Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: CESARET  (Okunma sayısı 1226 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HarikaTurunç

  • Ziyaretçi
CESARET
« : 20 Kasım 2007, 00:41:43 »
 

Cesaret Nedir?


Cesaret sözcüğü günlük yaşantımızda, hepimizin çeşitli nedenlerle çok sık kullandığı ve belki de anlamı oldukça saptırılmış önemli sözcüklerden birisidir.
Cesaret, bir duygu durumundan başka bir şey değildir aslında. Cesaret olaylar karşısında bir tavır almak, korkunun esiri olmamak, ve bireyin kendisi için önemli seçimlerini yapmasıdır.Başka bir deyişle cesaret, kokmamak değil, korkuya rağmen bir şey yapabilme inancı ve yeteneği olarak ta kabul edilebilir.
Hayat belirsizlikle doludur ve birey çok zaman bu belirsizliklere hazırlıklı değildir. Belirsizlikler ise insanı ürküten, kaygılandıran, çok zamanda kişiyi kendi kaynaklarını kullanmaya imkan vermeyen bir durum olarak baş gösterir.
Birey, nedenleri çeşitli faktörlere bağlı bu durumda, geri çekilir ve sessiz kalır. Ve seçimini yaparak ya karşı koyar, ya çekilir veya uzlaşma yoluna girer.
Olaylar bireyin dışında ve kendi gücünün ötesinde ise yapacak fazla bir şey yoktur. İnsan bu durumda olaylara razı olmaktan başka bir seçeneği kalmaz.
Olaylar, bireyin kontrolünde ve bu durumda bireyin yapabileceği bir şeyler varsa ve birey seçimini, karşı koymak, hayır diyebilmek yönünde kullanıyorsa o zaman bireyin cesaretinden ve olaylara karşı bir tavır ortaya koyduğundan bahsedilir ki işte bunun adı cesarettir. Birey seçimini yapmış, kararını vermiş ve doğru yada yanlış, inançları değerleri, ve ilkeleri doğrultusunda davranmış demektir.
Birey yapabileceği ve karşı koyabileceği durumda karşı gelemiyor, çekiniyor, sessiz kalıyor ve bu durumdan hoşlanmıyorsa o zaman kendi içinde acı çekiyor ve cesaret sergilemiyor, hayır veya evet diyemiyor, engelleniyor ve kendi kaynaklarını kullanamıyorsa bu durumda birey, cesur olmamayı, kabul ediyor demektir.
Cesaret, inanmayı, ilkeli olmayı, bilmeyi ve bilgiyi eyleme geçirmeyi gerektirir. Cesaret çok zaman tehlikeleri göze almak, insanın ilkeleri doğrultusunda yaşamak demektir ve bu tür yaşamı seçmek kolay değildir.
Herkes arzu edebilir ama çok az insan bunu yapabilir. Bu tür bir yaşamı seçebilmek içinse insanın özgür olmasını, bağımlılıklarının olmaması, bireyin öğrenme merkezli olmasından geçmektedir.
Cesaret bir duygu durumudur ve kolay yakalanacak şey de değildir. Birey cesur olmayı seçtiğinde, gerçekten olgunlaşmaya doğru adımını atmış ve yolunu belirlemiştir.
Sporda ve hayattaki zaferlerin yakalayanların ortak özelliği aslında, cesur olmayı başarabilenlerdir dersek herhalde abartmış olmayız.

Fanatik Basket Gazetesinde Yayınlanmıştır
28 ŞUBAT 2004






 
Yazar : Turgay BİÇER

 
Tarih : 03.09.2005 - Okunma : 2382
 
 

Ana Sayfa