Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: SİZCE FARK VAR MI?  (Okunma sayısı 3163 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mert Güler

  • Genel Yönetici
  • Üye
  • *
  • İleti: 534
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • http://www.klasikyoga.com
SİZCE FARK VAR MI?
« : 01 Ocak 2007, 23:23:16 »
Herkese selam arkadaşlar,

Sizce akıl ile zeka arasındaki fark nedir?
Sevgiyle Kalın,
Yolunuz Aydınlık Olsun...
Mert Güler

janbi

  • Ziyaretçi
SİZCE FARK VAR MI?
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2007, 15:52:32 »
Alman psikolog ve pedagoglarından William Stern; “Zeka, problemleri çözebilme kuvvetidir.” diye bir yorum yapmış. Descartes ise  ‘İyi hüküm vermek ve doğruyu yanlıştan ayırmak yetisidir ’ demiş. Zeka için genel olarak düşünebilme gücü deniliyor.En önemli işlevi aklı tetiklemek ve
 ona işlevsellik kazandırmakmış.Biir şeyi  ele aldığımızda onu ilk olarak zeka ile ölçüyoruz.İnsanın düşünmesini , algılamasını sağlar , düşünceye pratiklik kazandırırmış.

Akıl için ise  Descartes ‘Akıl, zekânın tam olarak tasarlayamadığı soyut nesnelerin, mantıkla kavranışıdır ’ demiş.Derin düşünebilme , analiz edebilme , yorum yapabilme yetenekleri akıl tarafından sağlanırmış.Akıl üretenmiş.Bilgilerimiz duyularımızla doğar oradan zekâya geçer, akılla tamamlanırmış.

 Eskilerin dediği gibi "Göz bakar , gören ise akıldır"

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
SİZCE FARK VAR MI?
« Yanıtla #2 : 02 Ocak 2007, 20:00:26 »
Zekayi kullanabilme yetisine akil denir.Akil islenmis zekaya denir.

Akil aslinda bir kabiliyettir, zeka da öyle. Ikisi arasindaki en önemli fark, bir baskasindan akil alabilirsiniz ama zekayi asla. O, her insanin kendisine mahsustur.

Bir hastalik söz konusu olmadigi sürece süphesiz herkesin akli vardir. Akilli olmak, kendi davranislarini bilmek, kontrol edebilmek, dogru ve yanlislarini degerlendirebilmek yetenegidir.

Akil, insani hayvandan ayirt eden en önemli faktördür. Hayvanlar yalan söyleyemez ama insanlar sik sik bu yola basvurur. Iste insandaki yalanla
gerçegi, dogru ile yanlisi ayirabilme, bir konuda fikir yürütebilme, görüs
belirtebilme yetenegi akildir.

'Ah simdiki aklim olsaydi' lafini çok isitmisizdir. Demek ki, akil insan
olgunlastikça da degisiyor ve insanin kendisi de bunun farkina variyor. Bir insan degisik fikirlerle digerinin aklini karistirabilir. Hayret verici, sasirtici seyler insanin aklini durdurabilir.
Bir seyin içerigini anlamamak 'akil erdirememek' olarak nitelendirilirken
baskalarinin çözemedigi bir sorunu çözen kisiye 'bir tek o akil etti' denilir. Birine bir yol göstermek ona 'akil vermek'tir. Bir seyi hatirlamak, unutmamak 'akilda tutmak'tir. 'Akilsiz' tanimi ise dogru ve isabetli düsünemeyen anlaminda kullanilir.

Zeka ise bir olayi önce anlama, iliskileri kavrama, yargilama ve açiklayarak çözme yetenegidir. Genel olarak zekanin 12 yasina kadar hizla gelistigi sonra gelisme hizinin yavaslayarak 20 yasina kadar sürdügü, orta yaslarda ise zeka seviyesinin sabit kaldigi kabul edilir.
 
Zeka hayvanlarda da vardir. Hayvanlarda zeka bir nevi içgüdüsel olaydir.
Süphesiz hayvan zekasi insana göre gelismemistir ama her iki zeka türü de sinir sistemi ile ilgilidir. Insani ayiran, evriminde olusmus konusabilirle özelligi, dik durabilmesi, el yapisi nedeniyle aletleri kullanabilmesi ve gelismis beyin ve sinir sistemidir.

Zeka, bir insanin her türlü olay karsisinda ayni yetenegi gösterebilecegi
anlamina gelmez. Bir müzik bestecisi kendi duygusal yapisinin içersinde en karisik eserleri akliyla degil zekasi sayesinde olusturur. Biz bu kisilere 'müzik dehasi' diyoruz. Ancak bu müzik dehalari en basit bir matematik problemini bile çözemeyebilirler.

Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algi ve hafiza yetenegine, tutkulara,
egilimlere, iradeye ve bilgi edinme istegine göre farkliliklar gösterebiliyor. Akil somut olarak ölçülemez ama zeka pek saglikli olmasa da IQ denilen bir testle ölçülmeye çalisiliyor.
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?