Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Elma Sirkesi  (Okunma sayısı 13543 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı zahide

  • Kıdemli üye
  • Üye
  • *
  • İleti: 118
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Elma Sirkesi
« : 16 Şubat 2007, 12:38:35 »
Elma Sirkesi

Elma sirkesi sadece salatalarımıza lezzet katmakla değil, şifai özelliğiyle de önemli bir besin kaynağı.

SİRKE yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.

Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.

Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.

Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.

Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.

Kullanıldığı yerler

Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.

Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.

Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken ve alınmalıdır.

İyileştirici özellikleri

* Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.

Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.

* Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.

* Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.

* Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.

* İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.

* Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.

* İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.
Her  Şeyin Mevsimi, Her Amacın Bir Zamanı Vardır.Doğma Zamanı, Ekme Zamanı ve Ektiğini Biçme Zamanı. Tanrı Her Şeyi Zamanında Güzel Olacak Şekilde Yarattı.

Çevrimdışı serdar

  • Üye
  • *
  • İleti: 18
  • Karma: +0/-0
Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2007, 12:39:30 »
Tüm arkadaşları sevgiyle selamlarım. Nacizane bir katkıda bulunabilirsem sevineceğim. Mert Hoca'nın sabah içilmesini önerdiği elma sirkeli ve ballı ılık suyla ilgili yazmak istiyorum. Bazı arkadaşların bu çözeltiyi içemediğini öğrendim. Kişiden kişiye değişebilir ama bir kaç önerim var:
1.Kendiniz üretmiyorsanız elma sirkesinin son kullanma tarihine muhakkak bakınız ve buzdolabında muhafaza ediniz. Fermantasyon devam etmediği veya yavaşladığı sürece sirke kalitesini bozmayacaktır.
2.Burnunuza sirke kokusu gelebilir. Eğer bundan rahatsız oluyorsanız, sadece bir damla doğal limon suyu bu kokuyu alacaktır.
3.Balın kalitesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Tamamen doğal olan aromasını sevdiğiniz bir bal kullanmak faydalı olacaktır.
4.Herşeyden önemlisi sirkeyle yada balla ilgili bir önyargınız var ise, bunu değiştirmekte fayda olabilir. İçtiğiniz sıvıyıda en sevdiğiniz bir sıvıyı içtiğinizi düşünerek içerseniz etkilenmenizin en aza ineceğini veya ortadan kalkacağını göreceksiniz.
5.Son olarak bu sıvıyı bir ilaç gibi değilde güne başlangıç içeceği, size fayda getiren, sizle bütünleşen sizin bütünleştiğiniz bir içecek (yogik içecek) olarak içerseniz daha kolay içebileceğinizi sanıyorum.
Sevgilerimle
aşkalarına verdiğimiz öğütler değil, bizzat uyguladıklarımız bizi insan yapar.

janbi

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2007, 13:14:25 »
Aramıza hoş geldin serdar.İlk mesajınla birlikte katkın ve paylaşımın için çok teşekkürler.
  Forumumuza üye olan arkadaşlarımızın birbirlerini daha yakından tanıyabilmeleri için bir merhaba başlığı oluşturuldu.Bize oradan da bir merhaba demeniz bizleri çok mutlu edecektir.Tekrar aramıza hoş geldiniz.

nazlita

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #3 : 16 Ağustos 2007, 16:36:47 »
Sevgili Janbi;

Merhaba bölümüne verdiğin destek için teşekkür ederim  :D

Sevgiler

janbi

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #4 : 16 Ağustos 2007, 17:21:53 »
Sevgili nazlita

 Teslim edeceğim meyva çekirdeklerini sen sayıcaksın ve  meyva konusunda zayıf olduğumdan dolayı muhtemelen de çok az olucaklar dolayısıyla torpil arayışları içerisindeyim :P  :lol:

  Şaka yapıyorum tabi ki . :lol:

nazlita

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #5 : 16 Ağustos 2007, 17:46:46 »
:lol:

hahahhaha hiç yakıştıramadım  :P

daha dikkatli saymaya karar verdim senin çekirdekleri  :P

Sevgiler

Çevrimdışı Maxilla

  • Üye
  • *
  • İleti: 16
  • Karma: +0/-0
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #6 : 20 Ağustos 2007, 10:32:39 »
Doğanay sirke kullandım; doğal ve katkısız oldugu için daha konsantre oldugu iddiası var firmanın.
Doğala yakın olması açısından organik bal aldım.

