Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Ego üzerine.  (Okunma sayısı 5946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

irem

  • Ziyaretçi
Ego üzerine.
« : 14 Aralık 2007, 22:00:14 »
Ego Üzerine…

 

"Marifet egoyu silmek değil bilmektir." Hacı Bektaşi Veli

 

Egoyu (Nefsi) bir ata benzetirsek kendini keşfetme yolundaki kişi bu atın binicisidir. Ego alt seviyelerindeyken yabani bir at gibidir, kişiyi peşinden koşturur, sırtında taşıtır, kendini tespite ve yargıya mahkûm kılar. Kişi kendiyle ilgili yargılar ortaya koydukça kendini diğerlerinden ayırır. Böylelikle sözcükler insanlar arasında görünmez duvarlar örerler. Terk edilmesi gereken sanrılarla dolu olan bu ego seviyesidir.

Zihin kişinin kendiyle ilgili oluşturduğu yargıların toplamını muhafaza eder (hafıza). Geçmişin toplamıdır. Öyleyse yargılayan zihin geçmişi var etmeye devam etmiş; düşünce geçmişin ağına takılmıştır. Bu durumda kişi yargılara göre hareket ettiğini fark eder. Kendini yargılarına ve sözcüklerine hapsettiğini kavrar. Tutsaklığın algılanması bu içsel özgürlük duygusunu kamçılar. Yargının seçimle aynı anlama geldiğini bilir. Seçim yapmadan düşüncelerini gözlemler. Bu durumda zihin sessizleşir. Bu meditasyondur. Ortada yargılayan yoktur, düşünce özgürdür. Varoluşun temelindeki boşluğa ulaşılmış, boşlukta zaman silinmiştir. Geride boşlukta yapılabilecek tek eylem olan sevmek kalmıştır. Çözünen egolar bütünün egosunda birleşmiş ve birlik duygusu ortaya çıkmıştır.     

Kişinin farkındalığı arttığında ego ehlileştirilmiş bir ata benzer. Kendini bir yola sokar. Yolun gerektirdiği yöntemler de terk edildikçe daha ileriki seviyelerinde ego (nefs) sürücüsü üstünde dörtnala seyreden bir ata benzer; öyle ki ortada ne süren ne sürülen, ne at ne de binicisi vardır. Sadece hızlı bir seyir vardır. Yüksek hızla dönen bir motor gibi bu seyre de sessizlik egemendir.   

 

Celâl ELDENİZ


Yonca Güler

  • Ziyaretçi
Ynt: Ego üzerine.
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2007, 00:45:30 »
Ne denir... süper...Ego benim en ilgimi çeken konulardan biri...Egosuz olan birilerini tanıyor musunuz?Aslında içimden egosuna tutsak olmuş insanlarla yaşadığımız her şeyi anlatabilceğimiz bir başlık olsa keşke diye geçti.Hani bugün egolu bir davranışla karşılaşmışsınızdır bunu bu forumda bir başlık altında toplamak insanlarında bir nebze olsun kendilerinden bazı şeyler görmesine yardımcı olur mu acaba?Mesela burada okuduğu bir hikayeyi kendine yakın hissedebilir ya da "Bende zaman zaman böyle davranıyorum, demek ki bunun adı ego..." diyebilir ve belkide kendini törpülüyebilmsi için iyi bir fırsat olabilir?

Çevrimdışı sevimyt

  • Üye
  • *
  • İleti: 70
  • Karma: +0/-0
Ynt: Ego üzerine.
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2007, 17:21:40 »
Yonca Hnm Merhaba,

Bence de kesinlikle çok iyi bir fikir. Hem kendimizi görebilmemiz hem de etrafımızda olup bitenleri anlayabilmemiz için çok faydalı olur. Hem böylece çuvaldızını başkasına batırırken iğneyi de kendimize batırmış oluruz..

Teşekkürler
Sevim

Çevrimdışı husnunver

  • Üye
  • *
  • İleti: 6
  • Karma: +0/-0
Ynt: Ego üzerine.
« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2007, 22:48:01 »
bektaşinin yorumu tamamamda nasıl ,özgürleşe bilmenin [ruhsal olarak ] tek yolu egoyu kontrol edebilmek.ehlileştireceğimiz bir at değil beş at var,bunlar beş duyu organımız. atların çektiği araba bedenimiz,farkındalıgımız olmadığı zaman atlar hangi duyu baskınsa oraya yani canının istediği yere götürür arabayı.ancak sürücü yerinde oturuyorsa araba gitmesi gereken yere gider.egoyu kontrol altına alan farkındalıktır.atları doğru yöne çeviren gemlerdir. orklsik yoganın [orijinal yoga] nefes teknikleri prana uygulamaları atları ehlileştirmemizi ve egoyu kontrol etmemizi kolayca sağlayan yegane yoldur.doğru yoldayız.   HUZURDA KALIN.

irem

  • Ziyaretçi
Ynt: Ego üzerine.
« Yanıtla #4 : 17 Aralık 2007, 10:41:56 »
Öncelikle hayata iz bırakanlar bölümü çok güzel olmuş,ellerinize sağlık.

