Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: MOTİVASYON  (Okunma sayısı 1343 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HarikaTurunç

  • Ziyaretçi
MOTİVASYON
« : 20 Kasım 2007, 00:35:32 »
 

Motivasyon



Motivasyon diğer adıyla isteme, isteklendirme, güdüleme veya güdülendirme olarak ta literatürde yerini alır. Ben daha çok Türkçe ve doğru bir içerik olan isteklenme kelimesini baz alsam da motivasyon sözcüğü dilimize girdiğinden dolayı bu sözcüğü isteklenme içeriğinde kullanmaktayım.
İnsanlar kendisi için önemli bir ihtiyacını gidermek için harekete geçerler. Bu ihtiyaçlar temel gereksinimler olduğu kadar kişinin ilgisi ve arzusu doğrultusunda şekillenen isteklerde olabilir. Böyle bir eylemin temelinde ödüle ulaşmak, haz almak ve mutlu olmak yatar.
İnsanın temel gereksinimi karşılamak yerine çok zaman içinde bulunduğu durumun acısından ve kötü koşullardan kurtulmak için harekete geçme isteği duyar. Bu tür eylemin temelinde acıdan kaçmak ve olumsuzdan kaçmak eğilimi vardır. Yani eylemin temeli korku ve kaçınmadır.
Özetle insan ya mutlu olmak veya acıdan kaçınmak eyleme geçer ve isteklerine ulaşmak ister. Hem korku, hem haz insanı motive eden önemli motivasyon aracıdır ve her ve her insan bu iki motivasyon stratejisini belirli ölçü ve ağırlıkla kullanır.
Sporcu takımdan atılmak ve yerini kaybetmek istemiyorsa ( korkuyorsa) çok çalışma gereği duyar. Aynı şekilde ödüller kupalar, şampiyonluklar yaşamak isteyen ( haz ve mutluluk) sporcular çok çalışma ve bu yola baş koyma eğilimi duyarlar.
İyi bir coaching ve yöneticilikte birlikte çalışılan oyuncuların ve insanların motivasyon stratejisini bilmek etkili olmak ve doğru motive etmek için önemlidir.
Yönetici veya antrenör doğru kişiye doğru motivasyon stratejisini uyguladığında verim almak ve o kişileri isteklendirmek kendisi için kolay olacaktır.
Bununda en önemli sorusu sporcu veya çalışanlara neden çalışma gereği duyduğu veya neden sporcu olmak istediğini sormaktan geçer.
Verilecek yanıtlara dikkat etmek gerekir. Eğer insanlar ‘’ne yapayım karnımı doyurmak ve aileme bakmak için çalışıyorum yoksa aç kalırız, Para kazanmak ve geleceğimi güven atına almak için sporcu olmayı seçtim’’diyorsa kaçınma yani acıdan kaçmak, korku motivasyon stratejisini kullanıyor demektir.
Yanıtlar, ‘’ Güzel bir gelecek yaratmak ve mutlu olmak için çalışıyorum veya yaşarken iz bırakmak, en iyisini yapmak, şampiyonluklar yaşamak’’ vs gibi yanıtlar veriliyorsa buradaki motivasyon yaklaşma, yani haz ve mutluluk üzerine kurulmuştur.
Belki olumsuz ve kötü olarak kabul ettiğimiz durumlardan kaçınmak için kaçınma (korku) motivasyonu kullanabilir fakat insan korku motivasyonu ile uzun süre yaşayamaz. Bir süre bu tarz işe yarasa biler uzun dönemde insanı çok yorar ve verimsiz yapar.
Hayatımızın yönü haz, mutluluk ve daha güzeli ve olağanüstüyü üretmek üzerine kurulmalıdır. Bizleri daha güzel şeyler motive etmeli ve bizlerde daha güzeli üretmeye yönelmeliyiz.




 
Yazar : Turgay BİÇER

 
Tarih : 03.10.2005 - Okunma : 2346
 
 

Ana Sayfa