Genelde içiminde problemle karşlaşmıyorum.

YAlnız ilk acemiligmde aklımda su yerine sütle diye kalmıştı ve ilk denemem süt ile olmuştu; süt çökeltiye ugrayınca galiba su ile dedim,hani olurda benim gibi sütle deneyen arkadaşlar varsa,içilmiyor öyle  :D

janbi

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #7 : 20 Ağustos 2007, 17:03:55 »
Tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler maxilla.
 
 Bende senin gibi doğanay marka sirke ve organik bal kullanıyorum.Elma sirkesi ve balı mert hoca sayesinde uzun zamandır kullanıyorum ve çok faydasını gördüm.Tüm tanıdıklarımla da paylaşıyorum bu bilgiyi.Lakin toplumumuz biraz ön yargılı olduğu ve genelde kendi sabit tecrübesi haricinde duyduğu şeylere kafadan olumsuz yaklaştığı için bir çok kişi bu sağlıklı iksiri denemiyor bile.

 Mesleğim vücut performansına dayandığı için gerek vitamin  olsun gerekse başka bir ürün yada beslenme şekli  , kendi üzerimde ki etkilerini çabuk gözlemliyebiliyorum.Bu iksirin de pozitif etkilerini kulanmaya başladktan yaklaşık bir hafta sonra gözlemlemeye başlamıştım.O gün bugündür benim için beslenmenin değişmez bir parçası.

 Benimde çevremde sizin süt hikayenize benzeyen mizahi olaylar olmuştu.Mesela bir arkadaşım bir şişe üzüm sirkesini bitirdikten sonra içmesi gerekenin elma sirkesi olduğunu hatırladı :) Bir başka arkadaşım mert hoca ile yaptığımız dersten sonra gaza gelip daha çabuk etki göstersin diye bir bardak dolusu elma sirkesi içmişti :) Başımızdan geçen bu komik olaylar sanırım beslenme bilinci  yada arınış yolunda ki tecrübelerimizin tuzu biberi.Hayat gülerken güzel ve geçmişimizin perdelerini araladığımız da yüzümüz de güzel ve mutlu bir gülümseme beliriyorsa ne mutlu bize diyorum.

janbi

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #8 : 22 Ağustos 2007, 13:23:04 »
Elma sirkesi bileşimi: Kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, Beta-carotin, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.

Çiçek balının bileşimi:
Seker: %32 üzüm şekeri (glikoz), %39 meyve şekeri, %7 malt şekeri.

100g balda mineraller: Sodyum 7 mg, potasyum 45 mg, kalsiyum 5 mg, fosfor 20 mg, magnezyum 3 mg, demir 1mg.

100g balda vitaminler: B1 0,03 mg, B2 0,05 mg, Niacin 0,1 mg, C 1mg.

nazlita

  • Ziyaretçi
Elma sirkeli ve ballı ılık su
« Yanıtla #9 : 22 Ağustos 2007, 16:37:39 »
Merhaba!

Ben de Mert Hoca ile derslere başlamadan önce her sabah 1 bardak ılık su içine bir kaşık elma sirkesi koyup içerdim; nitekim biraz midemi rahatsız etti ilk başlarda ama sonradan alıştım; fakat Mert Hoca ile ilk dersimizden sonraki günden itibaren diş fırçalama+dil kazıma+elmasirkeli ballı ılık suyu her sabah uyguluyorum; seyahatlerde bile otobüs tuvaletinde plastik çatallarda dil kazımışlığım var  :oops:  o kadar rahatsız ediyor ki bakteri düşüncesi :) gerçekten çok faydasını gördüm; dişlerim pürüzsüzleşmeye başladı ve diş ağrılarım geçti; cildim parlamaya ve sindirim+boşaltım sistemlerim daha iyi çalışmaya başladı...

