Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Baharın en güzel meyvesi Çilek..  (Okunma sayısı 1673 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 453
  • Karma: +0/-0
Baharın en güzel meyvesi Çilek..
« : 05 Nisan 2010, 12:27:44 »


Çileğin lezzeti tartışılmaz ancak mevsiminde yenirse vücuda oldukça faydası olan bir besin.

Çileklerin son derece lezzetli olduklarını biliriz ama aynı zamanda besleyicidirler. Günlük diyetinize ekleyerek, mis kokulu çileğin keyfini çıkarın.

Uzmanlar, günde en az beş defa taze meyve veya sebze yenilmesini öneriyor ama ne yazık ki insanların çoğu bunların yanına bile yaklaşmıyor!

Neden çilek?

Çilekler, C vitamini içeren besin zincirinde ilk sıralarda yer alıyor. Antioksidan ve bitkiözleri yüksektir. Kırmızılığı koyulaşan çileklerin antioksidan özelliğinin daha fazla olduğunu sanılıyor. Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest radikallere karşı koruyucu... C vitamininin yanı sıra, mükemmel bir folik asit, manganez, potasyum, riboflavin, B5 ile B6 vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asiti, bakır ve K vitamini kaynağı..Bol miktarda demir ve fosfor bulunuyor.

Çilekleri birçok şekilde tüketebilirsiniz. Tek kusurları çabuk bozulmaları.. B u yüzden bir iki gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Çilek zamanında bu nadiren sorun oluyor. Fakat yılın diğer zamanlarında tüketmek için derin dondurucunuza çilek koyabilirsiniz.

Diğer meyvelerin tersine çilekler toplandıktan sonra daha fazla kızarmaya, olgunlaşmaya devam etmez. Bu nedenle koyu kırmızı, bol çekirdekli, tarlada yetiştirilmiş çilekleri tercih edin.

Çoğu kişi orta boy çilekleri daha büyüklerinden daha lezzetli buluyor. Önceden paketlenen çilekleri alırken, çok sıkı bir şekilde ezilecek şekilde paketlenmediğine dikkat edin. Diğer tüm meyveler gibi çileği de yemeden veya saklamadan önce yıkayın. Çileklerinizi yuvarlak bir kaseye koyun, streç film ile üstünü kapatın ve buzolabınızda sadece bir kaç gün için saklayın.

Çileğin faydaları ise şunlar:

 Vücuda kuvvet veriyor, kolesterolü düşürüyor ve damar tıkanıklığını önlüyor.
 Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
 Kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
 Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor.
 Bağırsak kurtlarının dökülmesinde fayda sağlar.
 idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
 Kanı temizler.
 Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir.
 Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır.
 Ateşi düşürür.
 Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
 Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.

 Üre asidi ve ürat tuzları birikintilerini, vücutta birikmiş zehirli maddeleri de dışarı atar.

Sigara, kahve, çay gibi nedenlerden ötürü sararan dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız çilek macunu imdadınıza yetişiyor. Büyük ve olgun bir çileği çatalla ezin. Diş fırçasının üzerine ezilmiş çileği sürün. Dişlerinizi 2 dakika boyunca fırçalayın. Her gün 2 kez bu işlemi yaptığınızda 1 hafta sonunda farkedilir ve sağlıklı bir beyazlık olduğunu göreceksiniz.
 
 Ayrıca çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit vardır. Bu aspirin ilacının ana maddesidir. Romatizma mafsal iltihabı (Artirit) eklemlerde ürat birikmesi (damla hastalığı),damar sertliği, böbrekte kum, taş  gibi rahatsızlıkları önler varsa zamanla bunların geçmesini sağlar.

Şeker hastalarının da tüketebildiği çileğin 100 gramında 59 mg. C vitamini vardır, bu oran limondan bile fazladır.

Alıntı