Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: KIŞA GİRERKEN  (Okunma sayısı 2411 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı muhterem

  • Üye
  • *
  • İleti: 741
  • Karma: +0/-0
  • Cinsiyet: Bayan
KIŞA GİRERKEN
« : 18 Ekim 2008, 23:03:29 »
Sonbaharın en büyük özelliği   hastalıkları da beraberinde getirmesi. Soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığı bu aylarda artıyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte bağışıklık sisteminizi de güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu da yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağdan oluşan besin gruplarını günlük ihtiyacınız kadar dengeli almak enfeksiyonlardan korunmak için büyük önem taşıyor. Peki kışın ne tür besinleri, ne miktarda tüketmeniz gerekiyor, hangi besinleri sık tüketmek bağışıklık sistemini artırıyor?
 
Bağışıklık sistemini güçlendirici Besin Grupları:
Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyüktür.  Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Vücutta savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler sık tüketilmeli, her gün 3-4 adet kuru kayısı yenilmeli, haftada 2-3 kez yumurta (Özellikle beyazı)tüketilmeli ve aynı zamanda kaliteli protein  alınmalıdır.
 
Doğal C vitamini Depoları:
Önemli antioksidanlardan bir diğeri de C vitaminidir. C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir.Doğal yollardan da C vitamini takviyesi yapmak mümkün. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kiwi, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir
E vitamini Mucizesi:
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. E vitamini de Yaşlanma etkilerini geciktiren güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Cildin elastikiyetini arttırır. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kuru baklagil tüketmek, günde 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir.
 
Soğuk havalarda yağ tüketimi:

Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidi bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Günlük tüketilen yağ miktarının fazla olması bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olur. Bu yüzden yağ tüketimi kısıtlanmalı, kızartma, kaymak, cips, pasta, krema gibi yağ içeren besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Bu yüzden haftada 2 ya da 3 kez balık,  tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi gerekmektedir.
Besinlerin dışındaki Destekleyiciler:
Vitamin - mineral tabletlerinin gelişigüzel kullanılması yanlıştır. Çünkü bazı vitaminler vücutta depo edilmektedir. Fazla kullanımı karaciğerde fazla depolanmasına ve böylece vücuda toksik etki yapmasına yol açabilmektedir. Ayrıca vitaminlerin fazla alınması böbrek taşları gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Doğal besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücuda yararlılıkları daha fazladır. Ayrıca doğal besinlerden sadece vitamin değil aynı anda posa, karbonhidrat, vitamin gibi çeşitli besin gruplarını da bir arada alabilmekteyiz. Doktora danışmadan sürekli vitamin kullanımı doğru değildir.

Kış Aylarında Beslenme Konusunda Dikkat Etmemiz gerekenler:
 Gün içerisinde tüketilen karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin dengeli ve yeterli tüketilmesi önemlidir.
·   Kızartmalar, kaymak, pasta, börek gibi hamur işleri, cips, krema, sakatat, salam, sucuk gibi yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı, ızgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
·   Çay ve kahve yerine C Vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir.
·   Vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılması için 2-2.5 litre su tüketilmelidir.
·   Haftada 3 gün düzenli egzersiz yapılmalıdır.
·   Her öğünde salata ve sebze tüketilmelidir.
·   C Vitamini yüksek miktarda içeren turunçgiller, yeşil biber, karnabahar, ıspanak, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler düzenli tüketilmelidir.
·   Haftada 2-3 kez düzenli balık tüketilmelidir.
·   
·   Haftada 2 kez mercimek, barbunya, nohut gibi kuru baklagiller tüketilmelidir


Hepimize Sağlıklı bir kış dileklerimle.
Kendin İçin Birşey Yapmayacaksan ; Kim Yapacak ?
Başkası için bir şey yapmayacaksan ;Varolma'nın Anlamı Ne?
Şimdi Yapmayacaksan ; Ne Zaman ?

nazlita

  • Ziyaretçi
Ynt: KIŞA GİRERKEN
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2008, 10:24:05 »
Merhaba Meri...

Havalar soğuduğu anda ben kahvaltıma tahin ekliyor, meyve-sebze tüketimimi arttırıyorum  ;s

Gün içinde daha çok bitki çayı karışımları tüketiyor ve beslenmeme çok dikkat ediyorum özellikle mevsim geçişlerinde, bilgilendirici ve yol gösterici paylaşımın için çok teşekkürler...

Huzurlu ve sağlık dolu bir kış dilerim!