Malesef toplumda bu konuya karşı önyargılar var; ben de bunları insanlara farklı şekillerde anlatıyorum; örneğin; cildin ne güzel diyenlere, sabahki işlemimi anlatıyorum; hemen ertesi gün uygulamaya başlıyorlar, çok işe yarayan bir taktik...

Bizim seçtiğimiz yol gerçekten metanet gerektiren zorlu bir yol; fakat eminim sonunda aydınlıklar bizi bekliyor. Örneğin beslenme şeklimi gören insanlar benimle çok dalga geçiyorlar ve benim hayatın zevklerinden mahrum kaldığımı söylüyorlar; bendeki değişikliği farkettiklerinde ise özür diliyorlar...İnsanlık yolunda adım adım ilerliyoruz; hakkımızda hayırlı olsun...

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #10 : 15 Kasım 2007, 13:46:38 »
Ben bir kere denedim veeeeeeeeee pes ettim arkadaşlar.Sirke yapımı çok zahmetli  bana göre, ev de sirke koktu kaç gün :(
doğanay marka sirke kullanıyorum ben onun yerine.. :)
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

nazlita

  • Ziyaretçi
Ynt: Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #11 : 20 Kasım 2007, 17:26:52 »
Ben denemeden vazgeçtim  <<s

Çünküüüüüüüüüü ben de sizler gibi DOĞANAY kullanıyorum :)

Çevrimdışı burcuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 119
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #12 : 14 Şubat 2008, 15:55:42 »
Ben de hazır sirke kullanıyorum..

Hocamızın söyledikleri üzerine sabahları dönüşümlü olarak "elma sirkesi- çiçek balı" "pirinç sirkesi- çiçek balı" karışımını içiyorum.

Pirinç Sirkesiyle ilgili bilgisi olan arkadaşım var mı?

Çevrimdışı burcuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 119
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #13 : 14 Şubat 2008, 19:07:19 »
Mert Hoca elma sirkesi- bal karışımını kullanmayı uzun süre alışkanlık haline getirenler için dönüşümlü olarak pirinç sirkesi- bal karışımıyla kullanılabileneceğini söylemişti..

Çevrimdışı sevda

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • kimseye benzeme,kendin ol..
Ynt: Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #14 : 14 Şubat 2008, 21:31:00 »
Selam, şu elma sirkesi ve bal karışımını nasıl içilecegi konusunda beni bilgilendirirmisiniz...

Çevrimdışı Nisa Aktürk

  • Üye
  • *
  • İleti: 344
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Her ne Ararsan Kendinde Ara - Hacı Bektası Veli
Ynt: Elma sirkesi yapımı ve kullanımı
« Yanıtla #15 : 14 Şubat 2008, 23:03:33 »
merhaba Sevda,

Sabahları dişler fırcalanıp dilimizi temizlendikden sonra ılıkdan biraz sıcak büyük bir bardak suya bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı elmak sirkesi  karıştırıp içiyoruz yaklaşık yarım saat sonrada kahvaltı.
Sevgilerimle Hoşcakalın
Nisa

Çevrimdışı sevda

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • kimseye benzeme,kendin ol..
Ynt: Elma Sirkesi
« Yanıtla #16 : 20 Şubat 2008, 19:35:58 »
Teşekkürler Nisa.Birkaç gündür içmeye başladım.Tadı fena değil..