Ego ile ilgili bölümü klasik yoga,paylaşmak istedikleriniz veya Kişisel gelişim bölümlerine alt bölüm olarak açabiliriz bence.
Egonun yoganın içinde alt bölüm olarak yer alması daha uygun olabilir?

herkese mutlu,iyi haftalar..


Çok güzel bir fikir arkadaşlar.
Bu konuda hemen bir çalışma yapalım , hangi bölümde açabiliriz vs.
En kısa sürede eğer uygun olursa yeni başlığı açalım.

Çevrimdışı deep inside

  • Üye
  • *
  • İleti: 645
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Ego üzerine.
« Yanıtla #5 : 21 Şubat 2008, 00:09:11 »
Egosuna tutsak kimseler ile ilgili paylaşım fikri çok güzel. Eminim hepimizin yazacak çok şeyi olacak.

Çevrimdışı ayşeceylan

  • Üye
  • *
  • İleti: 49
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • nerde durduğun değil, nereye baktığın önemlidir.
Ynt: Ego üzerine.
« Yanıtla #6 : 22 Şubat 2008, 15:57:58 »
Ego'yu tanımak ve ego ile haşır neşir olmak bence zorlu bir yolculuk gibidir. İtiraf ederim ki ben egosu olan biriyim.:) ve hatta hayatım boyunca bana  deneyimler yaşatmış, bazen ağlatmış bazen güldürmüş, bazen de öfkeden deliye döndürmüş bir ego sahibi biri. Herşeye rağmen ben egomu yine de seviyorum. Çünkü o benim en güçlü, en yakın ve en janjanlı öğretmenim. Kendimle ilgili birçok şeyi keşfetmeme neden olan bir görünmez EL. Bu konuyla ilgili bir deneyimimi sizle paylaşmak isterim.
Geçmiş günlerden bir gün, sevgili egomla yine başbaşa ve yine mücadele içindeyiz. İpin bir ucunda o bir ucunda ben karşılıklı çekişip ve çekiştirip dururken, mücadelenin sonunda maçı dostluk kazandı. Nasıl mı? Hiç kolay olmadı diyebilirim ama sonunda başardık. Bunu o ve ben birlikte başardık. Günün sonunda kazanan bir şekilde dostluk oldu. Bu elbette ki egomu sıfırladım anlamına gelmiyor. Aksine, her zaman çeşitli şekillerde, kıyafet ve tip değiştirerek karşıma çıkmayı ve bana yeni şeyler öğretmeyi çok seviyor. Bende onu geri itmeden dersleri almaya devam ediyorum, en önemlisi de bir EGOM olduğunu kabul ederek onu anlamaya çalışıyorum.
yine böyle bir günün sonunda içime döndüm ve sordum.

soru: " Bunları neden yaşadım?"
cevap:"Yüksek egoyu deneyimledin"
soru: "Egomu yenmek için ne yapmalıyım?"
cevap: "Bu bir savaş değil, egonu sev"

Bu egonu sev cümlesi benim hayatımı çok değiştirdi. Egoyu fethedilmesi gereken bir toprak gibi ya da savaşılması ve alt edilmesi gereken bir düşman gibi görmek bana şaşırtıcı gelir hep. Maddeyi deneyimlemenin en büyük ölçüsüdür BEN'lik duygusu. Sonsuz yücelikteki bir ruh, sınırlı bir bedenin içine sığmaya çalışıyor ve o sınırlılıklar içinde, içinde Yaradanın sonsuzluğunu yaşatmaya ve yaratmaya çabalıyor. İnsanların birbirine ayna olduğu zamanlarda öfkeye kapılmadan farkında olunması gereken şey içimize dönmek ve onunla iletişime geçmektir diye düşünmekteyim.

ilk yazıdaki ""Marifet egoyu silmek değil bilmektir." Hacı Bektaşi Veli sözü, sanırım birebir deneyimlediğim şeye güzel uyuyor.
sevgiyle...
:)
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2008, 16:03:10 Gönderen: ayşeceylan »
Doğrudan O'na