Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: serbest radikal nedir?  (Okunma sayısı 15968 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mine

  • Üye
  • *
  • İleti: 453
  • Karma: +0/-0
serbest radikal nedir?
« : 03 Şubat 2010, 15:26:56 »
doğru beslenmeyle ilgili diğer bilgileri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
http://klasikyoga.com/klasikyoga/YogikBeslenmeveSaglik/index.php


Kimyada radikaller (çoğu zaman serbest radikal olarak değinilir) eşleşmemiş elektronu olan atom, molekül veya iyonlardır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Radikaller, yanma, atmosfer kimyası, polimerleşme, plazma kimyası, biyokimya ve pekçok başka kimyasal süreçte önemli rol oynar. Örneğin, insan fizyolojisinde, süperoksit ve azot oksit, damar tonusu gibi pekçok biyolojik süreci düzenler. Radikal ve serbest radikal terimleri genelde eşanlamlı kullanılmakla beraber, bir radikal bir çözelti kafesi içinde hapsolmuş veya başka bir moleküle bağlanmış durumda olabilir. 1900'de Michigan Ünivesitesi'nde Moses Gomberg tarafından betimlenen trifenilmetil radikali, ilk tespit edilmiş organik serbest radikal olmuştur.
Tarihsel olarak radikal terimi bir moleküle ekli olan ve kimyasal tepkimede değişmeyen kısımları için kullanılırdı. Günümüzde bunlar için fonksiyonel grup terimi kullanılmaktadır. Örneğin, metil alkolün bir metil radikali ve bir hidroksil radikalinden oluştuğu söylenirdi. Modern kimyada anlaşıldığı şekliyle bunlar radikal değildir çünkü birbirlerine kovalent olarak bağlıdırlar ve eşleşmemiş reaktif elektronları yoktur. Ancak, eğer metil alkol yüksek enerjili elektronlar ile parçalanırsa, kütle spektrometrisi ile metil ve hidroksil radikallerinin meydana geldiği görülebilir.

Vikipedi



Serbest radikaller vücudumuzun normal metabolitik faaliyetleri sırasında oluşabilirler (örneğin yemekten sonra), bunun yanında endüstri atıkları, güneş ışınları, kozmik ışınlar, ozon, özellikle otomobil egzoslarından çıkan gazlar, ağır metaller, virüsler, sigara, alkol, stres, vücutta yağ metabolizması sonucunda oluşan artık ürünler, çeşitli kimyasallar, su ve hava serbest radikalleri oluşturan çevresel faktörlerdir.

Yaşamak için ihtiyacımız olan oksijen aynı zamanda serbest radikallerinde kaynağıdır. Bu moleküller ekstra enerjiye sahiptir ve vücutta bu enerjiyi hücrelere boşaltarak onların normal fonksiyonalrını değiştirmektedir. Serbest radikaller, kimyasal olarak en dış elektron yörüngesinde bir elektron kaybetmiştir. Çeşitli zararlı etkilere neden olmasının en önemli nedeni bu elektron açığını kapatabilmek için başka atomların elektronlarını paylaşmaya çalışmasıdır. Serbest radikaller bir dokunun herhangi bir molekülünü etkilerse bu dokunun işlevini yerine getirememesine neden olur. Etkilenen maddenin biyolojik önemine bağlı olarak önemli veya önemsiz çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Genelde oksijen, hidrojen ve hidroksi tipinde olan serbest radikaller, almak istedikleri elektronu antioksidanlardan sağlarsa bir başka yapıya zarar vermez.

Bu sebeple bu moleküllerin üzerinde şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmalarda çeşitli hastalıklara neden olabildikleri belirtilmiştir. Bunlardan en önemlileri; kanser, yaşlanma, kalp krizi, kronik yorgunluk olarak sıralanabilir.


Dr. M. Ender Saraç

http://www.klasikyoga.com/
doğru beslenmeyle ilgili diğer bilgileri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
http://klasikyoga.com/klasikyoga/YogikBeslenmeveSaglik/index.php


 ;n
« Son Düzenleme: 24 Mart 2013, 22:29:47 Gönderen: natalie »