Çevrimdışı eczaci

  • Üye
  • *
  • İleti: 49
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Elma Sirkesi
« Yanıtla #17 : 03 Haziran 2008, 10:59:22 »
bir naçizane bilgide benden


 

REFLEXOLOJI

 

1. VÜCUDUN İÇTEN TEMİZLENMESİ, GENEL SAĞLIK AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR..

YAŞADIĞIM BİR TECRÜBENİN VE  NETİCESİNDE ÖĞRENDİĞİM BİLGİLERİN SİZE DE İLGİNÇ/FAYDALI  GELECEĞİNİ DEĞERLENDİREREK NAKLEDİYORUM.

 

2. 3 YIL ÖNCE, GÖZLERİMİN ETRAFI SİYAHLAŞMIŞ, VÜCUDUMDA HALSİZLİK VE ŞİDDETLİ AĞRILAR BAŞLAMIŞTI. AMERİKAN HASTAHANE-SİNDE BİR ÇOK İNCELEMELER YAPILDI, ANCAK HİÇ BİR ŞEY BULUNAMADI.

DAHA SONRA GİTTİĞİM ÇİNLİ BİR REFLEXOLOJI UZMANI DOKTOR, AYAKLARIMIN TABANLARINI YOKLADIKTAN  SONRA, HİÇ SU İÇMEDİĞİMİ VE BAŞTA KARACİĞERİM OLMAK ÜZERE VÜCUDUMUN BÜTÜNÜYLE KİRLENMİŞ OLDUĞUNU SÖYLEYEREK, EĞER SU İÇMEYE BAŞLAMAZSAM, TAKRİBEN 3 YIL İÇERİSİNDE ÖLECEĞİMİ SÖYLEDI.  (BEN GERÇEKTEN O TARİHE KADAR GENELLİKLE SU İÇMİYOR, GÜNDE 20-30 BARDAK ÇAY VE KAHVE İÇİYORDUM.

 (ÇİN'DE REFLEXOLOJI ÜNİVERSİTESİNDEN MEZUN DOKTORUN İSMİ REFLEXOLOGIST P.G.WONG, TEL NO:  0060-3-2162 2866/MALEZYA. DIR.)

REFLEXOLOJI, 17 ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMİNDEN BİRİDİR.

BU TEDAVİ KAPSAMINDA; HER ORGANIN AYAK TABANI VE ELDE BAĞLANTILI OLDUĞU BİR BÖLGE VARDIR. VÜCUTTA BİR ORGAN RAHATSIZ İSE, AYAK VE ELDE İLGİLİ  BÖLGENİN DERİNLİKLERİNDE SUSAM-MERCİMEK BÜYÜKLÜĞÜNDE FİBROSTİK KİSTLER OLUŞMAKTADIR. BUNLARA DOKUNULDUĞUNDA ŞİDDETLİ AĞRI HİSSEDİLMEKTEDİR. BU PARÇALARI HİSSEDEBİLMEK İÇİN BAŞ PARMAKLA DERİN VE KUVVETLİ BASTIRMAK GEREKMEKTEDIR. HASTALIK YOK İSE PARÇACIK BULUNMAMAKTADIR.

 MR.WONG'DAN BU KONUDA EPEYCE BİLGİ ÖĞRENDİM VE KİTAPÇILARDAN BULABİLDİĞİM BÜTÜN KİTAPLARI ALDIM. HALEN KENDİ AYAKLARIMIN VE ELLERİMİN İLGİLİ BÖLGELERİNİ YOKLAYARAK SAĞLIK  DURUMUMU ANLAYABİLİYORUM. ELE GELEN/TESPİT EDILEN   PARÇACIKLARIN  ÜZERİNE BASTIRARAK MASAJ YAPMAK, RAHATSIZ OLAN ORGANIN SİNİRLER  YOLUYLA UYARILMASINI, HIZLI ÇALIŞMASINI VE KENDİNİ TOPARLAMASINI  SAĞLIYOR. EĞER RAHATSIZ ORGAN İYİLEŞİRSE BU PARÇALAR KAYBOLUYOR.  (AYAK VE ELDEKİ KALP BÖLGESİNE DOKTOR NEZARETİ OLMADAN MASAJ YAPILMAMAKTADIR.)

