşme egzersizi: Bir saniye burnunuzdan nefes alın, sonra yine bir saniyede burnunuzdan verin. Nefes alma ve verme süresini birer saniye artırarak aynı işleme devam edin. 10 saniyeye geldiğinizde kendinizi çok daha sakin hissedeceksiniz.

Esneme

“Schain “Esnemek işyerinde sakinleşmenin, rahatlamanın ve dikkatinizi toplamanın en iyi yollarından biridir” diyor. Koltuğunuzda otururken yapabileceğiniz, tedavi edici etkisi olan yoga hareketleri var. Bu hareketler dik durmanızı sağlar, zihninizi dinginleştirir ve masa başı işlerde sık karşılaşılan ense ve omuz ağrılarını alır.”

Schain’in tavsiyelerinden biri “kedi oturuşu”. Bunun için koltuğunuzun ucuna oturun, ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun. Sırtınızı kamburlaştırarak omuzlarınızı öne çıkarın. Bir iki saniye böyle kalın, sonra da dik oturup omuzlarınızı indirin. Sırtınız rahatlayana kadar aynısını tekrarlayın.

Kendinize Bakım Yapın

Nefes ve esneme hareketlerine ek olarak, çalışırken rahatlamanızı sağlayacak birkaç eşya da götürebilirsiniz işe. İşte Wiley’nin önerileri:

Aromaterapi: Masanızda bir nemlendirici bulunduruyorsanız lavanta kokulu bir nemlendiriciyi tercih edin. Lavanta kokusunun rahatlatıcı özelliği vardır, küçük bir lavanta kesesi de getirebilirsiniz. Yalnız dikkat edin, koku arkadaşlarınızı rahatsız edecek kadar ağır olmasın.

Çay: Öğlen kahve yerine papatya çayı için. Patronunuzla veya arkadaşlarınızla yaşadığınız bir tartışmadan sonra papatya çayı rahatlamanızı sağlayacaktır.

Küçük ayrıntılar: Masanıza en sevdiğiniz yerin fotoğrafını, size ilham veren bir özlü sözü hatta canlı çiçek bile koyabilirsiniz. Kendinizi şımartın.

Beverly West
Mutlu olmak istiyorsak,
hayatın cisimde değil,
ruhta olduğuna inanmalıyız.

Tolstoy

irem

  • Ziyaretçi
Ynt: masa başı yoga
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2008, 15:15:45 »
Çok güzel öneriler Mine,sağolasın :) Stres anlarında derin nefesler işe yarıyor.