 

A. AYAK HARİTASINA ULAŞABİLECEĞİNİZ WEB ADRESİ AŞAĞIDADIR :

http://www.reflexology-research.com/Images/foot.jpeg

B. EL HARİTASINA ULAŞABİLECEĞİNİZ WEB ADRESİ AŞAĞIDADIR :

 

http://www.reflexology-research.com/handchart.html

 

3. SONUÇTA ÇİNLİ DOKTOR BANA HER SABAH UYANDIĞIMDA; AÇ KARNINA BİR BÜYÜK BARDAK ILIK SUYUN İÇİNE BİR TATLI KAŞIĞI ELMA SİRKESİ KOYARAK İÇMEMİ ÖNERDİ. ELMA SİRKESİ VÜCUTTAKİ KİRLERİ/BİRİKİNTİLERİ ERİTİYOR, SU İSE ATIYORMUS, ELMA SİRKESİNİN PH (ASİT DEĞERİ) VÜCUDUN PH DEĞERİ ILE AYNI OLDUGUNDAN KİRLERİ ERİTİRKEN, VÜCUDUN HÜCRELERINE ZARAR VERMİYORMUS, AYRICA GÜNDE EN AZ 1.5 LITRE SU İÇMEK ÇOK ÖNEMLİYMİŞ, VÜCUDUN ZEHİRLERİNİN VE İHTİYAÇ DUYMADIĞI FAZLA/BİRİKMİŞ MADDELERİNİN ATILMASINI SAĞLI-YORMUŞ. ELMA AYRICA VİTAMİN-MİNERAL DEPOSUYMUŞ. ÇİNLİ DOKTORUN DEDİĞİNİ UYGULADIKTAN 4 GÜN SONRA GÖZLERİMİN ETRAFINDAKİ SİYAHLIKLAR KAYBOLDU, 10 GÜN SONRA AĞRILARIM GEÇTİ VE KENDİMİ ÇOK  İYİ HİSSETMEYE BAŞLADIM. SİZE DE TAVSYE EDERİM, 1 HAFTA SONRA KENDİNİZİ GERÇEKTEN ÇOK SAĞLIKLI HİSSETMEYE BAŞLAYACAKSINIZ.

 

4. BU KONUYA İLİŞKİN DR. NİYAZİ ERÖZTÜRK'ÜN "BİR YUDUM SAĞLIK" İSİMLİ KİTABINDA ELMA HAKKINDA YAZILAN BİLGİLERİ AŞAĞIDA GÖNDERİYORUM.

 

 SAYGILARIMLA,

 

ERCÜMENT EVRİM

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ELMA

 

ELMA (Malus domestica) Bitki özellikleri : Dünyamızda 5000'den fazla türü olan elma hakkında herhangi bir tanımlamaya hiç gerek yok. Damak tadınıza en uygun  elma türünü seçebilirsiniz.

Bileşim: Su oranı %85, şeker %12, pektin, organik asitler, soda, fosfor, tanen, vitamin A, B1, B2, C, E, PP.

 Kullanım alanları ve biçimleri: Elma, içerdiği organik asitler, soda ve fosforun yardımı ile, beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu etkiler.

Kullanım biçimleri, taze meyve ve meyve suyu olarak sıralanabilir.

Çiğ elma kabuğu yenerek bedendeki ürik asit azaltılabilir.

Pişmiş elma ile yapılan kompresler yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır.

Taze elma suyu ile yıkanan kırışık ve pörsük deri canlılık ve tazelik kazanır.

Yatmadan önce yenen bir elma, rahat uyumaya yardımcı olur..

Kabızlığa karsı pişmiş elmanın etkili olduğu bilinir.

 Gut, böbrek, mesane hastalıklarına ve hemoroite karsı uygulanacak bir elma küründen yararlı sonuçlar alınabilir.

 Deri döküntülerine, gut ve romatizma rahatsızlıklarına karşı, taze elma suyu başarıyla kullanılabilir. Elma suyu, özellikle soğuk algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı hastalıklara karsı başarılıdır. Ama çok soğuk içilmemelidir. Elma  suyu ayrıca, romatizmal böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, damar  sertliği ve egzamaya karşı da kullanılabilir.

 Elma genelde, yatıştırıcı ve ateş düşürücüdür.

 Elma suyu, sindirim sistemini uyarır ve mide mukozasını güçlendirir.

Sindirim yetersizliğine karşı, rendelenmiş bir elma yemeklerden önce yenilmelidir. Ama rendelendikten sonra, rengi koyulaşana kadar bekletilmelidir. Ham elma rendesi ishale karşı kullanılabilir.

Kısaca, sağlıklı yaşamaya önem veren kişinin yakınında her zaman elma bulundurması gerekir.

 Elma sirkesi, doğal bir yasam iksiridir!

 Bileşim: Kalsiyum, flüor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, Beta-carotin, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.

Yaşlılığımızda da sağlıklı olabilmek için hareketli bir yaşam ve sağlıklı bir beslenme biçimi oluşturmaya özen göstermeliyiz..

 İşte burada elma sirkesi seçiminin değeri ile karşılaşıyoruz. İçerdiği  çok değerli ve çeşitli maddeler nedeniyle, en sağlıklı sıvılardan biridir o. Elma sirkesi, bedenimizi içten ve dıştan tedavi edebileceğimiz olağanüstü bir doğal ilaçtır.

 Burada size, bedeninizi genel anlamda güçlendirmek, çeşitli hastalık belirtilerini hafifletmek ve gerekli cilt bakımını yapmak için elma sirkesini nasıl kullanabileceğinizi anlatmak istiyorum.

 Kullanım biçimleri: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi, çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur:

*1 bardak su

*1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi

*1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı

 Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Sürekli kullanım sayesinde, öncelikle bedenin bağışıklık sistemi güçlenecek ve sizi pek çok hastalıktan koruyabilecektir. Bu enerji kokteyli ayrıca size canlılık ve güç kazandıracak ve ileri yaşlara kadar sağlıklı ve mutlu kalmanıza önemli katkılar sağlayacaktır.

Ama burada çiçek balını da yakından tanımamız gerekiyor:

 Çiçek balının bileşimi: Şeker: %32 üzüm sekeri (glikoz), %39 meyve sekeri, %7 malt sekeri.

 100g balda MGK mineraller: Sodyum 7, potasyum 45, kalsiyum 5, fosfor 20, magnezyum 3, demir 1mg.

100g balda mg vitaminler: B1 0,03, B2 0,05, Niacin 0,1, C 1mg.

Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık.

 Bu zenginliğin sağlığımıza yaptığı katkılara da söyle kısaca bir  göz atmamız herhalde yararlı olacaktır:

 -Öncelikle bedenimiz güçlenir ve bedensel uğraşlara ve strese karşı koyabilecek dayanıklılığı kazanır.

Sirkenin içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısı da güçlenecektir. Kramplara karşı, kokteylinizi maden suyu ile hazırlayabilir ve her öğünde 1 bardak içebilirsiniz.

 -Sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kişiler, bağışıklık sistemleri sirke-bal kokteyli sayesinde güçleneceği için, bu tür sıkıntılardan büyük çapta kurtulmuş olacaklardır. Ama bu tedaviyi aşağıdaki plana göre uygulamakla kalıcı sonuçlara ulaşabilmek mümkün olacaktır.

-Soğuk algınlığı ve grip zamanlarından önce, 4 haftalık bir sirke-  bal kokteyli kürüne başlayın ve günde 3 bardak için.

-Ayrıca, 4 gün boyunca akşam saatlerinde 1 Echinacea preparati alın. Üç gün ara verdikten sonra yine 4 gün devam edin ve bu tedaviyi 4 hafta boyunca sürdürün.

Bu tedavi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu tedaviyi ayrıca doğal C vitamini ile de destekleyin.

-Sirke-bal kokteyli nezleye karşı da bedeni güçlendirecektir. Nezleye karşı ayrıca, 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü suya karıştırılır, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve inhalasyon tedavisi uygulanır.

-Boğaz ağrısı ve ses kısıklığında, 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü ılık su karıştırılır ve saat başı derin gargaralar yapıldıktan sonra tükürülür. Bu gargaraların adaçayı ile dönüşümlü yapılması etkiyi daha da arttıracaktır.

-Öksürüğe karşı, 4 yemek kaşığı dolusu akışkan balla 3 tatlı kaşığı elma sirkesini iyice karıştırın. Öksürük gıcığına karşı yarım tatlı kaşığı alın ve yavaş yavaş yutun. Ayrıca, bolca kekik çayını balla tatlandırın ve yudumlayarak için.

-Vajinal akıntılara karşı, 1 ölçü elma sirkesi 4 ölçü ılık suyla karıştırılır. Temiz bir şırıngaya çekilen sıvı günde pek çok kere vajinaya boşaltılır. Sirke-su karışımının vajinada 1-2 dakika kalması yeterlidir.

 -Yüksek kolesterole karşı, günde pek çok kere elma sirkesi-bal kokteyli içilir.

Salatalarda öncelikle elma sirkesi kullanılır.

-Varise karşı, elma sirkesiyle ıslatılan bir bez baldıra sarılır ve  20 dakika etkilemeye bırakılır.

-Hemoroite karşı, yarım su bardağı elma sirkesi ve bir su bardağı adaçayı katkılı ılık oturma banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.

 -Gaz şişkinliğine karşı, her öğünden yarım saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, sağlıklı bir bağırsak florasının temelini atın. Bu kokteyle rezene veya Frenk kimyonu çayı da ekleyebilirsiniz.

-Kabızlığa karşı, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatlı kasığı elma sirkesi ekleyerek için. Ayrıca, 4 litre ılık suya 1 su bardağı dolusu elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ayak banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.

-Yaraların çabuk iyileşmesi için, günde 3 bardak elma sirkesi-bal kokteyli için. İltihaplanmayı önlemek için, elma sirkesiyle ıslattığınız bir pamukla günde pek çok kere yarayı nemlendirin.

-Ergenlik sivilcelerine karşı, her yemekten yarım saat önce , içine  1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş 1 bardak su için. Yüzünüze buğu banyoları uygulayın: 1 litre kaynar derecede sıcak  suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı dolusu Mayıs papatyası ekleyin, 1-2 kere karıştırın ve başınızı büyük bir havluyla örterek  5-10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklaştırmayın!

-Güneş yanığına karşı, inceltilmemiş elma sirkesi, kızarmış olan bölgelere dikkatle sürülür veya 3 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmiş soğuk bir banyo alınır. Banyo süresi 10 dakikadır.

Elma sirkesinin pH değeri (asit derecesi), derimizin pH değeri ile hemen hemen eşit düzeydedir. Dolayısıyla, derimizin asidik koruma örtüsünün güçlendirilmesinde elma sirkesinin kullanımı önemle önerilmelidir.

 Uyarı: Elmanın ve elma sirkesinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
kaynak serpil kervan NİKKEN TÜRKİYE

Çevrimdışı nursel

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Karma: +0/-0
Ynt: Elma Sirkesi
« Yanıtla #18 : 03 Aralık 2008, 14:01:52 »
selam,yaklaşık bir yıldır mert hocayla haftada iki gün yoga derslerine katılıyorum.bu bir yıl içerisinde kendimi çok iyi hissetmeye başladım. benim yoga hakkında fazla bir bilgim yoktu mert hoca sayesinde tanıdım. klasik yoga sitesine yeni üye oldum ,açıkçası yoga hakkında fazla bilgim olmadığından burda pek çok şey öğreniyorum.herkese çok teşekkürler .